Τα παιχνίδια των Τούρκων την ώρα που η μαστίχα Χίου κατακτά τις διεθνείς αγορές

Της Γωγώς Κατσέλη 

Ακόμα και τη μαστίχα επιστρατεύουν οι Τούρκοι στη συντονισμένη προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Αν και από τη δεκαετία του 1990 καταβάλλουν προσπάθειες να καλλιεργήσουν μαστίχα στην περιοχή απέναντι από τη Χίο, στο  Τσεσμέ, τώρα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, καθώς θέλουν να κατοχυρώσουν την απομίμηση της ελληνικής μαστίχας ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, με την ονομασία Cesme Damla Sakizi.  Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, στις 15 Ιουνίου κατατέθηκε σχετικό αίτημα στο Τουρκικό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.  

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, στο skai.gr «από την απέναντι πλευρά του νησιού μας προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να καλλιεργήσουν τη μαστίχα, ενώ το 1990 βρέθηκαν στην τουρκική πλευρά κάποια μαστιχόδεντρα από το νησί μας». Συμπληρώνει δε ότι η τουρκική ρητίνη που βγαίνει από το μαστιχόδεντρο είναι χαμηλής ποιότητας και είναι άγνωστο ποια είναι η σύσταση της. Η μαστίχα Χίου, η οποία είναι κατοχυρωμένη ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), εξάγεται στην Τουρκία, σε ποσότητα 9-10 τόνων ετησίως, ενώ η Ένωση έχει θυγατρική εταιρεία στην γειτονική χώρα για να έχει καλύτερο έλεγχο της αγοράς. 

Σημειώνεται ότι παρά την «προπαγάνδα» των Τούρκων, οι οποίοι προτρέπουν τους αγρότες τους να ασχοληθούν με την καλλιέργεια μαστίχας επειδή δήθεν η παραγωγή της αυθεντικής μαστίχας έχει μειωθεί, ο κ. Τούμπος επισημαίνει στο skai.gr ότι στη Χίο υπάρχουν 1,3 εκατ. μαστιχόδεντρα με αυξητική μάλιστα τάση, ενώ η παραγωγή πέρυσι κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ αγγίζοντας τους 183 τόνους έναντι 150 τόνων το 2018. «Αν φέτος δεν προκύψει κάποιο έκτακτο γεγονός, όπως πυρκαγιά, εκτιμάμε ότι η παραγωγή μας θα ξεπεράσει τους 200 τόνους».

Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές επιδόσεις της Ένωσης, ο τζίρος της το 2019 αυξήθηκε στα 17,5 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ στο πεντάμηνο του 2020 και παρά την πανδημία οι πωλήσεις της βρίσκονται ήδη στα 10,2 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η μαστίχα της Χίου ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, καθώς σε σύνολο πωλήσεων ύψους 17,5 εκατ. ευρώ, τα 15,8 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν οι εξαγωγές. Η μεγαλύτερη αγορά για την ελληνική μαστίχα είναι η γαλλική, όπου εξάγονται 20-22 τόνοι ετησίως ώστε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αρωμάτων. Παράλληλα, σημαντικές είναι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, στη Νότια Κορέα όπου έχει φαρμακευτική χρήση, στη Σαουδική Αραβία, στην Ιαπωνία, τη Μαυριτανία και την Αυστραλία.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το 2015 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναγνώρισε τη μαστίχα ως παραδοσιακό φάρμακο για γαστρεντερολογικά προβλήματα και δερματικές παθήσεις, κάνοντας την ανάρπαστη στις διεθνείς αγορές, ενώ έχει αναγνωριστεί και ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην αχανή αγορά της Ινδίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Τούμπο, 15 τόνοι προϊόντος κατευθύνονται κάθε χρόνο στη θυγατρική της εταιρεία, Mediterra, η οποία εμπορεύεται μέσω των Mastiha Shops τα προϊόντα της Ένωσης. Πέρα από τη ρητίνη που είναι η πρώτη ύλη, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου παράγει τις τσίχλες ΕΛΜΑ, μαστίχα σε σκόνη και σε κάψουλες, μαστιχόνερο, μαστιχέλαιο, καθώς και καλλυντικά. Στόχος της είναι η καθετοποίηση της παραγωγής ώστε σε λίγα χρόνια να πουλά απευθείας τελικό προϊόν κι όχι πρώτη ύλη.  
 

Πηγή: skai.gr