MENU
Χρόνος ανάγνωσης 17’

Ένα ταλέντο... άνω ποταμών που γίνεται Θρύλος

0

Ένα παιδί που ξεκίνησε με... απλωτές την πορεία του προς την καταξίωση, που συνέχισε επιβιώνοντας σε ταραχώδη νερά εντός και εκτός συνόρων, που κατάφερε τελικά να κολυμπήσει στα βαθιά με ελεύθερη κατάδυση στον ωκεανό του πρωταθλητισμού, τώρα δένει για πάντα στο Λιμάνι του. Το πρωί της Δευτέρας, έγινε και τυπικά ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας στο πρωτάθλημα, βάζοντας την υπογραφή του στο νέο τετραετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, που θα του αποφέρει κοντά στα 6 εκατ. ευρώ για αυτό το διάστημα. Ένα διάστημα στο οποίο θα κληθεί να κολυμπήσει εκεί που μόνο ελάχιστοι το έχουν κάνει με επιτυχία στον Ολυμπιακό και να αγγίξει την αιωνιότητα. Χωρίς σωσίβια αλλά και χωρίς βαρίδια...

Είναι ο Κώστας Φορτούνης και αυτή είναι η ιστορία του.

Έρωτας

Ζούσε και ανέπνεε από μικρό παιδί για το ποδόσφαιρο. Τη μοίρα του την είχε αντιληφθεί νωρίς. Και αυτός και όσοι είχαν την τύχη να τον δουν έστω και μια φορά να κλωτσάει το τόπι. Εκεί, κοντά στα νερά του Πηνειού, στην Καλαμπάκα. Εκεί όπου έζησε και τον πρώτο του μεγάλο έρωτα. Το όνομα αυτής: Δήμητρα. Α.Ο. Δήμητρα Τρικάλων για την ακρίβεια! Και επειδή ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται, το ίδιο συνέβη και με την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Μια αγάπη που εξελίχθηκε σε πεπρωμένο: με τη φανέλα της ομάδας της ιδιαίτερης πατρίδας του, ο Κώστας Φορτούνης έπεσε για πρώτη φορά στα ποδοσφαιρικά «νερά» της χώρας. Η ιστορία έδειξε ότι θα εξελισσόταν σε δεινό «κολυμβητή».

Στα 13 του, η Δήμητρα έπαιξε σε τουρνουά μικρών κατηγοριών στου Ρέντη, ως καλεσμένη του Ολυμπιακού. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά τον είχε νικήσει 5-1 με έναν τυπάκο–κλασική μπαλαδόφατσα να κάνει «παπάδες». Οι «ερυθρόλευκοι» αντέδρασαν ακαριαία και ζήτησαν να... κλειδωθούν οι πόρτες στου Ρέντη και να αμοληθούν τα σκυλιά, μέχρι οι γονείς του να συμφωνήσουν να τον αφήσουν στον Πειραιά για να κυνηγήσει το όνειρό του. Εντάξει, δεν χρειάστηκε και μεγάλη προσπάθεια. Ο ίδιος, άλλωστε, ουδέποτε έκρυψε ότι στις φλέβες του, εκτός από κόκκινο κυλούσε και ίση ποσότητα... λευκού. Έτσι, για να φτιάχνει τον αγαπημένο του «ερυθρόλευκο» τόνο.

Τραγωδία

Ο δρόμος όμως δεν θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Δεν θα μπορούσε. Γιατί όπως σε κάθε αρχαία τραγωδία που σέβεται τον εαυτό της, ο πρωταγωνιστής ζητάει το έλεος πολύ πριν δεχθεί τους διθυράμβους και έρθει η τελική κάθαρσις, έτσι και ο Κώστας Φορτούνης έπρεπε να υπομείνει πέντε χρόνια που θα δοκίμαζαν και θα σφυρηλατούσαν κάθε πτυχή του χαρακτήρα του. Έπρεπε να διασχίσει όρθιος το δικό του ποδοσφαιρικό «Καθαρτήριο». Καλλωπισμοί στο τι του συνέβη σε αυτά τα πέντε χρόνια στου Ρέντη δεν χωράνε: αντιμετωπίστηκε από τον Ολυμπιακό ως «ένας ακόμη» τυπάκος από την περιφέρεια που ήθελε να κάνει καριέρα. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν μάλιστα ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ο δωδέκατος της ενδεκάδας, ο 19ος της σειράς που περίμενε να μπει στην αποστολή των 18. Το παιδί που έπαιρνε τον τελευταίο σάκο και έκλεινε το φως.

Παρότι μετά την πρώτη ιδιαίτερα σκληρή διετία, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να βελτιώσει τις συνθήκες για τον 13χρονο πλέον Κώστα, ο ίδιος είχε σχεδόν απογοητευθεί πλήρως. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του, έφτασαν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξουν χρόνια μετά ότι αν δεν ήταν αυτή η πενταετία στου Ρέντη, ίσως η ανέλιξή του ήταν ακόμη πιο γρήγορη. Σε κάθε περίπτωση, ο Φορτούνης μένει στις «ερυθρόλευκες» ακαδημίες μέχρι τα 16 του. Τότε αποφασίζει ότι έχει έρθει η ώρα να πάρει την τύχη στα χέρια του. Δηλαδή στα πόδια του. Ο Ολυμπιακός προς τιμήν του θα αναγνώριζε στο μέλλον, με κάθε ευκαιρία, το λάθος που έκανε με το συγκεκριμένο παιδί.

Βουτιά

Το 2008 ο Γιώργος Βαζάκας τον παίρνει στα Τρίκαλα και πίνει νερό στο όνομα του ταλέντου του. Οι (λίγες) εμφανίσεις του σε μια ομάδα που άλλαξε μέχρι και πέντε προπονητές σε μια σεζόν εκείνα τα χρόνια, όμως, δύσκολα τον βοηθούν να βρει τη σταθερότητα που έψαχνε για να ανοίξει τα φτερά του. Ακόμη κι έτσι, η λάμψη του ταλέντου του ήταν εκτυφλωτική. Το καλοκαίρι του 2010, ο ΠΑΟΚ, ο Αστέρας Τρίπολης και η Καβάλα προσπαθούν να τον αποκτήσουν. «Είχα συμφωνήσει προφορικά με τον ΠΑΟΚ, αλλά επέλεξα να πάω στον Αστέρα σκεπτόμενος ότι θα έχω περισσότερες ευκαιρίες. Υπάρχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες παίκτες κι έτσι θα μπορέσω να υλοποιήσω τους στόχους μου βήμα-βήμα», θα δηλώσει ο ίδιος κατά την παρουσίασή του στους Αρκάδες. Την πρώτη του χρονιά στα μεγάλα σαλόνια είναι που μπαίνει για τα καλά στο μάτι της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού πλέον. Έκτοτε οι «ερυθρόλευκοι» θα παρακολουθούσαν την πορεία του από πολύ κοντά, μέχρι να βρουν την ευκαιρία να «χτυπήσουν».

Αν τα νερά του Πηνειού ήταν αρκετά για να του μάθουν να επιπλέει, αυτά του Αλφειού, στην Αρκαδία, αποτέλεσαν το πρώτο του εγχώριο τεστ δυνατοτήτων. Θα δοκίμαζε για πρώτη φορά την τύχη του στο υψηλό επίπεδο. «Κολυμπούσε» και εκεί για πλάκα. Και έμενε στην επιφάνεια ακόμη και αν του έδενες κοτρόνες στα πόδια. Μετά από δύο χρόνια στην ομάδα των Τρικάλων, μετακομίζει στην Τρίπολη για χάρη του Αστέρα και το ταλέντο του ξεχειλίζει ακόμη και σε μια ομάδα γεμάτη με λατινοαμερικάνους. Κάνει 26 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και το καλοκαίρι του '11 αποφασίζει ότι και ο Αλφειός είναι μεν καλός, αλλά λίγος. Θέλει κάτι πιο... extreme. Η πρόταση της Καϊζερσλάουτερν έρχεται σαν βάλσαμο. Bundesliga. «Challenge accepted» σκέφτεται και μπαίνει στο αεροπλάνο χωρίς δεύτερη σκέψη. Ρήνος είναι αυτός, όχι παίξε-γέλασε, η πρόκληση είναι μεγάλη. Βουτά στα βαθιά και αρχίζει να κολυμπάει.

Δικαίωση

Μόλις έχει κλείσει τα 18, ο Κώστας Φορτούνης μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει ήδη «ζήσει» περισσότερα από όσα, άλλοι συμπατριώτες συνάδελφοί του, χρειάζονται πέντε καριέρες για να τα φτάσουν. Μια πενταετία στου Ρέντη. Τρία χρόνια επαγγελματίας, ένα εξ αυτών στη Super League ως βασικός και μεταγραφή στην Bundesliga. Καθόλου άσχημα. Από το 2008 όταν και μετακόμισε πίσω στα Τρίκαλα, μέχρι τη χρονιά στην Τρίπολη και την επόμενη τριετία, ως το καλοκαίρι του 2014, η καριέρα του κάνει σταθερά βήματα προόδου.

2010/11 Αστέρας Τρίπολης 26 συμμ. 1 γκολ / 2 ασίστ

2011/12 Καϊζερσλάουτερν 28 συμμ. 0 γκολ / 5 ασίστ

2012/13 Καϊζερσλάουτερν 26 συμμ. 3 γκολ / 4 ασίστ

2013/14 Καϊζερσλάουτερν 21 συμμ. 0 γκολ / 1 ασίστ

Στις 21 Ιουλίου του 2014, ο Ολυμπιακός καταβάλει στην Καϊζερσλάουτερν 400 χιλ. ευρώ και διορθώνει μια παραλίγο ιστορική «γκάφα», φέρνοντας πίσω στου Ρέντη ένα δικό του παιδί. Ένα ταλέντο που έχει τη λέξη «μεγαλείο» χαραγμένη πάνω του μέχρι το... μεδούλι. Ο Φορτούνης στα 22 του είναι ήδη τέσσερα χρόνια βασικός στο υψηλό επίπεδο και δύο χρόνια διεθνής. Απομένει μονάχα αυτό το... κάτι παραπάνω. Αυτό που θα τον εκτοξεύσει. Ο Ολυμπιακός που έχει ήδη χάσει αρκετούς Έλληνες διεθνείς και αντιμετωπίζει λειψανδρία στη θέση του επιτελικού μέσου, φαντάζει ως ο ιδανικός προορισμός. Ο σενιόρ Μίτσελ είχε ελαφρώς διαφορετική αντίληψη επί του θέματος...

Μπέρδεμα

Ο Μίτσελ σαφώς και αναγνώρισε ότι είχε στα χέρια του ένα άκρως ταλαντούχο παιδί. Όμως ο ίδιος ήταν... μπλεγμένος μεταξύ της πίεσης για αποτελέσματα, των διαφορετικών τακτικών απαιτήσεων σε Champions League και Ελλάδα, τις μεταγραφές που ζητούσε και αυτές που έγιναν, αλλά και στην διαφοροποίηση που υπήρξε στο πλάνο της ομάδας σε σχέση με την προετοιμασία. Πιο απλά; Άλλα πράγματα είχε στο μυαλό του το καλοκαίρι, άλλα προέκυψαν το φθινόπωρο άλλα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τον χειμώνα.

Επί των ημερών του, μοιραία, μεταξύ πάγκου και εξέδρας βρέθηκε και ο Κώστας Φορτούνης. Ένας παίκτης που βρίσκεται στο «στοιχείο» του όταν παίζει λίγα μέτρα πίσω από την επιθετική γραμμή και με τη μπάλα στα πόδια του. Ως «μαέστρος». Ο Μίτσελ αναγκάστηκε να του ζητά άλλα πράγματα, ενώ τον είχε ήδη «κόψει» από την ευρωπαϊκή λίστα, καταλήγοντας στο ότι θα χρησιμοποιούσε 4-4-2 σε ρόμβο, άρα δεν υπήρχε και χώρος για έναν ακόμη κεντρικό χαφ. Ακόμη και στα ματς που θα τον χρησιμοποιούσε, ο Ισπανός έδειχνε ότι το έκανε για να «μπαλώνει» τρύπες.

Πείραμα

Στην Ελλάδα, ο Τρικαλινός μέσος ξεκινά βρισκόμενος εκτός αποστολής στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια: με Νίκη Βόλου, Παναιτωλικό, ΟΦΗ και Βέροια. Κάνει ντεμπούτο στο Κύπελλο κόντρα στην Παναχαϊκή και στη Super League για 8 λεπτά, ως αλλαγή, στην ήττα από τον Ατρόμητο. Στο 4-2-3-1 (ή 4-3-3 αν προτιμάτε) που χρησιμοποιεί συχνά-πυκνά ο Μίτσελ στα εντός συνόρων παιχνίδια, τον βάζει είτε στο αριστερό άκρο της επίθεσης, ως εξτρέμ, είτε πλάγιο χαφ σε ρόμβο όταν επιλέγει το 4-4-2. Ως εξτρέμ τον χρησιμοποιεί και στα τρία ματς που τον ξεκινά βασικό στο πρωτάθλημα και είναι προφανές ακόμη και στο απαίδευτο μάτι ότι κοντά στη γραμμή ο Φορτούνης χαραμίζεται.

Στο Κύπελλο μία από τα ίδια: ξεκινά δις βασικός, με Παναχαϊκή και Πανιώνιο. Στην Πάτρα ο Μίτσελ τον βάζει δεξί χαφ και κόντρα στους «κυανέρυθρους» αμυντικό χαφ δίπλα στον Μπουχαλάκη! Στον επόμενο αγώνα Κυπέλλου πια, κόντρα στον Φωστήρα, ο Μίτσελ έχει ήδη αποχαιρετήσει και ο Αντώνης Νικοπολίδης τον χρησιμοποιεί ως «δεκάρι» πίσω από τον Διαμαντάκο. Πετυχαίνει γκολ με πέναλτι και έχει εξαιρετική απόδοση. Ο Βίτορ Περέιρα παρακολουθεί από την εξέδρα και κρατάει σημειώσεις...Επί Μίτσελ (συν το ένα ματς υπό τον Νικοπολίδη), ο Φορτούνης «έγραψε» 550 λεπτά συμμετοχής σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, έχοντας 11 συμμετοχές (6 βασικός, 5 αλλαγή) από τα 25 διαθέσιμα ματς. Ακόμη κι έτσι, παρόλο δηλαδή που αποτέλεσε ένα διαρκές... πείραμα στα χέρια του Μίτσελ, το ταλέντο του Φορτούνη ξεχωρίζει και κάνει μπαμ ότι περιμένει να χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, αφού με τον Ισπανό παραμένει «δεμένος» και υπολειτουργεί.

Διόρθωση

Ο Βίτορ Περέιρα είναι ο άνθρωπος που διαδέχεται τον Μίτσελ και παρότι έφυγε κι αυτός νωρίς, ο Πορτογάλος πρόλαβε τουλάχιστον να βάλει ξανά στο σωστό μονοπάτι την καριέρα του Φορτούνη στον Ολυμπιακό. Βασικά είδε ότι το συγκεκριμένο παιδί απλά αξίζει τον κόπο και τον χρόνο και αποφάσισε να το... ξεζουμίσει. Όχι με την κακή έννοια. Ο «μίστερ» απλά θέλησε να βγάλει από τον 22χρονο ακόμη Τρικαλινό, όσο ταλέντο κρύβει μέσα του και να τον βοηθήσει να το παρουσιάσει ατόφιο, σε όλο του το μεγαλείο. Ο Περέιρα όχι απλά τον εμπιστεύεται και τον υπολογίζει αλλά θεωρεί πως το όνομα «Κώστας Φορτούνης» (θα έπρεπε να) αποτελεί ολόκληρο κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ότι τον χρησιμοποιεί αμέσως ως αντι-Τσόρι μονάχα έμφαση δίνει στο παραπάνω. Την εμπιστοσύνη αυτή, φυσικά, του τη δείχνει άμεσα, αυξάνοντας κατακόρυφα τον χρόνο συμμετοχής του. Χαρακτηριστικό είναι πως με τον Περέιρα στον πάγκο, ο Φορτούνης σχεδόν δεν χάνει παιχνίδι. Ο Πορτογάλος μόλις έχει διορθώνσει τη μεγαλύτερη ανορθογραφία του Μίτσελ.

Εκτόξευση

Στις πρώτες 40 μέρες με τον Περέιρα στο τιμόνι, φτάνει τα 446 λεπτά συμμετοχής και αγγίζει τον αριθμό που είχε σε 4 μήνες με τον Μίτσελ, ενώ παράλληλα αυξάνει -λογικά- και την παραγωγικότητά του σε γκολ και ασίστ (3 και 3 σε αυτό το διάστημα). Επιπροσθέτως, τα παιχνίδια αυτά είναι πιο «γεμάτα», πιο ουσιώδη για τον Έλληνα μέσο. Πλέον, αγωνίζεται στη φυσική του θέση: επιτελικός χαφ. Έχει ξεκάθαρο ρόλο: οργανώνει το παιχνίδι με πρώτη εντολή να προωθεί γρήγορα και σωστά τη μπάλα από την άμυνα στην επίθεση και να «ψάχνει» τις τελικές πάσες όταν του δίνεται ευκαιρία. Και φυσικά, μοιράζεται τον διαθέσιμο χρόνο της συγκεκριμένης θέσης με τον Τσόρι Ντομίνγκες. Ο ρόλος αυτός του «αντι-Τσόρι» δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: όταν δεν ξεκινά βασικός ως «δεκάρι», πίσω από τον επιθετικό, τότε αντικαθιστά τον Αργεντινό κάποια στιγμή στη διάρκεια του αγώνα. Ο Φορτούνης «μαθαίνει» ξανά τη θέση ερχόμενος «πίσω» του.

