«Ιερή» παρανομία σε ξωκκλήσι στον Υμηττό - Μηνύσεις από φορείς της Ηλιούπολης

Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου προχώρησαν φορείς της Ηλιούπολης για την εκκλησία που χτίζεται παράνομα στη β΄ ζώνη του Υμηττού. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι η νέα εκκλησία ανεγείρεται ως κέλυφος σε παλαιότερο ξωκκλήσι, με σκοπό το μικρότερο κτίσμα στη συνέχεια να κατεδαφιστεί. Η αυθαιρεσία έχει καταγραφεί από το δασαρχείο που έχει ζητήσει παύση εργασιών, ωστόσο ο ιερέας επιχειρεί συνεχώς να αποπερατώσει την κατασκευή, ερχόμενος σε ευθεία σύγκρουση με τον δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους που επιχείρησαν να τον σταματήσουν.

Οι παράνομες εργασίες στο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία ξεκίνησαν στα μέσα του καλοκαιριού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.«Ο ιερέας είχε πάρει μια άδεια για εργασίες μικρής κλίμακας, υποτίθεται για να επισκευάσει την οροφή από το εκκλησάκι αλλά ξεκίνησε να χτίζει μια νέα εκκλησία σαν “κέλυφος”» εξηγεί ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης. «Εγινε καταγγελία στο δασαρχείο Πεντέλης που υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά και επέβαλλε παύση εργασιών. Εμείς εν τω μεταξύ απευθυνθήκαμε στην Αρχιεπισκοπή και μάθαμε ότι όχι μόνο δεν έχει άδεια, αλλά ούτε καν τη συναίνεσή της. Αυτός όμως προσπαθεί κρυφά να συνεχίσει για να το τελειώσει.

Την τελευταία φορά, πριν από μία εβδομάδα, μας ειδοποίησαν περίοικοι ότι ξαναξεκίνησε, επισκεφθήκαμε το σημείο με μέλη του δημοτικού συμβουλίου και... μας επιτέθηκαν. Καλέσαμε την αστυνομία, ανταλλάξαμε μηνύσεις και η υπόθεση έμεινε προς το παρόν εκεί». Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, εκπρόσωποι της Επιτροπής Πολιτών για την Προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος του Υμηττού υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Οπως επισημαίνουν, δεν θα μπορούσε να έχει εκδοθεί άδεια από τη ναοδομία, καθώς στον Υμηττό ισχύει αναστολή δόμησης ενόψει της θέσπισης νέου πλαισίου προστασίας.

Περαιτέρω, η έκταση στην οποία επιχειρείται η ανέγερση νέου ναού είναι δασική. Η Επιτροπή κατηγορεί τόσο τον δασάρχη Πεντέλης όσο και την προηγούμενη δημοτική αρχή για καθυστερημένη αντίδραση και ζητούν την αναζήτηση ποινικών ευθυνών. «Επειδή έχουμε βάσιμες υποψίες ότι οι εργασίες συνεχίζονται εσωτερικά, μολονότι έχουν απαγορευτεί, ζητούμε να γίνει άμεσα αυτοψία, να εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης, να επιβληθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Επίσης να απαγορευτεί η τέλεση λειτουργιών αλλά και η είσοδος στο ξωκκλήσι μέχρι την ολοσχερή καθαίρεση του κτίσματος και την πλήρη αποκατάσταση του χώρου», αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.