Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/04 10:25

sismanogleio

Παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη και της γενικής προξένου Κωνσταντινούπολης Τζιορτζίνας Σουλτανοπούλου, τελέστηκαν απόψε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, τα εγκαίνια της έκθεσης Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού του αγιορείτη ιερομόναχου πατέρα Λουκά της Μονής Ξενοφώντος, με τίτλο «Ξενοφωντινό καλλιτεχνικό εργαστήρι».

Εβδομήντα έργα, αγιογραφίες, ψηφιδωτά και μικρογλυπτική πολύτιμων λίθων, σύγχρονα δείγματα της βυζαντινής παράδοσης, που εξήλθαν για πρώτη φορά από το 'Αγιο Όρος, εκτίθενται στο ευρύ κοινό, από τις 17 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου υπό την διοργάνωση του 'Αγίου Όρους, του υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

«Πρώτιστη ευθύνη της πολιτικής και των πολιτικών» δήλωσε ο κ. Μπόλαρης «είναι η αξιοποίηση και η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας υπέρ του λαού της. Εκτιμώντας ότι Ελλάδα είναι μία "πυρηνική δύναμη" στο χώρο του πολιτισμού από τα μιναϊκά χρόνια, τους προϊστορικούς χρόνους, την κλασσική αρχαιότητα, την ελληνιστική περίοδο, τα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας και μέχρι σήμερα, είναι ευθύνη μας και καθήκον η ανάδειξη αυτής της πολιτιστικής υπεροπλίας στον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό και η σημερινή έκθεση αγιογραφίας, ψηφιδωτού, μικρογλυπτικής και σμάλτου από αγιορείτες πατέρες, εξαίρετους καλλιτέχνες, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, που μετουσιώνουν την ωραιότητα της πνευματικής ζωής σε ομορφιά της τέχνης για να εκφραστεί ο άνθρωπος του 20ού αιώνα, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Είμαστε ευγνώμονες γιατί τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης που οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης τα τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος».

sismanogleio1

sismanogleio1

sismanogleio3

sismanogleio3

Εμφανίσεις: 303915
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: