Στο serreslife.gr μίλησε ο Σερραίος εκπαιδευτής σκύλων Μάρκος Πελιτάρης για το νέο τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στα Γλυκά Νερά με το θάνατο του μωρού έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε από ροτβάιλερ και έρχεται να επιβεβαιώσει την προσοχή και τη σωστή διαχείριση που επιβάλλεται να έχουμε συνυπάρχοντας με ένα σκύλο


Μάρκος Πελιτάρης:
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Ο σκύλος είναι ένα αγελαίο ζώο που λειτουργεί ενστικτωδώς με κάποια ένστικτα να είναι περισσότερο ανεπτυγμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Βλέπε σκύλοι ποιμενικοί , ιχνηλάτες, λαγωνικά κτλ

Το γιατί ένας σκύλος μπορεί να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς ( που μπορεί να μην είναι πρόβλημα όταν είναι ελεύθερος σε ένα μεγάλο οικόπεδο αλλά όταν καλείται να συμβιώσει μέσα σε μια οικογένεια να είναι) είναι ένα θέμα που μπορεί να προκύπτει είτε από το γενετικό του υπόβαθρο είτε από κακές εμπειρίες και κακομεταχείριση ,είτε από έλλειψη ή λανθασμένη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση και από την αδυναμία του ιδιοκτήτη να διαχειριστεί ένα συγκεκριμένο ζώο.

Σεβόμενος το χαμό ενός βρέφους και της οδύνης που αυτό προκαλεί θα ήταν πολύ λάθος να αναφερθώ στο περιστατικό και να αναλύσω το τί μπορεί να προκάλεσε το τραγικό συμβάν διότι δεν μπορούμε να ξέρουμε τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος αλλά ούτε και το ιστορικό του σκύλου.

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι
Δεν αφήνουμε ποτέ ένα σκύλο, ανεξαρτήτως ράτσας, μεγέθους και χαρακτήρα , μόνο του με μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη. Μπορεί ακόμα και άθελά του να προκαλέσει ατύχημα όπως να ρίξει ένα βρέφος .

Προτού αποκτήσουμε ένα σκύλο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους της ζωής μας ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο σκύλο που θα μας συντροφεύει στη παρούσα φάση αλλά και όταν θα αποκτήσουμε οικογένεια και παιδιά αν δεν έχουμε ήδη .

Αφότου, έπειτα από πολλή έρευνα και καταγραφή των αναγκών μας καταλήξουμε στη απόκτηση του σκύλου ξεκινάει το επόμενο κομμάτι της διαμόρφωσης του χαρακτήρα του ώστε να είναι ένα μέλος της οικογένειας και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Διότι όπως ο καθένας μας υπόκειται σε νόμους και κανόνες συμπεριφοράς τους οποίους ξεκινάμε να μαθαίνουμε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας το ίδιο είναι και για ένα κουτάβι. Θα πρέπει να του δείξουμε πως να συμπεριφέρεται , ποιες ενέργειες είναι αποδεκτές και ποιες όχι, ποιος είναι ο ρόλος του στην οικογένεια και να λάβει την απαραίτητη κοινωνικοποίηση ώστε να διαμορφωθεί ένας ισορροπημένος χαρακτήρας .

Βασικό επίσης ειναι να ξεκαθαρίσουμε πως ο σκύλος δεν είναι άνθρωπος, δεν είναι το παιδί μας, και να μη του προσδίδουμε ανθρώπινες ιδιότητες αλλά να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τα ένστικτα του ,να αποδεχτούμε την φύση του και να τον αναγνωρίσουμε ως μέλος της οικογένειας . Το σκύλο της οικογένειας.

Θα ήθελα να προσθέσω επίσης την ανάγκη για ενημέρωση του κόσμου και την απόκτηση κυνοφιλικής παιδείας ξεκινώντας από τα σχολεία. Να αλλάξουμε το τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους σκύλους και να τους γνωρίσουμε με το σωστό τρόπο.

Εύχομαι να μη ξαναυπάρξει παρόμοιο συμβάν και να τονίσω ξανά πως αποκλειστικά υπεύθυνοι είμαστε εμείς για τα κατοικίδια μας και να μη επιρρίπτουμε τις ευθύνες στο σκύλο , στη ράτσα η στη κακια στιγμή.

Πελιτάρης Μάρκος, 
Εκπαιδευτής σκύλων



Διαβάστε επίσης: