serreslife

Με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις οι φορείς και πολίτες  των Σερρών τίμησαν το απόγευμα του Σαββάτου,  τη εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου και τον αγώνα τους κατά της Χούντας στις 17 Νοεμβρίου 1973.

Με σεβασμό στην αιματοβαμμένη εξέγερση πριν από 45 χρόνια οι συμμετέχοντες και στις τρεις εκδηλώσεις ανέφεραν ότι το κεντρικό σύνθημα του αγώνα των φοιτητών «Ψωμί, Παιδεία, ελευθερία» είναι επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ.

Συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο

Στις 6 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Σερρών,  της  συγκέντρωσης  που διοργάνωσε το Εργατικό κέντρο και το Ν.Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Σερρών  ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«Είναι ημέρα ιστορική για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, είναι υποχρέωση του συνδικαλιστικού κινήματος να θυμίζει ότι η μέρα του Πολυτεχνείου είναι μια μέρα ιστορική  για την Ελλάδα και τιμούμε τους ανθρώπους  που νε τους αγώνες τους εκείνη την ημέρα θυσίασαν τον εαυτό τους για να έχουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία στον τόπο μας. Το μήνυμα ήταν «Ψωμί  Παιδεία Ελευθερία» που σήμερα μετά από εννιά χρόνια  μνημονίων μας θυμίζουν ίδιες καταστάσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκης Απιδόπουλος.

Την επικαιρότητα των μηνυμάτων επισήμανε και η αντιπρόεδρος του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Χρυσούλα Αλεβιζάκη : «Σαράντα χρόνια μετά είναι επίκαιρο όσο ποτέ  το σύνθημα της εξέγερσης, «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία είναι ένας αγώνας συνεχής για εμάς τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,  απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται τα 9 χρόνια μνημονίων, ένας αγώνας που αφορά όλους μας και θα πρέπει να είμαστε στο δρόμο όπως τότε»

Για τη μικρή συμμετοχή μίλησε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Εμμανουήλ Παππάς Αναστασία Δράκογλου « Βρισκόμαστε εδώ για μια ακόμη επέτειο  εξέγερσης του Νοέμβρη, βέβαια η συμμετοχή είναι αναιμική, είμαστε πάρα πολύ λίγοι, ωστόσο αυτοί που είμαστε είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε  κόντρα στη λήθη και σε όσους πιστεύουν ότι οι αγώνες έχουν παρέλθει, γιατί η αγώνας ενάντια στη Χούντα τότε είναι για το σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ».

Η πορεία κατέληξε στην Πλατεία Εμπορίου στο μνημείο   της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Εμπορίου όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Εκ μέρους της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ στεφάνι κατέθεσε η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή η οποία μίλησε για τον αγώνα των φοιτητών « Αγωνίστηκαν πριν από 45 χρόνια για να ξανάρθει η Δημοκρατία στη χώρα, αυτή η Δημοκρατία που είχανε βιάσει οι συνταγματάρχες, η στρατιωτική χούντα, οι ομογάλακτοι και ομοϊδεάτες των σημερινών αρνητών του Πολυτεχνείου, αυτών που προσπαθούν να διαψεύσουν και την ύπαρξη νεκρών και την ύπαρξη αγώνων. Ο Ελληνικός λαός όμως έχει μνήμη, δε ξεχνά, ξέρει τι ρόλο έχουν παίξει στην ιστορία και οι μεν και οι δε, ξέρει ότι τα παιδιά που τους έλεγαν αλήτες είναι αυτά που μπήκανε μπροστά, να διεκδικήσουν «Ψωμί Παιδεία, Ελευθερία» για όλους και ξέρει να τους τιμά» τόνισε η κ. Σταμπουλή.

serreslife

Συγκέντρωση και πορεία του ΚΚΕ  και ΚΝΕ

Τιμή στον αγώνα των φοιτητών απέτισαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ Σερρών σε μια επετειακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 6.30 το απόγευμα,  με κεντρική ομιλήτρια την περιφερειακή σύμβουλο και στέλεχος του ΚΚΕ Φιλιώ Σαραντίδου.

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Αρχιστρατήγου Εμμανουήλ Παππά.

«Σήμερα γιορτάζουμε, τιμάμε τους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου, τους ηρωϊκούς αγώνες, τα θύματα που πέσανε  ώστε να εκπληρωθούν τα συνθήματα για «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» αλλά κύρια να εκπληρωθούν τα συνθήματα « έξω ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ». Σήμερα που οι σημερινές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όπως και των προηγούμενων, που έχουν  κάνει τη χώρα μας ένα απέραντο στρατηγείο, είναι αυτά τα μηνύματα όσο πιο επίκαιρα από ποτέ. Θεωρούμε εμείς σαν κουμουνιστές, σαν ΚΚΕ ότι ο λαός πρέπει να βγει στο προσκήνιο, ενάντια σε αυτούς του Νατοϊκούς και Αμερικανικούς σχεδιασμούς, ενάντια στους  ανταγωνισμούς  της Ε.Ε του ΝΑΤΟ με άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες όπως η Ρωσία , η Κίνα, αυτά σχέδια που ετοιμάζουνε είναι πολεμικά που θα πλήξουν το λαϊκό κίνημα και γιαυτό πρέπει να πάρουν απάντηση από το ίδιο το λαϊκό κίνημα» δήλωσε ο Γραμματέας Τομεακής Επιτροπής Σερρών του ΚΚΕ  Κωνσταντίνος Ιντσές

serreslife

Συγκέντρωση Πρωτοβουλίας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν ξεχνάμε-Αδικαίωτη παραμένει η εξέγερση της νεολαίας» συγκέντρωση πραγματοποίησε το Σάββατο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κρονίου και η Πρωτοβουλία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

« Εδώ είναι το Πολυτεχνείο, όπως ήταν το σύνθημα εκείνο τον καιρό, το ζήτημα είναι που είμαστε εμείς. Τα αιτήματα  τα γνωρίζουμε, ελευθερία, ψωμί, ψωμί όταν λέμε καταλαβαίνουμε κάποιες στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθού, όλα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση σήμερα. Η χώρα μπαίνει πιο βαθιά στις εξαρτήσεις, στο ΝΑΤΟ και στα παιχνίδια του ιμπεριαλισμού  « είναι ένας εκ των διοργανωτών κ. Αθανάσιος Μπόικος.

serreslife

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Δέσποινα Γιαννακίδου

Διαβάστε επίσης: