ΕΕ: Στα 5 εκ. ευρώ τα πρόστιμα για έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στην Αττική

Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (4,8 εκ € ) κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο, λόγω των προστίμων από την Ευρώπη, η έλλειψη αποχετευτικού διχτυού και η απουσία Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων  στην Ανατολική Αττική. 

Συνολικά σε πρόστιμα, λόγω της καταδικαστικής απόφασης του ευρωδικαστηρίου, έχει πληρωθεί το ποσό των 23,5 εκ€, την ώρα που 250.000 κάτοικοι στην Ανατολική Αττική δεν έχουν αποχέτευση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, μέχρι το 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο και το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων σε Γλυκά Νερά και  Παιανία, ενώ σύντομα θα αναδειχθεί ανάδοχος  για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου μήκους 180 χλμ στην Παλλήνη.
 
Τέλος, για την περίπτωση του Μαραθώνα ετοιμάζονται τώρα τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου, του οποίου η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από την ΕΕ τον Ιούλιο του 2019.

Τα έργα είναι συγχρηματοδοτούμενα κατά 90% από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μέσα στο 2020 το ελληνικό δημόσιο και ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να ανανεώσουν για αλλά 20 χρόνια τη σύμβαση για τη διαχείριση του νερού στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής , καθώς η προηγούμενη λήγει εντός του 2019. 

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη, δεν υπάρχει πρόθεση  να διαφοροποιηθεί η τιμολόγηση του νερού για τους καταναλωτές.

Όσον αφορά στην τιμολόγηση του νερού, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Ύδρευσης αφού σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του.