Γράφτηκε από τον/την Εκ της Αρχιγραματείας. 09/03 18:08

thivaidi 1

Σήμερα, 9η Μαρτίου, Σάββατο της Τυρινῆς, ἡμέρα κατά τήν οποῖα ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἀλεξανδρείας τιμᾶ καί γεραίρει την ιερά μνήμη «των Ὁσίων καί θεοφόρων Πατέρων ἡμῶν των ἐν Θηβαϊδι τῆς Αἰγύπτου ἀσκήσει διαλαμψάντων», ἡ Α. Θ. Μακαριότης, ὁ Πάπας καί Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας καί Πάσης Ἀφρικῆς κ.κ. Θεόδωρος Β' ἐχοροστάτησε κατά τον Ὄρθρο καί την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή τοῦ Ἁγίου Σάββα στην Ἀλεξάνδρεια, με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου καί πλήθους Πιστών από τη νύμφη της Μεσογείου.

Γνωστό τυγχάνει οτι η έρημος της Θηβαϊδας, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Αιγύπτου, διετέλεσε κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους κέντρο του μοναχισμού.

Φέρεται δέ ως πρώτος οικιστής της θηβαιτικής ερήμου ο όσιος Παύλος ο απλούς, μαθητής καί συμμοναστής του Μεγάλου Αντωνίου.

Το απερίσπαστο της ησυχίας της ερήμου και η παρουσία Μεγάλων Ασκητών Πατέρων, σε μικρό χρονικό διάστημα, συγκέντρωσαν πληθώρα μοναζόντων επωνύμων όπως οι Όσιοι Παϊσιος, Μακάριος, Αρσένιος, Σισώης, καθώς και πολλών ανωνύμων, σύμφωνα με πληροφορίες που λαμβάνονται από το Γεροντικό και το Λαυσαϊκό.

Κατόπιν πεπνυμένης πρωτοβουλίας της Α. Θ. Μακαριότητος, του Πάπα καί Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας καί Πάσης Ἀφρικῆς κ.κ. Θεοδώρου Β' καθιερώθηκε κατ'αυτή την ημέρα να εορτάζεται η σύναξη αυτών κατά μίμηση της συνάξεως των «Ὁσίων καί Θεοφόρων Πατέρων ἡμῶν τῶν ἐν ἀσκήσει διαλαμψάντων».

Ο κοινός εορτασμός των Οσίων Πατέρων της Θηβαϊδος ξεκίνησε με τη σύνθεση της ακολουθίας και του εγκωμίου τους, «Πατριαρχικῇ προτροπῇ», από τον πανοσιολογιώτατο ἀρχιμανδρίτη κ. Αγαθόνικο Νικολαϊδη, πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως, ήδη δέ Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αρούσας του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Κατά τό έτος 2015 αγιογραφήθηκε η εικόνα των Αγίων, που βρίσκεται σήμερα στο αφιερωμένο στους Αγίους παρεκκλήσιο, εντός της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής τοῦ Ἁγίου Σάββα.

Η καθιέρωση της κοινής μνήμης «πάντων τῶν Ὁσίων καί Θεοφόρων Πατέρων ἡμῶν τῶν ἐν Θηβαϊδι τῆς Αἰγύπτου ἀσκήσει διαλαμψάντων» οφείλεται στο οτι «κοινοί προστάται και ευεργέται όλου κοινώς του ὀρθοδόξου πληρώματος» φάνηκαν, εκείνοι οι οποίοι «έγιναν εις ημάς μυρίων αγαθών πρόξενοι», κατά τον ποιητή της ιεράς τους ακολουθίας.

Παλαιά συνήθεια της Εκκλησιάς ο κοινός εορτασμός αγίων, όπως των «εν Σινά και Ραϊθώ αναίρεθέντων Οσίων», των «εν τω Σαββάτω της Τυρινης Οσίων Πατέρων» και άλλων πολλών αγίων εόρτιες συνάξεις κατά χώρες, τόπους και μονές.

Ακόμη «ίνα μη ως αχάριστα τέκνα φανώμεν, μη τιμήσαντες κοινώς τους πνευματικούς ημών Πατέρας τούτους και διδασκάλους και ευεργέτας και οδηγούς, των οποίων και τα Μοναστήρια κατοικούμεν, και τας διδασκαλίας εντρυφώμεν». Και ακόμη «ίνα η κοινή αύτη των αγίων Πατέρων εορτή, γένηται παρακίνησις προς μίμησιν της αρετής, και του ζήλου αυτών εις ημάς τους μοναχούς του νυν καιρού».

thivaidi 2

thivaidi 2

thivaidi 2

Εμφανίσεις: 303316
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: