Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/10 08:41

patriarxiki theia leitoyrgia 85

Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος


Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου της Θεοσώστου Θεσσαλονίκης, τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, Όρθρος και Θεία Λειτουργία, υπό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας, του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, πλαισιωμένου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και πλήθους Αρχιερέων, ύστερα από πρόσκληση του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, με αφορμή τις εκδηλώσεις του φορέα "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη", που αφορούν την προβολή του βυζαντινού στοιχείου της πόλης. 

Το μέγεθος της "μετοχής", με τη Θεία Λειτουργία στον συγκεκριμένο Ναό, αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη πράξη αυτής της προβολής, καθώς ο μνημειακός χαρακτήρας του Ιερού Ναού της Παναγίας Αχειροποιήτου είναι κορυφαίος ιστορικά, μιας και αποτελεί το σημαντικότερο σωζόμενο δείγμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην Ελλάδα και χρονολογείται στα μέσα του 5ου αιώνα. 

Η λαμπρότητα του μνημείου αυτού, συνδέθηκε σήμερα με τη ζώσα μεγαλοπρέπεια της Μητέρας Εκκλησίας μας, της Κωνσταντινουπόλεως. 

Η ελληνογεννημένη Θεσσαλονίκη, που πρώτη στην Ευρώπη δέχθηκε το ευαγγέλιο του χριστιανισμού από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, φτάνει στο κορύφωμα της αίγλης κατά τη βυζαντινή περίοδο. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη παρουσία του αυτή, απέδωσε σε όσους μετείχαν στη Θεία Λατρεία, στιγμές βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, στιγμές ιστορίας και βιώματα της Μητέρας Εκκλησίας. 

Τους δύο Προκαθημένους πλαισίωναν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Δράμας κ. Παύλος και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ως μέλη της  Πατριαρχικής Συνοδείας, καθώς επίσης οι Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ.Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Αρκαλοχωρίου, Βιάννου και Καστελλίου κ. ΑνδρέαςΙωαννίνων κ. Μάξιμος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και οι Θεοφ. Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο και Ηγούμενος της Ι.Μ. Βλατάδων Θεσσαλονίκης.

Στην λατρευτική σύναξη μετείχαν ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι πρώην Υπουργοί κ.κ. Στέλιος Παπαθεμελής και Ευάγγελος Βενιζέλος, οι Βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων, κ.α.

Τον Οικ. Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο προσεφώνησε θερμώς ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία μεγάλη ιστορική στιγμή που αναδεικνύει το αρχαιότερο μνημείο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τον παλαιοχριστιανικό Ναό της Παναγίας.

Στην προσλαλιά του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ναό της Αχειροποιήτου, την οποία συνέδεσε με την Παναγία Ρευματοκρατούσα, υπογραμμίζοντας ότι ο συγκεκριμένπς Ναός στέγασε δύο φορές πρόσφυγες το 1914 και το 1924.

Εξέφρασε την ανησυχία της Εκκλησίας για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, αναφέροντας τα δικαιώματα του εμβρύου.

"Η Εκκλησία προβάλει την ιερότητα της ζωής και τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτό της γεννήσεως των παιδιών. Προστατεύσατε την μητρότητα και στηρίξτε την οικογένεια" είπε ο Πατριάρχης.

Επίσης εξέφρασε την ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυνο για την  αναγνώριση του Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου και την αναγραφή του στα Δίπτυχα, συμπλέοντας με το Οικ. Πατριαρχείο για την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 314460
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: