MENU

Η Αράχωβα, όπως είναι γνωστό, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα. Προορισμούς, όχι μόνο χειμερινούς, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά και ανοιξιάτικους. Ειδικά στο τριήμερο του πανηγυριού του Άι-Γιώργη γίνεται το… έλα να δεις!

Ειδικά φέτος που το Πάσχα πέφτει νωρίς, το τριήμερο 21-23 Απριλίου προβλέπεται… Ο χαμός! Και το SDNA προσφέρει, εντελώς δωρεάν, σε έναν αναγνώστη του να ζήσει από κοντά μαζί με το ταίρι του, τον φίλο του, τη φίλη του ή… όποιον/α προαιρείται, το μεγάλο αυτό πανηγύρι!

Το πανηγύρι

Πριν προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες του διαγωνισμού, να πούμε δυο λόγια για το πανηγύρι, που είναι ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά έθιμα. Ξεκινάει με κανονιοβολισμούς την προπαραμονή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου. Τότε γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα, περιστοιχισμένη από εκατοντάδες Αραχωβίτες ντυμένους με παραδοσιακές στολές -φουστανέλες και καμζόλες για τους άνδρες και σεγκούνια για τις γυναίκες.

Την επόμενη μέρα, οι Αραχωβίτες ψήνουν για 2η φορά αρνιά σε λάκκους, μετά το Πάσχα, για να τιμήσουν τον πολιούχο προστάτη Άγιο Γεώργιο.

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, μετά τη λειτουργία γίνεται το αγώνισμα του ανηφορικού δρόμου. Σε αυτό, νέοι και ηλικιωμένοι άνδρες (ηλικίας πάνω από 60 ετών) αγωνίζονται για το ποιος θα τερματίσει πρώτος στο πεδίο της μάχης της Αράχωβας, όπου το 1826 οι Έλληνες με επικεφαλής τον Γεώργιο Καραϊσκάκη νίκησαν τους Τούρκους.

Κάθε μέρα δε στον προαύλιο χώρο του Αγίου Γεωργίου ντόπιοι και ξένοι, φορώντας παραδοσιακές στολές θα συμμετέχουν σε κάποια από τα κλέφτικα αγωνίσματα (άλμα απλούν, τριπλούν, λιθοβολία, πάλη, σήκωμα πέτρας, διελκυστίνδα κ.α.), που αποδεικνύουν και επισφραγίζουν τις βαθιές ρίζες της παράδοσης στην Αράχωβα.

Ο νικητής κάθε αγωνίσματος παίρνει ως έπαθλο ένα μικρό αρνάκι (ζωντανό!), προσφορά των ντόπιων κτηνοτρόφων στον Άγιο!

Την τελευταία ημέρα, τα κανόνια και οι καμπάνες καλούν ξανά τον κόσμο στην εκκλησία, όπου θα γίνει το “χάλασμα” του Πανηγυριού. Στο προαύλιο έχει στηθεί κοινό τραπέζι με ψητά αρνιά που ετοιμάζονται από το πρωί, κρασί και άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Εκεί συμμετέχουν όλοι, ντόπιοι ή ξένοι, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές ή όχι και τραγουδάνε κλέφτικα τραγούδια που αρμόζουν στη μέρα και στο χώρο.

Στην τελευταία φάση, όλοι θα σηκωθούν και πιασμένοι χέρι-χέρι θα φτιάξουν έναν κύκλο γύρω από το ναό, χορεύοντας τον αργό ρυθμό από το “Πανηγυράκι” και γυρίζοντας 3 φορές γύρω από την εκκλησία.

Ο διαγωνισμός

Το SDNA, λοιπόν, προσφέρει τετραήμερη ΔΩΡΕΑΝ διαμονή (τρεις διανυκτερεύσεις) στις παραδοσιακές και συνάμα πολυτελείς εγκαταστάσεις του XENIOS ZEUS (τσεκ ιν: 20 Απριλίου – τσεκ άουτ: 23 Απριλίου). Το δωμάτιο είναι δίκλινο, οπότε ο τυχερός μπορεί να επιλέξει τον/τη συνοδό της αρεσκείας του.

Το μόνο που έχετε να κάνετε για να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό είναι κάποιες απλές κινήσεις, είτε στο twitter είτε στο facebook:

Στο twitter:

* Κοινοποίηση του παρόντος ή retweet του σχετικού ποστ.

* Follow (σε περίπτωση που δεν είστε ήδη followers)

Στο facebook:

* Κοινοποίηση του παρόντος ή του σχετικού ποστ.

* Like.

O νικητής θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, 11 Απριλίου.

Αυτά και… καλή επιτυχία!

Διαγωνισμός SDNA: Κερδίστε ένα τετραήμερο στην Αράχωβα στο πανηγύρι του Άι-Γιώργη!