Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/04 21:02

parnassos 23

Για τη Romfea.gr | Δήμητρα Παναγοπούλου


Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου ‘’Παρνασσός’’, στη πλατεία Καρύτση στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 16 Απριλίου 2019, η μεγάλη Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τίτλο “ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΝ ΕΔΩΔΙΜΟΝ”.

Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδος και της Αναστάσεως, οι οποίοι ερμηνεύτηκαν από τον Βυζαντινό χορό των σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής μουσικής του Ιδρύματος υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητού και Χοράρχου κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη.

Την εκδήλωση προλόγησε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος.

“Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που βρισκόμαστε σήμερα σε αυτόν τον όμορφο και ιστορικό χώρο του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός. Συγκεντρωθήκαμε με την χάρη του Κυρίου μας, για να θαυμάσουμε την υπέροχη χορωδία των σπουδαστών της Σχολής υπό την καθοδήγηση του καθόλα άξιου Διδασκάλου, Πρωτοψάλτου και χοράρχου κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη, έναν από τους πλέον αγαπητούς και μακρόθυμους συνεργάτες μας, του οποίου το συστηματικό και επιστημονικό έργο διακρίνεται μέσα από την αγάπη του για την Ψαλτική Τέχνη.

Η σημερινή συναυλία έρχεται για να καταδείξει κάτι που είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς που διακονούμε στη Σχολή του Ιδρύματός μας. Την αθόρυβη αλλά αξιόλογη και συστηματική επιστημονική δουλειά που επιτελούν καθηγητές και σπουδαστές.

Οι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας είναι κείμενα ύψιστης και ανεπανάληπτης σπουδαιότητας, διότι έχουν δοξολογικό, ιστορικό αλλά και πλούσιο δογματικό περιεχόμενο. Οι υμνογράφοι υμνούν και δοξάζουν, ενώ ταυτόχρονα διδάσκουν και κατηχούν. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε οτι το μεγαλύτερο μέρος του ποιητικού πλούτου της εκκλησίας μας, πηγάζει απο την Μεγάλη Εβδομάδα.

Η Εκκλησία απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πιστούς. Μας καλεί στις κατανυκτικές ακολουθίες των ιερών ημερών και μας προτρέπει να συμμετάσχουμε και να εννοήσουμε τα τελούμενα. Να ζήσουμε και να βιώσουμε το Πάθος και την Ανάσταση. Να αναγεννηθούμε και να λαμπρύνουμε την ψυχή μας.

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα σε συνδυασμό πάντοτε με την πανευφρόσυνη εορτή του Πάσχα αποτελεί τη σημαντικότερη περίοδο της ορθόδοξης λατρείας. Είναι μία εβδομαδιαία μυσταγωγική πορεία, που οδηγεί τον πιστό στη βίωση του σωτήριου Πάθους του Χριστού και την πλήρωση της θείας περί τον άνθρωπον οικονομίας για τη σωτηρία του” ανέφερε χαρακτηριστικά στον πρόλογο του ο π. Ειρηναίος.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απόδοση υπέρλαμπρων Εκκλησιαστικών ύμνων της περιπαθούς περιόδου του “Κυρίου” μας, από του Σπουδαστές της Σχολής υπό τη Διεύθυνση του χοράρχου κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη, οι οποίοι φόρτισαν συγκινησιακά τις καρδιές όλων όσων παρευρέθησαν προετοιμάζοντας τες για την Ανάσταση Του.

Στη συναυλία παρεβρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, κληρικοί, ο Υπεύθυνος Μουσικής του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Γεώργιος Δεμελής και η αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα Αικατερίνη Σοφιανού - Μπελεφάντη.

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

parnassos 1

Εμφανίσεις: 302543
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: