Κλείσιμο

Καλλιστεία αλόγων στη Σιάτιστα Κοζάνης

Πασαρέλα για να δείξουν την πλούσια χαίτη, την ουρά, αλλά και το καλλίγραμμο σώμα τους, έκαναν τριάντα άλογα, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό στη Σιάτιστα Κοζάνης.

Χωρίς σέλα, για να φανεί σε όλο το μεγαλείο το κάλλος τους, παρέα με τους καβαλάρηδές τους, απέσπασαν θερμό χειροκρότημα και κατέκτησαν μετάλλια, στο πλαίσιο καλλιστείων που διοργάνωσε, για τρίτη χρονιά, ο Ιππικός, Αθλητικός, Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Άγιος Μόδεστος".

"Τα καλλιστεία αφορούσαν τέσσερις κατηγορίες αλόγων: τα ελληνικά αρσενικά και θηλυκά και τα εισαγωγής, πάλι χωρισμένα σε αρσενικά και θηλυκά. Το ένα άλογο μετά το άλλο περνούσε μπροστά από το κοινό που είχε συγκεντρωθεί στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου - Λυκείου Παπαγεωργίου και έδειχνε την προτίμησή του με χειροκρότημα" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Μπζιώτης.

Επιπλέον, βραβεύτηκε η Άννα - Μαρία Παπαγεωργίου για τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεαρών Ιππέων και το βραβείο παρέλαβε ο πατέρας της Γιώργος Παπαγεωργίου, καθώς η αθλήτρια βρίσκεται για αγώνες στο Βέλγιο.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν η αρχή των εκδηλώσεων στη Σιάτιστα Κοζάνης, οι οποίες θα κορυφωθούν την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου καθώς θα αναβιώσει για μια ακόμη φορά το έθιμο της παρέλασης αλόγων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Περισσότεροι από 200 καβαλάρηδες, χωρισμένοι σε παρέες και φορώντας διαφορετική στολή - ενδυμασία, θα προσκυνήσουν το πρωί την εικόνα της Παναγίας στο Μοναστήρι Μικροκάστρου και στη συνέχεια θα γυρίσουν στη Σιάτιστα για την εντυπωσιακή παρέλαση.

"Η Σιάτιστα έχει γύρω στα 300 άλογα και με βάση τον πληθυσμό είναι η πρώτη πόλη σε όλη την Ελλάδα με τόσα πολλά άλογα. Ο κόσμος έχει πολύ καλή σχέση με το συγκεκριμένο ζώο εδώ και χρόνια" πρόσθεσε ο κ. Μπζιώτης.

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τότε, η ημέρα της Παναγίας έδινε τη δυνατότητα στους σκλαβωμένους να ζήσουν μία μέρα ελευθερίας, καθώς άγραφο προνόμιο φαίνεται πως είχε δοθεί από τους Τούρκους.
Πηγή: skai.gr