serreslife

Για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς του Νομού Σερρών για να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την έλευση του φυσικού αερίου στις Σέρρες,  ύστερα από την πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης της νεοσύστατης «Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε. (Δ.Ε.Δ.Α.)»,  το οποίο προβλέπει την επέκταση των δικτύων μεταξύ άλλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας και στις Σέρρες.

Το Επιμελητήριο Σερρών ήρθε αμέσως σε επαφή με τη Δ.Ε.Δ.Α. Α.Ε. και έλαβε από το Διευθύνοντα Σύμβουλό της, κ. Θεόδωρο Τερζόπουλο γραπτή διαβεβαίωση ότι προγραμματισμός τους είναι για τα έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ξεκινήσουν στα τέλη του 2017, διαβεβαίωση που είχε το Επιμελητήριο και από τον Περιφερειάρχη, κο Απόστολο Τζιτζικώστα. Έτσι, ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Μέγκλας συγκάλεσε επειγόντως τη σημερινή (Κυριακή 19.02.2017) σύσκεψη στο Επιμελητήριο, προκειμένου όλοι μαζί να συνεργαστούν και να συντονιστούν, ώστε η έλευση του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Ν. Σερρών να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης, αφού ευχαρίστησε όλους για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή του, ο κος Μέγκλας αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργείται ως προς τη διανομή του φυσικού αερίου Λοιπής Ελλάδας – στην οποία περιλαμβάνονται και οι Σέρρες – με τη σύσταση της «Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε. (Δ.Ε.Δ.Α.)» και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο του γραπτού μηνύματοςτου κ. Θ. Τερζόπουλου προς το Επιμελητήριο, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Συγκεκριμένα στην πόλη των Σερρών θα κατασκευαστούν 70 km δικτύου χαμηλής πίεσης (πέραν των υφιστάμενων), 1400 συνδέσεις οικιακών και εμπορικών καταναλωτών σε χρονικό διάστημα εντός του χρονικού ορίου του ΕΣΠΑ και 4000 συνδέσεις αυτών των κατηγοριών σε ορίζοντα εικοσαετίας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Ο φάκελος χρηματοδότησης βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, ενώ η εταιρεία μας είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δανειοδότηση του έργου με χαμηλότοκο επιτόκιο».
Στη συνέχεια ο κ. Μέγκλας τόνισε: «Έχουμε μείνει πίσω ως προς το φυσικό αέριο. Προς όφελος και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και της οικονομίας του Νομού πρέπει να επεκταθεί και να δοθεί σε χρήση το φυσικό αέριο άμεσα όπου είναι εύκολο και προσεχώς όπου είναι δύσκολο, αφού γίνουν οι ανάλογες επενδύσεις, για όλο το Νομό Σερρών. Είναι βασικός παράγων για την αύξηση του ΑΕΠ του Νομού».

Η σπουδαιότητα του φυσικού αερίου στην ανάπτυξη της οικονομίας του Νομού, στα οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τη μείωση του λειτουργικού κόστους ήταν κοινή διαπίστωση των παρευρισκομένων στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου:

  • Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Σύμβουλός της, κος Γεώργιος Μπαρμπουτίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Μωυσιάδης, οι Βουλευτές κα Αφροδίτη Σταμπουλή, κα Φωτεινή Αραμπατζή και κος  Μιχαήλ Τζελέπης και ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Αν. Μεγαλομύστακα, κος Βασίλης Αγγελίδης, η Δήμαρχος Βισαλτίας, κα Αγνή Δουβίτσα, ο Αντιδήμαρχος Σερρών, κος Ηλίας Γκότσης και η Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος του Δ. Σερρών, Περιβαλλοντολόγος, κα Μαρία Τερμεντζίδου, ο Αντιδήμαρχος Ηράκλειας κος Ευστάθιος Πασχαλιάς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Αθανάσιος Μασλαρινός και Αθανάσιος Μπασδάνης.

Τη σημασία του φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις επιβεβαίωσαν με τη συμμετοχή τους οι επιχειρηματίες, κος Παναγιώτης Τσινάβος, από την ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΒΕΕ, ο κ. Αθανάσιος Τερζίδης, από τη ΜΑΒΙΛ Α.Ε., ο κ. Μιχαήλ Κετσίογλου, ο κ. Κώστας Παπαπαπαναγιώτου από τη FLOS ABEE και Πρόεδρος του τμήματος Μεταποίησης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και από τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου ο Α΄ Αντιπρόεδρος, κος Δημήτρης Γιαννάκης και ο Οικονομικός Επόπτης κος Θωμάς Τενεκετζής.

Η χρηματοδότηση του έργου, ο χρόνος υλοποίησής του, η επέκταση του φυσικού αερίου και στους άλλους Δήμους του Νομού, η σύνδεσή του με τις επιχειρήσεις και με τις επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ Σερρών, τα κόστη σύνδεσης και διάθεσης, η εκπαίδευση των τεχνητών κ.π.ά. θέματα και ερωτήματα τέθηκαν και απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Τελικά αποφασίστηκε, σε συνέχεια και των επαφών με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, της Δ.Ε.Δ.Α. Α.Ε., κο Θεόδωρο Τερζόπουλο, να προγραμματιστεί άμεση σύσκεψη μαζί του στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στο γραφείο της κυρίας Υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίας Κόλλιας Τσαρουχά, στην οποία συνάντηση θα κληθούν να συμμετάσχουν όσοι παρέστησαν και προσκλήθηκαν στην πρώτη σύσκεψη για το θέμα που έγινε σήμερα στο Επιμελητήριο.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης:

  • Πρόγραμμα Συναυλιών της Ser Expo 2023 Το Επιμελητήριο Σερρών διοργανώνει από το 2015 την SEREXPO και την έχει καταστήσει θεσμό υψηλού κύρους και τεράστιας αποδοχής, όπου εκατοντάδες συμμετέχοντες κά...