Χαλκιδική: 6 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και καταστροφές από την κακοκαιρία

Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους: είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας που πλήττει από χθες βράδυ τη Χαλκιδική.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε τα ξημερώματα η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής λόγω της φονικής κακοκαιρίας.


Aπό την θεομηνία στην Χαλκιδική έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι και συγκεκριμένα, μία γυναίκα από τη Ρουμανία και το ηλικίας 8 ετών παιδί της σκοτώθηκαν στη Νέα Πλάγια, δύο Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ποτίδια και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Τσέχων στη Σωζόπολη, όπου παρασύρθηκαν μαζί με το τροχόσπιτό τους.




Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 54χρονη Ρουμάνα και ο γιος της ήταν σε ταβέρνα όπου έπεσε η στέγη, τραυματίζοντας τους θανάσιμα, ενώ τραυματίστηκαν κι άλλα άτομα. 

Στην Ποτίδαια ο άνδρας και το παιδί του καταπλακώθηκαν από δέντρο στο ύψος του Potidaia Palace και έχασαν τη ζωή τους.



Στη Σωζόπολη υπήρξε ανατροπή τροχόσπιτου όπου επέβαιναν τέσσερα άτομα. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία έχασαν τη ζωή τους, καθώς βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Δύο ακόμη άτομα, που διέμεναν στο τροχόσπιτο τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας ο 19χρονος εγγονός τους. 



«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο κ. Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς.

Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.

«Είμαστε σε αναμονή, λόγω της νύχτας. Τα ξημερώματα εκτιμώ πως θα έχουμε κάποια ακόμη περιστατικά», προέβλεψε ο κ. Καλτσάς, επισημαίνοντας πως τα πιο σοβαρά τραύματα φέρουν κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Το πρώτο περιστατικό έφτασε στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περί τις 21:50· τα περισσότερα συμβάντα αφορούσαν τουρίστες που παραθερίζουν στην περιοχή.

Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μουδανιών βρίσκεται επί ποδός, όπως και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Όλοι περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής.




Περισσότερες από 600 κλήσεις έχει δεχθεί μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από τη φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ από την 2η ΕΜΑΚ 25 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Ακόμη, κατά την ανακοίνωση, συμμετέχουν 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία με οκτώ πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα


Ο πρωθυπουργός καταά τη διάρκεια της νύχτας, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς
, οι οποίοι τον ενημέρωναν για την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες.

’τυπα στο συντονισμό μετέχει και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος θα αναλάβει τη Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής
τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι.

Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού
και έχουν ειδοποιηθεί και όλοι οι μηχανικοί της περιφέρειας οι οποίοι από τις 5.30 ξεκίνησαν την διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές. Παράλληλα επί ποδός είναι και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. 

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για τον απολογισμό των ζημιών

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης, βρίσκεται σε εξέλιξη, για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στην περιοχή, όπου βρίσκεται το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

To κλιμάκιο αποτελείται επίσης από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Η σύσκεψη γίνεται στο δημαρχείο Ν. Μουδανιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης και σε αυτή συμμετέχουν επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος της περιοχής, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.




Προειδοποίηση για νέα ακραία φαινόμενα στη Χαλκιδική


Προειδοποίηση για νέα ακραία φαινόμενα που θα πλήξουν την Χαλκιδική εξέδωσε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

»Γι’ αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά.

»Συνεργεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά στη Χαλκιδική, που πλήττονται από σφοδρή θεομηνία.

Έρευνες για τον εντοπισμό ψαρά 

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες από το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό ενός 62χρονου αλιέα, που βγήκε το απόγευμα της Τετάρτης για ψάρεμα με το σκάφος του ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες. Στις έρευνες συμμετέχουν πλωτό του λιμενικού, παραπλέον πλοίο και πέντε αλιευτικά. 

Τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει σε παραλιακά σημεία πολλά οχήματα. Δέντρα ξεριζώθηκαν, ομπρέλες και καρέκλες από παραλιακά μαγαζιά έχουν βρεθεί στη θάλασσα.

Διακοπές ρεύματος έγιναν σε περιοχές  του πρώτου παιδιού και μεταξύ άλλων σε Ποτίδαια, Πευκοχώρι και Πολύχρονο αλλά και στο δεύτερο πόδι στη Βουρβουρού.







Πηγή: Με πληροφορίες και από thestival.gr