Παράλληλα, η σχέση αυτή Περέιρα-Φορτούνη γίνεται 100% αμφίδρομη. Όσο τον εμπιστεύεται ο πρώτος, τόσο καλύτερα αποδίδει ο δεύτερος. Όσο καλύτερα αποδίδει, δοκιμαζόμενος σε συνεχόμενα ματς με υψηλότερες απαιτήσεις, τόσο περισσότερο αναγκάζει τον προπονητή του να του βάζει ακόμη περισσότερο βάρος στις πλάτες του. Ο Κώστας το επωμίζεται, το αντέχει, το διαχειρίζεται. Είναι η πρώτη στιγμή στην καριέρα του στον Ολυμπιακό που αισθάνεται ότι αρχίζει να δικαιώνει τις προσδοκίες όλων στον Λιμάνι. Για την ακρίβεια, αυτές οι μέρες επί Περέριρα, αποτελούν το πρώτο δείγμα του παίκτη που θα αποτελεί βαρόμετρο για τους Πειραιώτες τα επόμενα χρόνια: όταν ο Φορτούνης παίζει καλά, όλοι γύρω του φαίνονται ένα κλικ καλύτεροι από ότι όντως είναι. Όταν ο Φορτούνης παίζει καλά, ο Ολυμπιακός είναι ένα ολόκληρο επίπεδο πάνω. Η πρώτη αγωνιστική «εκτόξευση» του Κώστα Φορτούνη έχει μόλις επιτευχθεί.

Λύτρωση

Με τον Περέιρα στον πάγκο, από τον Νοέμβρη της σεζόν 2014-15 και μετά, οι εμφανίσεις του Φορτούνη είναι ολοένα και καλύτερες. Στο εκτός με την Ξάνθη μπαίνει σαν αλλαγή και δείχνει διάθεση να αποδείξει πράγματα. Ως βασικός με τον Παναιτωλικό ξεχωρίζει στο οργανωτικό κομμάτι, όπως και με τον Τύρναβο στο Κύπελλο. Καλή απόδοση και γκολ με τον ΟΦΗ, καλό ματς συνολικά στη ρεβάνς με τον Τύρναβο, MVP με σίστ στο ματς με τη Βέροια, μια ασίστ με τον Ατρόμητο, καλό ματς στην Τούμπα ως αλλαγή, ήταν από τους λίγους διακριθέντες στο 1-1 με την ΑΕΚ, δίνοντας την ασίστ της ισοφάρισης ενώ σε 20 λεπτά με τον Εργοτέλη πέτυχε δύο γκολ και ήταν ξανά ο πολυτιμότερος για τους «ερυθρόλευκους». Αυτό το διάστημα του περίπου 1,5 μήνα, είναι που τον ξαναβάζει επί της ουσίας στο «κάδρο» για τον Ολυμπιακό. Ως το φινάλε της σεζόν 2014-15, αγωνίζεται σταθερά, πότε βασικός, πότε σαν αλλαγή του «Τσόρι» και τελειώνει τη σεζόν με 37 συμμετοχές, 10 γκολ και 5 ασίστ.

Απογείωση

Ο Βίτορ Περέιρα δεν πρόλαβε να αφήσει στον Ολυμπιακό το παραμικρό έργο σε επίπεδο ποδοσφαίρου, όμως πολλά χρόνια μετά θα μνημονεύεται ότι τουλάχιστον αντιλήφθηκε τι έχει στα χέρια του και δεν άφησε τον παίκτη να πάει για δεύτερη φορά χαμένος. Πλέον, η επόμενη σεζόν, 2015-16, θα είναι αυτή που θα τον απογείωνε στα μάτια όλων. Στην κυριολεξία όλων, αφού ο 23χρονος χαφ, απαλλαγμένος από άγχος, θα παρουσιάσει το ταλέντο του σε όλο του το μεγαλείο, εντός και εκτός συνόρων. Το ξεκίνημά του είναι πια αντίστοιχο των προσδοκιών και αναγκάζει τον Μάρκο Σίλβα να αφήνει σταθερά τον Τσόρι στον πάγκο. Ο Φορτούνης σκοράρει και μοιράζει ασίστ κατά βούληση και δεν είναι μόλις 29 Σεπτεμβρίου όταν πατάει το κουμπί που τον αλλάζει πια επίπεδο...

Δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Champions League και μετά το εντός έδρας 0-3 από τη Μπάγερν Μονάχου, ο Ολυμπιακός παίζει ρέστα στο Λονδίνο κόντρα στην Άρσεναλ. Οι επισκέψεις των Πειραιωτών στην Αγγλία μέχρι αυτό το ματς, έχουν απολογισμό 12 συνεχόμενες, εύκολες ήττες με απολογισμό τερμάτων 37-3. Με μπροστάρη τον Φορτούνη, ο Ολυμπιακός θα σπάσει μεγαλοπρεπώς αυτή την παράδοση, φτάνοντας στο επικό 2-3, τη σπουδαιότερη εκτός έδρας νίκη του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ηγέτης

Σε αυτό το ματς, ο Σίλβα τον χρησιμοποιεί όχι ως κλασικό «10» αλλά σαν «8» δίπλα στον Κασάμι και μπροστά από τον Καμπιάσο. Ο Τρικαλινός κόβει και ράβει και τρυπά τη μεσαία γραμμή «κανονιέρηδων» όπως το καυτό μαχαίρι το βούτυρο. Παίζει μια αγγλική ομάδα στο παιχνίδι της και τη νικά. Σε ρυθμούς πρωτόγνωρους για ελληνικό ποδόσφαιρο, στην υψηλότερη δυνατή ένταση και υπό την πίεση της παράδοσης και του αποτελέσματος, ο Φορτούνης παρουσιάζει στην Αγγλία ένα ποδόσφαιρο που δεν έχει ξαναπαιχτεί από Έλληνα χαφ στη σύγχρονη εποχή: πρώτος σε κερδισμένα φάουλ, πρώτος σε δημιουργία ευκαιριών πρώτος σε ποσοστό επιτυχημένων πασών, τρέξιμο χωρίς τη μπάλα σαν κρυφός φορ, κουβάλημα της μπάλας στο τρανζίσιον, ένα γκολ από εκτέλεση κόρνερ, μια ασίστ. Είναι το ματς που ο Κώστας Φορτούνης, από ένα εξαιρετικό ταλέντο, μετατρέπεται στον επόμενο ηγέτη μιας ομάδας με το ειδικό βάρος του Ολυμπιακού.

Η σεζόν 2015-16 καταλήγει με τον Φορτούνη να κάνει όργια και τον Ολυμπιακό -όχι τυχαία- να σπάει πολλά ιστορικά ρεκόρ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ίδιος ο Τρικαλινός δε, ολοκληρώνει τη χρονιά του με 21 γκολ και 17 ασίστ σε 39 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, φτάνοντας και ο ίδιος σε σπουδαία ρεκόρ και ορόσημα. Όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν μπορεί πια να τον σταματήσει. Όμως τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται...

https://www.youtube.com/embed/R8wrixij7ac?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Πισωγύρισμα

Μετά από μια σπουδαία σεζόν για τον ίδιο και την ομάδα του, ο κόσμος του Ολυμπιακού είδε και την άλλη πλευρά. Επίσης... μεγαλοπρεπώς. Οι «ερυθρόλευκοι» φτάνουν μεν στην κατάκτηση του τελευταίου τους τίτλου στην εποχή Μαρινάκη, ωστόσο στις τάξεις του συλλόγου αλλά και εντός τεσσάρων γραμμών γίνονται απίθανες... ποικιλίες. Άπαντες υπολειτουργούν και ο Φορτούνης με 8 γκολ και 8 ασίστ σε 40 ματς -βασικότατος πλέον- δεν κάνει τη διαφορά. Βάζει ένα μόλις γκολ σε ματς υψηλών απαιτήσεων, το 3-0 επί της ΑΕΚ για την 6η αγωνιστική, οι πραγματικά καλές εμφανίσεις του είναι λίγες, ενώ συνήθως είναι από μετρίως μέτριως έως... αδιάφορος. Η αστάθεια στην απόδοση γίνεται η καθημερινότητά του, σε σημείο που να αναγκάζει την εξέδρα να τον αποδοκιμάσει. Όχι μία και δύο...

Ελπίδα

Μετά από μια σεζόν-πισωγύρισμα για τον ίδιο και όπως αποδείχθηκε για τον σύλλογο παρά τον τίτλο, με 4 αλλαγές προπονητή (Βίκτορ, Μπέντο, Βούζας, Λεμονής), ο επόμενος Ολυμπιακός, της σεζόν 2017-18, είναι ακόμη πιο πειραματικός. Ένα πείραμα που όπως σήμερα γνωρίζουμε απέτυχε παταγωδώς με ακόμη ένα... κουαρτέτο τεχνικών (Χάσι, Λεμονής, Γκαρσία, Κόντης) να προσφέρει το προφανές: ένα αγωνιστικό τουρλουμπούκι, στο οποίο ο Φορτούνης ναι μεν υπολειτουργεί ξανά, ωστόσο «σώζεται» χάρη και μόνο στο ταλέντο του. Προφανώς ο Ολυμπιακός χάνει το πρωτάθλημα αφού μιλάμε πιθανότατα για τον χειρότερο Ολυμπιακό της σύγχρονης εποχής, όμως ο Φορτούνης προλαβαίνει να προσφέρει λίγο αέρα αισιοδοξίας στον κόσμο της ομάδας για το μέλλον της αλλά και του ίδιου. Σε 37 ματς μετράει 11 γκολ και 14 ασίστ. Η ελπίδα για τους «ερυθρόλευκους» φέρει ξανά το όνομά του.

Αλλαγή

Με την ΑΕΚ να έχει επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου και τον Ολυμπιακό της 3ης θέσης να αγωνίζεται στο επόμενο Europa League, ολόκληρος ο «ερυθρόλευκος» μηχανισμός αποφασίζει να αλλάξει επιτέλους το παλιό, χαλασμένο τσιπ. Ο Ολυμπιακός είχε αποφασίσει να αλλάξει το μυαλό του σε επίπεδο συνολικής ποδοσφαιρικής λειτουργίας και φιλοσοφίας και ο Φορτούνης είναι ένας από τους ελάχιστους που επέζησαν από τη σκούπα και το φαράσι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Έχει επίσης αποφασίσει να αναγεννηθεί και ο ίδιος. Γνωρίζει ότι η χαλαρότητα της τελευταίας διετίας σε μυαλό και σώμα και η επανάπαυση της καταξίωσης, θα τον οδηγήσουν μαθηματικά στην έξοδο ως αποτυχημένο. Γιατί πια αυτός είναι ο ηγέτης, το βαρόμετρο, από αυτόν είναι που υπάρχουν οι περισσότερες απαιτήσεις. Το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός αλλάζει πρακτικά τα πάντα και ο Φορτούνης γνωρίζει ότι έχει στα πόδια του μια τελευταία ευκαιρία.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στον πάγκο βρίσκει ξανά έναν Πορτογάλο, τον Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος όπως αρχικά ο Περέιρα και μετέπειτα ο Σίλβα, θα έχει ως μια από τις ποδοσφαιρικές προτεραιότητές του να αξιοποιήσει το αστείρευτο ταλέντο του Φορτούνη. Αυτός από την πλευρά του, πρέπει να... ξαναγίνει αθλητής, πρέπει να βγάλει από το μυαλό του ότι τον κρατάει πίσω και να μην θεωρεί τίποτα δεδομένο, κεκτημένο. Το κάνει. Προσλαμβάνει -όπως και το 2015, πριν την καλύτερή του σεζόν- τον γυμναστή των... επιτυχιών, τον Γερμανό Γιανίκ Ομπενάουερ και κάνει μια σκληρή προσωπική προετοιμασία πριν την ομαδική. Το μυαλό φαίνεται πως έχει αλλάξει πλήρως και το σώμα, νομοτελειακά, ακολουθεί. Και επειδή η μπάλα δεν είναι πυρηνική φυσική, τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται αμέσως για έναν ποδοσφαιριστή με ταλέντο στο μάξιμουμ.

Αναγέννηση

Υπό τις οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνς, ο Κώστας Φορτούνης μπαίνει στη σεζόν 2018-19 με τα... μπούνια. Καθαρίζει τα προκριματικά του Europa League με 2 γκολ και 3 ασίστ σε 4 ματς με Λουκέρνη και Μπέρνλι και θυμίζει πάλι τον παλιό του καλό εαυτό, αλλά σε μια ακόμη πιο βελτιωμένη σωματικά εκδοχή. Παρουσιάζει στο στο γήπεδο μια εκδοχή του που δεν γνώριζε κανείς. Βασικά, δεν υπήρχε καν. Είναι πιο γρήγορος, πιο εκρηκτικός από ποτέ, είναι πιο δυνατός, αντέχει περισσότερες κλωτσιές, περισσότερα μαρκαρίσματα. Τα πόδια ακολουθούν το μυαλό και αυτό, όπως πάντα, λειτουργεί σε υψηλές στροφές όταν η μπάλα βρίσκεται στα πόδια.

Το νέο του «Emirates», η νέα εμφάνιση-ορόσημο της σεζόν -όπως το 2015-16 και το «διπλό» επί της Άρσεναλ, είναι και πάλι ένα ματς στο κορυφαίο επίπεδο. Είναι Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και ο Ολυμπιακός φιλοξενεί στον «τελικό» πρόκρισης τη Μίλαν. Και στο ματς αυτό κάνει τα πάντα. Δημιουργεί (με την πάσα στον Ποντένσε για το 1-0), σκοράρει (και καθαρίζει το ματς με το 3-1), υποδέχεται πρώτος τη μπάλα από την άμυνα, κουμαντάρει τη μεσαία γραμμή, πιέζει πρώτος δίπλα στον Γκερέρο, προκαλώντας το λάθος στην ιταλική άμυνα. Είναι το ματς της αναγέννησης, σε μια σεζόν-επιστροφή στη δική του, ποιοτική, καθοριστική, ηγετική κανονικότητα.

Παρά την απώλεια του τίτλου από τον ΠΑΟΚ, ο Φορτούνης είναι ο MVP της σεζόν, είναι ο ποδοσφαιριστής στον οποίο ο Μαρτίνς στηρίζει ολόκληρη την ποδοσφαιρική αναδόμηση του Ολυμπιακού μετά την καταστροφική προηγούμενη σεζόν. Ο Φορτούνης είναι και πάλι το απόλυτο βαρόμετρο και τα πάντα περνάνε από τα πόδια του. Τελειώνει τη σεζόν με 17 γκολ και 16 ασίστ και πλέον βάζει πλώρη για την... ερυθρόλευκη αιωνιότητα.

Θρύλος

Τελειώνοντας την 5η του σεζόν στο Λιμάνι, ο Κώστας Φορτούνης έχει φτάσει ήδη τις 196 συμμετοχές με την ερυθρόλευκη, με τον μάλλον... εξωφρενικό απολογισμό των 67 γκολ και 60 ασίστ. Στα τελευταία ματς της χρονιάς, ξεπέρασε τον Βασίλη Καραπιάλη στη λίστα με τους all time scorer στην ιστορία του συλλόγου με 68, φτάνοντας την 14η θέση στη λίστα και λίαν συντόμως ξεπερνά Γιώτη Τσαλουχίδη και Μάικ Γαλάκο. Το κυριότερο, μετά την 5η του αυτή χρονιά, μπορεί επιτέλους να υποστηρίξει εμπράκτως, βάσει απόδοσης, βάσει αριθμών, βάσει συνολικής εικόνας, ότι είναι ο απόλυτος ηγέτης του Ολυμπιακού. Είναι ο αρχηγός της ομάδας, είναι ο καλύτερος παίκτης της, είναι ο άνθρωπος που θα κληθεί να την επαναφέρει στους τίτλους. Ναι, σύμφωνοι: έγινε πολλή κουβέντα για το μέλλον του, για προτάσεις εκατομμυρίων από Αγγλία και Τουρκία, για το νέο συμβόλαιο. Στην πραγματικότητα, χρειάστηκαν 10 λεπτά κουβέντας με τον Βαγγέλη Μαρινάκη για να συμφωνήσει και να δέσει για πάντα στο Λιμάνι. Αυτό που ήθελε ο ίδιος, αυτό που ήθελε ο Ολυμπιακός, ο προπονητής, ο πρόεδρος, ο κόσμος.

Οι ιστορικές ευκαιρίες για «δεκάρι», Έλληνα, να είναι ο απόλυτος ηγέτης μιας ομάδας σαν τον Ολυμπιακό, δεν είναι πολλές. Βασικά, είναι ελάχιστες: Μπέμπης, Δεληκάρης, Καραπιάλης και τέλος. Μια τέτοια ευκαιρία λοιπόν, ο Κώστας δεν θα μπορούσε να την αφήσει να πάει χαμένη. Την επόμενη τετραετία πια, στην καλύτερη ποδοσφαιρική του ηλικία, χωρίς να έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν, με μια ομάδα φτιαγμένη πάνω του και έναν σύλλογο που έχει βάλει τη μπάλα σε πρώτο πλάνο, θα προσπαθήσει την επόμενη τετραετία να γίνει κάτι παραπάνω από αρχηγός και ηγέτης: θα βάλει πλώρη για να γίνει και αυτός ένας από τους θρύλους του Ολυμπιακού.

Ένα ταλέντο... άνω ποταμών που γίνεται Θρύλος