Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε στις 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής την Αθήνα.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η σεισμική δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που ταρακουνήθηκαν τα κτίρια στην πόλη της Αθήνας.
Λίγα λεπτά αργότερα το ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ανέφερε πως η σεισμική δόνηση ήταν στα 23 χλμ Βορειοδυτικά της Αθήνας, 4 χλμ βόρεια της Μαγούλας και δίνει ένταση 5,1 Ρίχτερ.

Η σεισμική ακολουθία
Σύμφωνα με το seismoi-live από τη στιγμή που ο Εγκέλαδος χτύπησε την Αθήνα και έως τις 15:46 (μέσα σε 90 λεπτά δηλαδή) σημειώθηκαν 4 μετασεισμοί.

19-07 15:46, ML: 2.2 R

19-07 15:11, ML: 4.3 R

19-07 14:42, ML: 3.6 R

19-07 14:15, ML: 3.2 R

19-07 14:13, ML: 5.1 R

Οπως μεταδίδει ο Ant1, με εντολή των επικεφαλής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής πληρώματα και οχήματα των υπηρεσιών έχουν βγει στους δρόμους, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση και να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο κέντρο της Αθήνας και ο κόσμος βγήκε φοβισμένος στους δρόμους. Η φωτογραφία είναι από την Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κλήσεις στην πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση.

Τι κατέγραψε το ΑΠΘ για τον σεισμό
Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Κατέρρευσε σπίτι στην Ερμού
Κατέρρευσε ακατοίκητο σπίτι στην οδό Ερμού 90 και έχει προκληθεί ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο, ανέφερε πριν από λίγο ο ΣΚΑΙ.

Μία έγκυος τουρίστρια τραυματίσθηκε από σοβάδες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, ενώ ένας ακόμη τραυματίας από σπασμένα τζάμια νοσηλεύεται στον Ερυθρό. Το ΕΚΑΒ επισημαίνει ότι εφημερεύουν τα νοσοκομεία Θριάσιο, Ερυθρός, Ιπποκρατειο. Παράλληλα, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 15 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ.

Σεισμός στην Αθήνα: Ρωγμές και σπασμένα τζάμια στη Βουλή
Ρωγμές, σπασμένα τζάμια αλλά και πανικό προκάλεσε ο σεισμός της Αθήνας, των 5,1 Ρίχτερ, στο κτίριο της Βουλής. Από το σεισμό της Αθήνας άνοιξαν ρωγμές στους τοίχους της Βουλής και συγκεκριμένα στα γραφεία του ΚΚΕ και στην αίθουσα εκθέσεων του ισογείου, ενώ έσπασαν και κάποια τζάμια.

Ο σεισμός της Αθήνας προκάλεσε τρόμο στους υπαλλήλους που εκείνη τη στιγμή εργάζονταν στο κτίριο οι οποίοι έντρομοι βγήκαν από τα γραφεία τους. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έδωσε εντολή να φύγουν από το κτίριο οι υπάλληλοι μισή ώρα νωρίτερα. Πανικός πάντως προκλήθηκε και στο βρεφονηπιακό σταθμό της Βουλής, όπου βρίσκονταν νήπια.

«Έμφραγμα» στους δρόμους της Αττικής – Πού εντοπίζονται προβλήματα
Εξαιτίας του σεισμού, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου πετάχτηκαν από σπίτια και γραφεία, ενώ υπήρξαν και λιποθυμίες.

Στην Αθηνών – Λαμίας επικρατεί χάος και στα δύο ρεύματα, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην Αθηνών – Κορίνθου, στην Αττική Οδό και την Κηφισίας.

Super Puma πετάει πάνω από την Δυτική Αττική
Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική.

Αμέσως μετά την εκδήλωση σεισμού στην Αττική ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Σε επιφυλακή οι αρχές στην Κορινθία για τον σεισμό
Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού Κορινθίας μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αττική στις 14:15.

Πυροσβεστικά οχήματα έχουν ξεκινήσει περιπολίες σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στις περιοχές του δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, μέχρι και τις 15:15 δεν είχαν αναφερθεί τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση, προσθέτοντας ότι «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή μας».

Επίσης, σε επικοινωνία που είχε το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον δήμαρχο Κορινθίων, Αλέξανδρο Πνευματικό, ανέφερε ότι δεν είχαν αναφερθεί τυχόν προβλήματα από την σεισμική δόνηση.

Αμέσως μόλις χτύπησε ο σεισμός, οι Αθηναίοι βγήκαν στους δρόμους και προσπαθούσαν να τηλεφωνήσουν στους οικείους τους.

Ζημιές και στο κτήριο της Βουλής
Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα από τον σεισμό, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί.

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Αμέσως δόθηκε εντολή στα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να βγούν στους δρόμους για να βοηθήσουν όπου χρειαστεί.

Λέκκας: Θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί
Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Διαβάστε επίσης: