Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 30/09 14:25

idryma 1

Πατήσια | Δήμητρα Παναγόπουλου


Ένας νέος χώρος μουσικής έκφρασης, δημιουργίας και εκμάθησης δημιουργήθηκε στην Αθήνα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Σε ένα πλήρως ανακαινισμένο και σύγχρονο κτίριο, στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Κωστή Παλαμά 7, Πατήσια, το Κέντρο Νεότητος και Μουσικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», θα στεγάζει το Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής και την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής καθώς και το Ίδρυμα Νεότητος και οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το κτίριο, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε τους Υπότροφους Αλλοδαπούς Φοιτητές της Ιεράς Συνόδου, με ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου Β', ανακαινίσθηκε εκ βάθρων με την αρωγή του δωρητού κ. Παντελεήμων Μπούμπουρα.

Το νέο αυτό κτίριο διαθέτει ιδανικούς χώρους, μοντέρνες αίθουσες διδασκαλίας με καινούργια εργονομικά έπιπλα, συνεδριακό χώρο με τον πλέον σύγχρονο ψηφιακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, στούντιο ηχογραφήσεων, αίθουσα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, αίθουσα ψηφιακού μουσείου, αίθουσα μουσικής προπαιδείας, ειδικό χώρο προβών ορχήστρας, πλήθος μουσικών οργάνων παραδοσιακών και κλασικών και Ιερό Ναό αφιερωμένο στην μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος, στον οποίο οι μαθητές της Βυζαντινής μουσικής θα μπορούν να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση.

Εκτός από την άριστη υλικοτεχνική υποδομή στο έμψυχο δυναμικό του Ιδρύματος υπάρχει μια καταξιωμένη ομάδα Πρωτοψαλτών- Καθηγητών της Βυζαντινής Μουσικής, όπως οι Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Γεώργιος Χατζήχρόνογλου, Φώτιος Γιαννακάκης, Γρηγόριος Νταραβάνογλου, Χάρης Συμεωνίδης, Γεώργιος Δεμελής, Απόστολος Ντέτσικας, Μιχαήλ Μαμάης, Ιωάννης Αθανασίου, Γεώργιος Σμάνης, Αντώνης Τσαρούχας, Σταύρος Χαλιαμπάλιας, Παναγιώτης Σιώτος, Λεωνίδας Τσουκαλάς, Χρυσούλα Τασολάμπρου και άλλοι, ενώ την φροντίδα, επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος, Μουσικός- Θεολόγος.

Στο Παραδοσιακό τμήμα, του οποίου υπεύθυνος είναι ο κ. Γεώργιος Δεμελής, διδάσκουν οι Μάνος Αχαλινοτόπουλος, Στέλλα Βαλάση, Κυριάκος Γκουβέντας, Δημήτρης Καμπόλης, Χάρης Συμεωνίδης, Δημήτρης Κουμαντάκης, Αθανάσιος Λάκκας, Πέτρος Μήτσου, Ανδρέας Νιάρχος, Γεώργιος Ξουλόγης, Παναγιώτης Σδούκος, Παναγιώτης Σκουτέρης, Θοδωρής Σταύρου, Θεοδώσης Συκιώτης, Αχιλλέας Τίγκας, Γεώργιος Τσέρτος και Σταύρος Χαλιαμπάλιας.

Το κτίριο με εύκολη πρόσβαση και σε κεντρικό σημείο, στοχεύει να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για ακόμη περισσότερους νέους, νέες αλλά και μεγαλύτερους που επιθυμούν να σπουδάσουν την μουσική τέχνη με γνώμονα την παράδοση και την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των διδασκόντων της Σχολής.

Η παράλληλη συνοίκηση μετά του Ιδρύματος Νεότητας, δημιουργεί μια νέα δυναμική και προοπτική η οποία στόχο έχει τον πολιτισμό και την νεότητα.

Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής, έδωσε μια εύστοχη προσέγγιση λέγοντας χαρακτηριστικά, «ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε και θα λειτουργήσει ως μια στέρεη υποδομή και ως μια ζώσα παρακαταθήκη, που θα συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με συνδετικό ιστό την αέναη μουσική παράδοση του τόπου μας».

Τα εγκαίνια του Κέντρου Νεότητος και Μουσικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» θα γίνουν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18.30μ.μ., στην οδό Κωστή Παλαμά 7, Πατήσια.

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

idryma 25

Εμφανίσεις: 304045
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: