Sports Team Ολυμπιακός Η πτώση του ακριτικού Ολυμπιακού

Η πτώση του ακριτικού Ολυμπιακού

Από τα πιο ιστορικά σωματεία του τόπου μας είναι ο Ολυμπιακός Λευκωσίας. Μια ομάδα με πλούσια δράση και προσφορά στο ποδόσφαιρο, αλλά και στους εθνικούς αγώνες του νησιού. Η αγωνιστική πρώτη του σωματείου του Τακτακαλά μόνο θλίψη προκαλεί, όχι μόνο στους οπαδούς και φίλους του, αλλά και σε κάθε σωστό φίλαθλο. Μια ομάδα που μεσουρανούσε στη δεκαετία του ’70 και είχε στα παιχνίδια του χιλιάδες φιλάθλους. Δυστυχώς, ήλθαν χρόνια δίσεκτα και τη δεκαετία του ’80 η ομάδα πήρε τον αγωνιστικό κατήφορο και έπεφτε και κατηγορία. Κάτι πήγε να κάνει στην είσοδο του νέου αιώνα, όμως, όχι μόνο δεν είχε συνέχεια αλλά επέστρεψε η μιζέρια και η κατηφόρα. Είναι χρέος και καθήκον των πρώην παραγόντων του ακριτικού Ολυμπιακού, των παλιών ποδοσφαιριστών του αλλά και των φίλων του σωματείου, να έλθουν κοντά, να βοηθήσουν όπως μπορούν, έτσι που οι «μαυροπράσινοι» να βρουν τον δρόμο τους και σταδιακά να επιστρέψουν εκεί που τους αξίζει να είναι, στην Α’ κατηγορία.

Name

Από το 1931
Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας ιδρύθηκε το 1931 (στις 4 Μαρτίου) και αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή πόλο έλξης των νέων του Τακτακαλά και αθλητική και αγωνιστική έπαλξη των κάτω γειτονιών της πρωτεύουσας. Λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του, τον Οκτώβριο του 1931, οι Άγγλοι έκλεισαν το οίκημα του Ολυμπιακού για ένα χρόνο, λόγω της Εθνικής του δράσης. Στις 7 Ιουνίου 1958, το οίκημα του Ολυμπιακού έγινε και πάλι στόχος για την εθνική δράση των μελών του σωματείου και στο τέλος έγινε παρανάλωμα πυρκαγιάς από τους Τούρκους. Μέλη και αθλητές του Ολυμπιακού έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα της ΕΟΚΑ.
Ο Ολυμπιακός εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1934 και είναι από τα ιδρυτικά της μέλη. Έχει κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα (1967, 1969, 1971) κα ισάριθμες φορές αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική Ελλάδας, κάτι που καμία άλλη κυπριακή ομάδα δεν πέτυχε. Άλλες 4 φορές ήταν δευτεραθλητής (1965, 1966, 1973, 2001), πήρε ένα Κύπελλο (1977), τρεις φορές ήταν φιναλίστ (1962, 1978, 1991) και πήρε μίαν ασπίδα (1967).

Name

Τίτλοι και ονόματα
Ο Ολυμπιακός πήρε τον πρώτο τίτλο την περίοδο 1966-67. Σε 22 αγώνες πήρε 55 βαθμούς (όσους και ο δεύτερος ΑΠΟΕΛ) αφού πέτυχε 14 νίκες, 5 ισοπαλίες, 3 ήττες και μιαν αναλογία τερμάτων 74-26. Το 1968/69 επέστρεψε από την Ελλάδα και πήρε πάλιν τον τίτλο. Σε 22 αγώνες πήρε 52 βαθμούς (όσους και η δεύτερη Ομόνοια), με 12 νίκες, 6 ισοπαλίες και 4 ήττες, έχοντας αναλογία τερμάτων 51-18.
Το 1970/71 ήταν ο τρίτος και τελευταίος τίτλος για τους «μαυροπράσινους». Και έγινε πάλιν το ίδιο. Δηλαδή, μόλις επέστρεψε από την Ελλάδα πήρε το πρωτάθλημα. Σε 22 αγώνες πήρε 31 βαθμούς, τέσσερις πιο μπροστά από τον δεύτερο Διγενή. Είχε πετύχει 9 νίκες, 9 ισοπαλίες, 4 ήττες, με αναλογία τερμάτων 40-22.
Στην πρώτη χρονιά προπονητής ήταν ο Πάμπος Αβρααμίδης και τις άλλες ο Ισραηλινός Έλι Φουκς. Θυμίζουμε και παίκτες της εποχής εκείνης: Φιλώτας, Βαρνάβας, Μ. Αργυρού, Κεττένης, Λυμπουρής, Π. Ευθυμιάδης, Κ. Πιερίδης, Μ. Μάρκου, Μάιλος, Πρατζιώτης, Αριστείδου, Χ’’Κωνσταντής, Κάτζιης, Παρτασίδης, Κ. Μιχαήλ, Δ. Δημοσθένους.
Ο τελευταίος τίτλος που πήρε ο Ολυμπιακός ήταν το Κύπελλο το 1977, κερδίζοντας στο ΓΣΠ με 2-0 την Αλκή. Και τα δύο τέρματα πέτυχε ο Γ. Αριστείδου. Η ομάδα, που είχε προπονητή τον Α. Μαύρο, έπαιξε με τους: Ντίνο, Παπαγεωργίου, Φ. Καλοθέου, Π. Γεωργίου, Φακέτι, Αριστείδου, Κίκα, Προδρόμου (68’ Ν. Μαυρή), Π. Ευθυμιάδη, Λούκα (81’ Τσουρή), Π. Κωνσταντινίδη. Ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει κατά σειρά τη Δερύνεια (5-0), την Ομόνοια (2-1), το Παραλίμνι (2-1) και τον Απόλλωνα (2-0).
Για πρώτη φορά έπαιξε στον τελικό το 1962 και έχασε στο ΓΣΠ με 5-2 από την Ανόρθωση. Τα τέρματά του πέτυχαν οι Κοσμάς, Πιερίδης και η ομάδα αγωνίστηκε με τους: Φιλώτα, Χ’’Κωνσταντή, Μαύρο, Ματσουκάρη, Φειδία, Κοσμά, Δημητριάδη, Πιερίδη, Ευθυμιάδη, Δάσκαλο, Σωτηράκη.
Το 1978 έχασε στον τελικό από τον ΑΠΟΕΛ 3-0 και το 1991 έχασε από την Ομόνοια 1-0. Στον τελευταίο τελικό ο Ολυμπιακός έπαιξε με τους: Π. Σάββα, Αυγουστή (74΄ Κουλουμπρή), Αποστόλου, Χαραλάμπους, Ραούνα, Σεραφείμ, Ασσιώτη, Ευθυμίου, Γιασουμή, Μαυρή, Τσιακλή (46’ Β. Πρωτοπαπά).

Name

Ευρωπαϊκή παρουσία
Ο Ολυμπιακός έχει έξι συμμετοχές στην Ευρώπη και έδωσε συνολικά 14 αγώνες, έχοντας μία πρόκριση. Τρεις φορές έπαιξε στο κύπελλο Πρωταθλητριών, μία στο Κυπελλούχων και δύο στο ΟΥΕΦΑ. Έχει συνολικά μία νίκη, 3 ισοπαλίες, 10 ήττες και 14-70 τέρματα.
Η πρόκριση ήταν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 2001. Απέκλεισε στο πρώτο παιχνίδι την Ντούναφερ Ουγγαρίας. Έφερε ισοπαλία 2-2 στο ΓΣΠ (τα τέρματα Θεμιστοκλέους, Ραντοσάβλιεφ) και κέρδισε εκτός έδρας 4-2 (τα τέρματα ο Κόζλεϊ, Ραντοσάβλιεφ, Θεμιστοκλέους, Αριστοκλέους). Στην επόμενη φάση αποκλείστηκε από την Μπριζ Βελγίου. Έφερε πάλιν ισοπαλία 2-2 στο ΓΣΠ (Θεμιστοκλέους, Ραντοσάβλιεφ), αλλά γνώρισε τη συντριβή εκτός έδρας με 7-1 (ο Θεμιστοκλέους το γκολ).
Η πρώτη ευρωπαϊκή παρουσία του Ολυμπιακού ήταν το 1968 με τη Σαράγεβο. Έφερε ισοπαλία 2-2 στο ΓΣΠ (και τα δύο τέρματα ο Γ. Κεττένης) και έχασε 3-1 εκτός (το τέρμα πάλι ο Γ. Κεττένης). Το 1968 έχασε από τη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης με 8-0 και 6-1 (το γκολ ο Γ. Κεττένης) σε δύο παιχνίδια που έγιναν στην Ισπανία. Το 1971 έχασε από τη Φέγενοορντ με 8-0 και 9-0, σε αγώνες που έγιναν στην Ολλανδία. Το 1973 έχασε σε δύο παιχνίδια στη Γερμανία από τη Στουτγκάρδη με 9-0 και 4-0. Το 1977 έχασε από την Κραϊόβα 6-1 στο ΓΣΠ (το τέρμα ο Αριστείδου) και 2-0 στη Ρουμανία.

Εξήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος η Δόξα Κατωκοπιάς. Η Δόξα-ΘΟΙ (όπως είναι το όνομά της) ιδρύθηκε το 1954 και προσωρινή της έδρα ήταν η Περιστερώνα. Βέβαια τα τελευταία χρονιά που είναι στην Α’ Κατηγορία ταλαιπωρείται, αφού το γήπεδό δεν είχε εγκριθεί και η ομάδα αγωνίστηκε σε Λευκωσία και Λάρνακα.
Από της ιδρύσεώς της η Δόξα αγωνιζόταν στο αγροτικό πρωτάθλημα και από την περίοδο 1971/72 ανήλθε στην Γ’ κατηγορία. Ο εκτοπισμός δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ομάδα που βρέθηκε χωρίς έδρα, χωρίς αθλητικό υλικό και με τα μέλη και τους φίλους της διασκορπισμένους. Η Δόξα, όμως, δεν τα έβαλε κάτω, και με τη βοήθεια του ΚΟΑ και των φίλων της δημιούργησε προσωρινό οίκημα και γήπεδο στην Περιστερώνα, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι Κατωκοπιάς διέμεναν στην περιοχή. Η είσοδος του γηπέδου, που βρίσκεται κοντά στα αποδυτήρια, έχει αφιερωθεί στον αείμνηστο ποδοσφαιριστή Χρίστο Τιμοθέου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε αγώνα της Δόξας με την Αναγέννηση στις 15 Μαρτίου 1987. Την περίοδο 1982/83 η Δόξα με προπονητή τον Μ. Μάρκου, μετά από εντυπωσιακή πορεία, ανέρχεται στη Β' Κατηγορία.
Το μεγάλο βήμα για την προσφυγική ομάδα έγινε την περίοδο 1998/99, όταν και αγωνίστηκε στην Α’ Κατηγορία. Πήρε τη 13η θέση στη βαθμολογία, όπου σε 26 αγώνες πέτυχε 2 νίκες, 3 ισοπαλίες, 12 ήττες, πήρε 9 βαθμούς, έχοντας συντελεστή τερμάτων 27-79.
Είναι η δέκατη παρουσίας της Δόξας στην Α’ Κατηγορία η φετινή. Η πιο καλή παρουσία της ήταν η περυσινή (2012/13), όταν πήρε την 7η θέση στην τελική κατάταξη. Ξεχωρίζει επίσης η συνεχής παρουσία της προσφυγικής ομάδας στους μεγάλους για τέσσερις περιόδους (2007/08-2010/11).
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πολύ μεγάλη προσφορά στο σωματείο είχε και έχει ο πρώην πρόεδρος Φώτος Γιάννακας. Άξιος διάδοχός είναι ο σημερινός πρόεδρος Πάμπος Αργυρού, ο οποίος πρόσφερε πολλά πρώτα ως ποδοσφαιριστής και αργότερα και ως προπονητής. Σημαντική και η προσφορά του Πάμπου Χριστοδούλου, που έπαιξε μπάλα στη Δόξα και αργότερα ήταν ο προπονητής που την ανέβασε στην Α’ κατηγορία.
Προπονητές που πέρασαν από την ομάδα της Κατωκοπιάς ήταν και οι Γ. Κόκκινος, Φ. Χριστοδουλίδης, Α. Φραγκουλλίδης, Μ. Μάρκου, Α. Λαζαρίδης, Κ. Πιερίδης, Π. Αργυρού.
Παίκτες με μεγάλη προσφορά, έχοντας αρκετά χρόνια υπηρεσίας, ήταν οι Α. Βασιλειάδης, Α. Ιωάννου (Κίκκος) Γ. Πίττας, Στ. Πηλλακούρης, Α. Τιμοθέου. Παίκτες της ομάδας που έπαιξαν σε άλλες ομάδες Α’ Κατηγορίας ήταν οι Φ. Χριστοδουλίδης, Α. Φραγκουλλίδης, Π. Αργυρού, Κ. Βασιλείου, Π. Φανή.
Από την ομάδα πέρασαν τα δύσκολα χρόνια και οι Μ. Αργυρού, Μεσημέρης, Ανδρέου, Αντωνίου, Τσεριώτης, Χ΄΄Γεωργίου, Ι. Λουκά, Τζιωνής, Πολυκάρπου, Κάρενος, Αχιλλέως, Ηροδότου, Λάμπρου κ.ά.











 

SIGMALIVE
Τελευταία Νέα
Powered by
Θέματα άμυνας, κρίση στη Μ. Ανατολή και μεταναστευτικό συζήτησαν ΠτΒ-ΥΠΑΜ Δωμάτιο θηλασμού απέκτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων Γάζα: 33.970 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα Προτάσεις για ομαλότερη έναρξη λειτουργίας ΕΟΑ έθεσε στον ΥΠΕΣ ο Α.... Να δοθεί το δικαίωμα στα μέλη της Αστυνομίας να απεργούν, λέει η ΑΣΔΥΚ ΠτΔ: Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης Τουρκικό ΥΠΑΜ: Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας Ρωσία: Το Κίεβο βομβάρδισε ιατρικές εγκαταστάσεις - Σκότωσε ιατρικό... Επιτυχημένη Ιατρική Ημερίδα για την Παχυσαρκία Μείωση βροχόπτωσης δείχνει η τάση για Κύπρο, λέει ο Δρ Χατζηνικολάου Γερμανία: Ο ρώσος πρέσβης εκλήθη στο ΥΠΕΞ μετά τις συλλήψεις για... Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους Τατάρ: Αναγκαία η εξεύρεση πόρων για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις Δέσπω Φάττα:Η 1η γυναίκα από Κύπρο που εκλέγεται στην Ευρ. Ακαδημία... ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 12 - 20 Απριλίου... Αυτό ήταν το πρώτο Ταχυδρομείο στην Κύπρο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) 24η Ετήσια Έκθεση Καριέρας και Πρακτικής Άσκησης Με μια μαθήτρια θα μείνει το δημοτικό του Κάμπου – Τι θα γίνει με το... Αυξημένο ενδιαφέρον για ακτοπλοϊκή σύνδεση-Πόσες κρατήσεις έγιναν την 1η... ΑΚΕΛ: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναισθησία της κυβέρνησης για την ακρίβεια Υπ. Παιδείας: Επιβάλλεται η αξιοποίηση γνώσεων από Ευρωπαϊκό Ετος... Ρωσία: Η αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο δεν πρόκειται να αλλάξει την... Φουσκωμένα επιδόματα, διευκολύνσεις και άλλα.. στην έκθεση Ελεγκτή για ΥΠΕΞ Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα δεχθούμε ποτέ σύνδεση των ευρωτουρκικών με το... ΥΠΕΣ: Τα σκάφη με μετανάστες κατέπλευσαν με ασφάλεια στον Λίβανο Αφγανιστάν: Ανεστάλη η λειτουργία δύο τηλεοπτικών σταθμών Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία Αυστραλία: Το εμπορικό κέντρο ξανανοίγει πέντε ημέρες μετά την επίθεση Κεραυνός: Στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας Altamira Real Estate: Οκτώ κενά κτήρια σε τιμές ευκαιρίας Το κινεζικό ΥΠΕΞ χαιρετίζει την επικείμενη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, κυρίαρχο θέμα στην σύνοδο της G7 Εκπρόσωπος ΥΠΑΜ Τουρκίας για θαλάσσια πάρκα Ελλάδας: «Eίμαστε σε επιφυλακή» Στο κόκκινο η Λευκωσία λόγω της σκόνης – Πότε υποχωρεί το φαινόμενο Φωτοβολταϊκά για όλους:Υποβλήθηκαν 5.100 αιτήσεις - Υπάρχει χώρος και... Γκότσης για Κόσσοβο: Η Κύπρος συνεπής στις διαχρονικές της θέσεις Ένας χρόνος διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη: Τα πεπραγμένα στο Υπ. Υγείας Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο μαχητών της σε ισραηλινές επιδρομές Στεφάνου σε Άραβες πρέσβεις: Θετική για την ευρύτερη περιοχή η λύση... ΥΠΟΙΚ: «Ανέκδοτο» ότι οι συντάξεις έχουν αντικατασταθεί με φιλοδώρημα Ευρωεκλογές: Ισχύει απαγόρευση διπλοψηφίας, υπενθυμίζει η Πρεσβεία της... «Ταραχή» στην Άγκυρα και στον Τύπο από τα θαλάσσια πάρκα Διευκρινίσεις Δήμου Λεμεσού μετά την κατάρρευση μέρους οροφής κτηρίου Οι εισηγήσεις του ΔΗΣΥ για στήριξη μεσαίας τάξης σε φορολογία και ενέργεια Αυξήσεις-φωτιά: Θα συνεχιστεί η άνοδος της τιμής σε βενζίνη και πετρέλαιο; ΦΩΤΟ: Οι Βρετανοί κρεμάσαν ανάποδα τη σημαία της Κύπρου - «Ήταν ένα λάθος» Η Τεχεράνη διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι δεν επιδιώκει εξάπλωση έντασης με Ισραήλ
Αναμονή για δύο εν όψει Ομόνοιας «Αυτό πρέπει να κάνει η Ομόνοια για να έχει δικαίωμα στο πρωτάθλημα» FA Cup: Άλλαξε το φορμάτ, τέλος οι δεύτεροι αγώνες! Ανακοίνωση: Οι 18 υποψηφιότητες για το ΔΣ Οι σταρ του Χόλιγουντ της Ρέξαμ κάνουν επένδυση που… τρομάζει το... Εξέλιξη: Δεν «παίζει» μόνη της η Μπάγερν! Έβαλε στο μάτι τον Ντιμπάλα - Αυτή είναι η ρήτρα του! Λευκοθέα - Άρης απευθείας από τη Cytavision Ανάλυση: Οι αμφισβητούμενες φάσεις των ημιτελικών! Καταγγέλλει ρατσιστικές προσβολές των οπαδών της Μπαρτσελόνα! Σπουδαία κίνηση: Καρμιώτισσα ΔΕΝ είναι μόνο ποδόσφαιρο Φοβερός Μερκής: Η ιστορία με Ενσούε-Τραμετσάνι, το drone και όχι μόνο!... Υποκλίνεται στον κόσμο της η Ομόνοια (ΒΙΝΤΕΟ) Ορίστηκε ο Χατζηγεωργίου στο ΓΣΠ Κλείστε θέση στους αγώνες της τελικής φάσης του UEFA EURO U17 2024 Απευθείας από τη Cablenet Πάφος FC Απόλλων και μετά η απονομή Ευχές από τον Απόλλωνα για ταχεία ανάρρωση Πένθος για Αταμάν Σφυρίζουν Ροβέρτος και Φωτίου (Ορισμοί) «Βόμβα»: Σε προχωρημένες επαφές με Ντόρσεϊ!
H Megan Fox χωρίς μακιγιάζ είναι κουκλάρα αλλά... αγνώριστη [εικόνα] Η Σάττι συνάντησε τον Ισπανό YouTuber που την έχει... αποθεώσει H Κατερίνα Λιόλιου έκανε ένα λαμπερό πάρτι για τα 30α γενέθλιά της [βίντεο] 90s revival: Η Δούκισσα Νομικού υιοθέτησε το απόλυτο trend της χρονιάς My Style Rocks: Το σημερινό Gala έχει... παλιές γνώριμες και θέμα "Αρχαία... Τα 12 σημάδια που προδίδουν αν ένας μπαρμπέρης είναι καλός ή όχι O Γιάννης Ξανθόπουλος ανέβασε στο Instagram το πρώτο βίντεο μετά το τροχαίο Τέλος στη συνεργασία της Μενεγάκη με το MEGA - Σταματά η εκπομπή "Ελένη" Ο Δημήτρης Παπανώτας δίνει εξηγήσεις για τις δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο Πένθος για το Νότη Σφακιανάκη - Πέθανε ένας καλός φίλος και συνεργάτης H Αντωνά έκανε μια ανάρτηση όλο... νόημα με πιθανό αποδέκτη τον πρώην της H Τσιμτσιλή ενθουσιάστηκε όταν συνάντησε και μίλησε με τη Μαρινέλλα
Top