MENU

Φαν του Κριστιάνο δεν είμαι, αλλά η αλήθεια είναι ότι στον τύπο απλά υποκλίνεσαι! Συμφωνείς, δε συμφωνείς με τον χαρακτήρα του, χαζεύοντας τον στο χορτάρι αντιλαμβάνεσαι πόσο σκληρή δουλειά έχει ρίξει αυτό το παλικάρι για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται.

Μέσα στη σεξιστική και υποτιμητική, για το ίδιο το ποδόσφαιρο, παράνοια που κατακλύζει τα social media, όχι μόνο μετά από ελληνικά ντέρμπι, αλλά και μετά από σπουδαίες διεθνείς αναμετρήσεις που πλέον σχολιάζονται με… γνήσια ελληνικά οπαδικά ένστικτα, ξεχώρισα χθες ένα σχόλιο που λέει όλη την αλήθεια για τον σπουδαίο Πορτογάλο:

«Ο Κριστιάνο δεν είναι σίγουρο ότι είναι ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών στην ιστορία του ποδοσφαίρου, είναι σίγουρα όμως ο κορυφαίος αθλητής που πάτησε ποτέ ποδοσφαιρικό γήπεδο!»

Έτσι είναι! Ουδέποτε θυμάμαι άλλο ποδοσφαιριστή να έχει δουλέψει τόσο πολύ το κορμί του και τη φυσική του δύναμη, όπως ο άσσος της Γιουβέντους. Ουδέποτε θυμάμαι ποδοσφαιριστή με τέτοια τεχνική, να επενδύει καθημερινά ατελείωτες ώρες άσκησης, προκειμένου να βελτιώσει τη μυϊκή του δύναμη και τις όποιες ατέλειες του σώματός του.

Στην ιστορία του ποδοσφαίρου υπήρξαν δεκάδες θρυλικοί… κεφαλοσφαιριστές, που ιδιαίτερα σε εποχές που οι σέντρες κυριαρχούσαν στη στρατηγική ανάπτυξης των προπονητών, προκαλούσαν τρόμο σε κάθε αντίπαλη περιοχή. Νομίζω, όμως, ότι κανένας δεν πλησίασε ποτέ την τελειότητα του Κριστιάνο στη συγκεκριμένη παράμετρο του παιχνιδιού του, η οποία ίσως είναι και η λιγότερο προβεβλημένη.

Η αρμονία της κίνησής του, ο τρόπος που πατάει στο έδαφος πριν ξεκινήσει το άλμα του, ο συγχρονισμός του και βέβαια η δύναμή του, νομίζω ότι αγγίζουν την τελειότητα!

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το ταλέντο. Το ταλέντο μπορεί να σε βοηθήσει να σουτάρεις, να ντριμπλάρεις , πολλές φορές βοηθάει και το μυαλό σου να λαμβάνει πιο γρήγορα σωστές αποφάσεις μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου. Δεν μπορεί, όμως, να σε γυμνάσει. Δεν μπορεί να σου μάθει πώς να συγχρονίζεις το κορμί σου σε κάθε άλμα και να σκοράρεις πετυχαίνοντας την μπάλα με το κεφάλι στο ψηλότερο σημείο του άλματός σου.

Ο Κριστιάνο δεν είναι μόνο ένας «θεός του ποδοσφαίρου», που είτε μαθαίνεις να λατρεύεις, είτε παθιάζεσαι να μισείς. Δεν είναι απλά μια σπουδαία προσωπικότητα που γνωρίζει πώς να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, προκαλώντας ποικίλες και διαφορετικές αντιδράσεις με τις ενέργειές του. Πάνω απ’ όλα είναι ένας απίστευτος δουλευταράς που ενώ θα μπορούσε ήδη να έχει αναπαυθεί στις δάφνες της μυθικής του καριέρας, συνεχίζει να γυμνάζεται όλο και πιο σκληρά για να μην αφήσει το χρόνο να τον νικήσει.

Αυτή, ίσως είναι η λιγότερο δημοφιλής και συζητημένη πτυχή του φαινομένου που λέγεται Ρονάλντο, είναι όμως μακράν η πιο σημαντική κυρίως για όποιο νέο παιδί ξεκινά να διεκδικεί τις όποιες δικές του πιθανότητες να πραγματοποιήσει καριέρα στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού: Η δουλειά είναι πάντα αυτή που σε κάνει να ξεχωρίζεις και όταν δεν της γυρνάς την πλάτη, κάποια στιγμή βρίσκει τον τρόπο και σε ανταμείβει!

Πίσω από τον θεό Ρονάλντο, κρύβεται ο δουλευταράς Κριστιάνο!