MENU

Ήταν μόλις το περσινό καλοκαίρι, όταν ο Χολαργός ανέβαινε με τρόπο θριαμβευτικό στην Basket League, επικρατώντας στους τελικούς των playoffs της Α2 τον Εθνικό. Ο Στέργιος Κουφός πετύχαινε, ως προπονητής, έναν εκ των μεγαλύτερων θριάμβων στην καριέρα του, αλλά δεν έμελλε να είναι εκείνος, που θα καθοδηγούσε στη μεγάλη κατηγορία την ομάδα των Βορείων προαστίων, που διάλεξε τελικά τον Άρη Λυκογιάννη.

Ο Έλληνας τεχνικός, βέβαια, αποτελώντας μια εκ των κυριότερων φυσιογνωμιών των ελληνικών πάγκων τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Ήταν, άλλωστε, μόλις 22 ετών, όταν ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα κι εργάστηκε, συνήθως με επιτυχία, σε Χολαργό, Ιωνικό, Ρέθυμνο, Δούκα, Απόλλωνα Πατρών, Δάφνη, Ηλυσιακό, ΔΑΣΑΛ, Παπάγου, Καλογρέζα και Κορωπί, με τελευταίο σταθμό τον Κολοσσό, που πάλεψε γενναία, αλλά δεν τον κράτησε στην κατηγορία. Μετρά, παράλληλα, και επιτυχίες εκτός συνόρων με 4 τίτλους με την Αλ Ραγιάν του Κατάρ (2 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 1 Arab Club Championship).

Αναφερθήκαμε και στον Ιωνικό. Ναι, ήταν στην ομάδα το 2002 και επέστρεψε χθες (24/6). Ο Στέργιος Κουφός είναι ο νέος τεχνικός της ομάδας, κατευθύνοντάς τη στην πρώτη της χρονιά, ύστερα από δεκαετίες απουσίας από τα μεγάλα σαλόνια, ξεκινώντας να υλοποιεί το κοινό όραμα με τον Βαγγέλη Τσάπα, για έναν ισχυρό σύλλογο.

Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στο SDNA για τους λόγους, που τον έκαναν να αποδεχθεί την πρόταση του Ιωνικού, θέλοντας να τον οδηγήσει εκ νέου στην καταξίωση, όπως ο ίδιος επεσήμανε. Ο έμπειρος κόουτς αναφέρθηκε στην νέα του παρουσία στην Basket League, αντικαθιστώντας τον Νίκο Βετούλα, σε ένα... deja vu όσων του είχαν συμβεί πέρυσι στον Χολαργό και τη σημασία που έχουν διαδραματίσει για την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια οι οπαδοί της, ενώ ανέφερε τη δική του, ξεχωριστή υπόσχεση στον κόσμο.

- Κόουτς, ποιοι ήταν οι λόγοι που διάλεξες να πεις «ναι» στον Ιωνικό; Τι το ξεχωριστό υπήρχε στην πρόταση;

«Ο τρόπος της διοίκησης ήταν ξεκάθαρος. Ο Βαγγέλης Τσάπας έχει μεγάλο πάθος με τον Ιωνικό. Δεν τον είχα γνωρίσει όσο ήταν στον Φάρο, αλλά βλέπω ότι έχει φέρει κάτι, με το οποίο μεγαλώσαμε όταν ήμουν νεότερος, το πρότυπο ομάδας-οικογένειας. Έχει αρκετές πρωτοπόρες ιδέες, επίσης, και όλο αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέτον. Είναι μια πρόκληση για μένα ο Ιωνικός και στη σκέψη μου είναι πάντοτε κάτι το ξεχωριστό σε σύγκριση με άλλες ομάδες, έχοντας μια διαφορετική σχέση και με τους Rangers, τους οπαδούς της ομάδας».

- Ήταν, επομένως, η ιδανική ευκαιρία να έρθεις και πάλι στην Basket League;

«Η πρόταση αυτή με καλύπτει σε πολλά πράγματα. Και ο Χολαργός, μια ομάδα που εγώ δημιούργησα, είχε συνθήκες που με κάλυπταν, αλλά πέραν αυτής της ιστορίας, στις εποχές που ζούμε, ο Ιωνικός είναι ιδανική περίπτωση για κάθε προπονητή».

- Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν ομάδες σαν τον Ιωνικό στην Basket League; Γιατί πρέπει, πιστεύεις, να υπάρχουν;

«Αυτό ήταν κάτι, που λέγαμε από το 2002 που ήμουν εκεί. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, πια ομάδες με λαϊκή βάση κόσμου. Η Νίκαια, για παράδειγμα, που έχει συνδέσει το όνομά της με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, όταν έπαιζε στην Α1 είχε το στοιχείο της γειτονιάς. Οι παίκτες ήταν, γενικά, από την περιοχή, όπως ήμουν εγώ στον Παπάγου με άλλους παίκτες, ή τα παιδιά των Αμπελοκήπων. Ο Ιωνικός, λοιπόν, είχε κάτι το ξεχωριστό σαν ομάδα, προεξάρχοντος του Παναγιώτη. Αν λείπει κάτι, επίσης, σε άλλες περιοχές, είναι αυτός ο παλμός της εξέδρας, με τους οπαδούς να πηγαίνουν στο γήπεδο ανεξαρτήτως εξελίξεων».

- Έχουν δηλαδή, θεωρείς, τόσο μεγάλη σημασία οι οπαδοί στη διατήρηση μιας ομάδας;

«Αν δεν έχεις λαϊκό έρεισμα, δεν μπορείς να επιβιώσεις. Ο μόνος αμιγώς μπασκετικός λαός, αν ίσως εξαιρέσεις γειτονιές σαν το Παγκράτι, είναι ο Ιωνικός. Οι οπαδοί του ασχολούνται πολλά χρόνια με την ομάδα και η ατμόσφαιρα δεν άλλαξε ποτέ. Αυτό ήταν το στοίχημα του Τσάπα και το πέτυχε. Τώρα υπάρχει το δικό μου στοίχημα του να «χτίσω», κάτι που είναι το αγαπημένο μου».

- Πέρυσι δε σου δόθηκε η ευκαιρία να προπονήσεις τον Χολαργό στην Basket League. Θεωρείς πως αυτή η πρόταση του Ιωνικού, με δεδομένο ότι η κατάσταση στον Κολοσσό, όταν πήγες στη διάρκεια της σεζόν, ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αντιπροσωπεύει αυτή την ευκαιρία που δεν πήρες;

«Όχι, δεν το βλέπω καθόλου έτσι. Δεν νομίζω ότι παίρνω κάποια ευκαιρία τώρα, το βιογραφικό μου έχει φτιαχτεί άλλωστε στην Α1. Με τον Χολαργό θα ήταν ιδιαίτερο, με τον πρόεδρο και τον κόσμο να έχουν στηρίξει την προσπάθεια, αλλά η Νίκαια έχει πίσω της κάτι πολύ δυνατό και θέλω να είμαι εγώ αυτός, που θα βγάλει τη δυνατή κραυγή, που η περιοχή θέλει να δείξει σε όλους. Δεν είναι απλό, γιατί η ομάδα έχει βάλει στόχο την καταξίωση. Στον πρώτο χρόνο, βέβαια, το θέμα είναι η καθιέρωση και η παραμονή, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας, σκεφτόμαστε να είμαστε πιο δυνατοί».

- Τι πρέπει να περιμένουμε να δούμε στον Ιωνικό;

«Αυτό που δεσμεύομαι και το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ, είναι ότι ο φίλαθλος θα έρχεται στο γήπεδο και θα χαίρεται να βλέπει τον Ιωνικό. Θέλουμε να βγούμε στιβαροί και η χρονιά αυτή να είναι το εφαλτήριο για ακόμη καλύτερες μέρες. Αγωνιστικά, θέλουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο, να έρχεται ο κόσμος με χαρά και προσμονή για το μπάσκετ που θα παίζουμε».

Επιμέλεια συνέντευξης: Ραφαήλ Αλαγάς

Κουφός στο SDNA: «Να βγάλει η Νίκαια μια δυνατή κραυγή στην Basket League»