Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/05 20:16

blaxonikolas 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Ο Νεομάρτυρας Άγιος Νικόλαος εκ Μετσόβου (17 Μαΐου εορτάζεται η μνήμη του), που αποκαλείται και Βλαχονικόλαος, λόγω της Βλάχικης καταγωγής του, σκορπίζει με το μαρτύριό του μέσα στην Εκκλησία το υπερκόσμιο φως του Χριστού.

Παρότι, εξαπατημένος από τους Τούρκους των Τρικάλων, εξισλαμίσθηκε, γρήγορα πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το βύθισμα στο πυκνό σκοτάδι και να ζήσει σταθερά ενωμένος με το Θεό. Να αφήσει την άγνοια και την πλάνη και να ξαναδεχτεί στην ψυχή του τη θεία ακτινοβολία.

Ο Θεός επέτρεψε να νεκρωθεί για λίγο πνευματικά, για να οικοδομηθεί μέσα του σταθερά και αταλάντευτα ο κόσμος του ουρανού. Χωρίς παλινδρομήσεις, χωρίς να πέφτει καταγής υποδουλωμένος και προσκυνημένος.

Είχε γενναία ψυχή και υπέμεινε με καρτερία την ταλαιπωρία των φρικτών βασανιστηρίων για την πίστη του Χριστού, την οποία διαλαλούσε. Γι' αυτό οι Τούρκοι, τον έκαψαν ζωντανό στην αγορά των Τρικάλων (στις 17 Μαΐου 1617).

ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Η κάρα του, με βλάβες στους κροτάφους από τη φωτιά, βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο, στις 18 Μαΐου του 1618, κρυμμένη στον τοίχο του σπιτιού ενός κεραμοποιού, που την είχε πάρει, δίνοντας χρήματα στους Τούρκους και ο οποίος στο μεταξύ είχε πεθάνει και η οικία του είχε αγοραστεί.

Ο νέος ιδιοκτήτης του σπιτιού τη δώρισε στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, όπου είχε αδελφό μοναχό, και φυλάσσεται εκεί μέχρι σήμερα.

Εκτός από την Κάρα, σώζονται τεμάχια των χεριών του αγίου στη Μονή Ελεούσης Ιωαννίνων και στο ναό του αγίου Νικολάου Σκαμνελίου Ιωαννίνων, καθώς και δόντι του Αγίου στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μετσόβου.

Τα λείψανά του, είναι ο θησαυρός, που μας άφησε, τα οποία έχουν αγιαστική χάρη και θαυματουργούν. Γι' αυτό, πολλοί πιστοί τα προσκυνούν με ευλάβεια, λένε τον πόνο τους, επικαλούνται τη βοήθεια του νεομάρτυρα και παίρνουν απάντηση: Διέξοδο στα αδιέξοδα.

ΘΑΥΜΑΤΑ

Πολλά θαύματα του νεομάρτυρα αναφέρονται, και παλαιότερα και σύγχρονα. Τα Τρίκαλα, με μόνη την παρουσία της κάρας του σώθηκαν κάποτε από βαρύ θανατικό, που μάστιζε την περιοχή.

Το ίδιο συνέβηκε και στο χωριό Δεσκάτη Γρεβενών, όπως και στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων. Κυρίως όμως η kάρα του νεομάρτυρα Νικολάου καταδιώκει και εξοντώνει τις ακρίδες στις αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας και οι καρποί διατηρούνται αβλαβείς.

Θαύματα του αγίου στoυς καιρούς μας μας έχουν να κάνουν με ιάσεις ασθενειών, σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες αρρώστων.

ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ

Κάθε φορά, όταν ήμασταν φοιτητές στην Αθήνα, συμμετείχαμε, την ημέρα της εορτής του, στη θεία λειτουργία, στο παρεκκλήσι του αγίου Νικολάου του εκ Μετσόβου, εντός της Φοιτητικής Εστίας Τοσίτσα, όπου διαμέναμε, που τελούντσν από τη μετσοβίτικη παροικία, με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσόβου.

Εκεί, μέσα στις ψαλμωδίες, κάτω από τα πανύψηλα πεύκα, νιώθαμε πως ο νεομάρτυρας υπενθυμίζει καθαρά το χρέος των σημερινών χριστιανών. Να μένουμε ασυμβίβαστοι στην καταρρέουσα κοινωνία.

Να μένουμε ασυμβίβαστοι. Αυτό είναι το βασικότερο. Να μένουμε όρθιοι και ασυνθηκολόγητοι. Να μην παρασυρόμαστε. Να μην επηρεαζόμαστε. Να ακούμε τη φωνή της συνείδησής μας και να μένουμε ακέραιοι, πιστοί, πολεμιστές, πάνω στις επάλξεις.

Έτσι, θα νιώσουμε, αυτό, που ένιωσε ο νεομάρτυρας Ιωάννης ο εκ Μετσόβου. Ο Χριστός είναι η μόνη αλήθεια και μόνο σ' αυτόν βρίσκουμε το πραγματικό νόημά μας.

Εμφανίσεις: 311852
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: