ΑρχικήinetPaul Graham: Δημιούργησε μια νέα γλώσσα προγραμματισμού που βασίζεται στη LISP

Paul Graham: Δημιούργησε μια νέα γλώσσα προγραμματισμού που βασίζεται στη LISP

GrahamΟ Paul Graham, ιδρυτής της εταιρείας Y Combinator και οπαδός της γλώσσας προγραμματισμού LISP, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κυκλοφόρησε τη δική του γλώσσα προγραμματισμού LISP, με το όνομα Bel.

Η δημιουργία της γλώσσας Bel είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα, διότι αποτελεί τη συνέχεια μιας από τις πιο παλιές γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στην εποχή μας που τα front-end JavaScript frameworks εμφανίζονται και εξαφανίζονται σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Η ιστορία της γλώσσας προγραμματισμού LISP

Η γλώσσα προγραμματισμού LISP κυκλοφόρησε το 1958, όταν δημοσιεύτηκε το έγγραφο “Recursive Functions of Symbolic Expressions and Their Computation by Machine, Part I» από τον μαθηματικό και επιστήμονα πληροφορικής John McCarthy. Στην πραγματικότητα, ο McCarthy δεν στόχευε στη δημιουργία μιας γλώσσας προγραμματισμού, αλλά ενός συστήματος μαθηματικής σημειογραφίας για αλγόριθμους. Αργότερα, ο ερευνητής Steve Russell μελέτησε το έργο του McCarthy και δημιούργησε το πρώτο LISP interpreter σε έναν υπολογιστή IBM 704.

Για ολόκληρες δεκαετίες, οι επιστήμονες πληροφορικής ασχολούνται με την LISP. Η γλώσσα έχει χωριστεί σε πολλές διακριτές διαλέκτους, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα προγράμματα. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος της πρώτης δουλειάς στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης γράφτηκε στη γλώσσα LISP.

Υπάρχουν αρκετοί προγραμματιστές, ακόμα και σήμερα, που υποστηρίζουν φανατικά τη γλώσσα LISP. Μεταξύ αυτών είναι οι Paul Graham και Eric Raymond. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού.

Η LISP είναι ιδανική για τη δημιουργία κώδικα, που είναι ευανάγνωστος και «εκφραστικός». Ο Peter Serbel έχει πει:

«… ένα Common Lisp πρόγραμμα παρέχει μια πολύ πιο σαφή χαρτογράφηση μεταξύ των ιδεών σας για το πώς πρέπει να λειτουργεί το πρόγραμμα και του κώδικα που γράφετε στην πραγματικότητα… Η γλώσσα αυτή επιτρέπει να αναπτύξετε κώδικα πιο γρήγορα».

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η εκμάθηση της γλώσσας LISP κάνει κάποιον καλύτερο προγραμματιστή.

Ο Eric Raymond έγραψε το εξής στο δοκίμιό του με τίτλο “Πώς να γίνετε hacker”:

«Αξίζει να μάθετε τη Lisp. Αυτή η εμπειρία θα σας κάνει καλύτερο προγραμματιστή, ακόμα κι αν στο μέλλον δεν χρησιμοποιήσετε ποτέ την Lisp».

Νέα γλώσσα προγραμματισμού: Bel

Όπως είπαμε και παραπάνω, η Bel δημιουργήθηκε από τον Graham. Ο Graham έχει επίσης δημιουργήσει τη διάλεκτο LISP, Arc.

Στη νέα διάλεκτο Bel, ο Graham έχει προσπαθήσει να φτιάξει μια γλώσσα, η οποία αν και έχει κάποιες μικρές διαφορές, μοιάζει εξαιρετικά με την πρωτότυπη γλώσσα LISP .

Ο Graham προσπαθεί να κρατήσει την Bel στην «περίοδο επώασης» όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως συνέβη και με την LISP στα αρχικά της στάδια (όταν δημιουργήθηκε από τον McCarthy).

Ο Graham έγραψε σχετικά:

«Η Bel είναι μια απόπειρα να απαντηθεί η εξής ερώτηση: τι συμβαίνει εάν, αντί να μεταβείτε στην υλοποίηση το συντομότερο δυνατόν, προσπαθήσετε να την καθυστερήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο;».

Ο Graham θέλει ουσιαστικά να απαντήσει στην ερώτηση: “Αν οι υπολογιστές ήταν τόσο ισχυροί όσο θέλαμε, πώς θα έμοιαζαν οι γλώσσες;”.

Η δημιουργία της διαλέκτου Bel αποτελεί ένα ενδιαφέρον πείραμα. Ο χρόνος θα δείξει πού θα καταλήξει.

Ο Graham δημοσίευσε έναν οδηγό για τη γλώσσα προγραμματισμού και ένα μέρος του source code. Ωστόσο, όπως έγραψε και ο ίδιος: “Δεν είναι μια γλώσσα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προγραμματίσετε υπολογιστές, όπως δεν ήταν και η Lisp του 1960”.

Ο Graham δεν σκοπεύει να γράψει μια επίσημη εφαρμογή, που θα επέτρεπε στους προγραμματιστές να γράφουν προγράμματα σε Bel, ωστόσο πιστεύει ότι η κοινότητα θα δοκιμάσει να το κάνει.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS