Μητσοτάκης στους FT: Ριζική αλλαγή για να μετατραπεί η χώρα σε αληθινή ιστορία επιτυχίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 


«Είμαστε στη διαδικασία διαφυγής από έναν φαύλο κύκλο και τοποθέτησης της Ελλάδας σε έναν ενάρετο κύκλο», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Financial Times στο πλαίσιο εκτενούς δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας για τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Ελληνική οικονομία: θα συγκρουστεί η πραγματικότητα με τη νέα αισιοδοξία στην Αθήνα;».

Στις δηλώσεις του, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός εκφράζει την ελπίδα αλλά και την πεποίθηση ότι θα επέλθει «ριζική αλλαγή για να μετατραπεί πραγματικά η χώρα σε μια αληθινή ιστορία επιτυχίας».

Ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της μια δύσκολη περίοδο, χαρακτηρίζοντας την εκλογική του νίκη «σημείο καμπής». Συμπληρώνει: «Νομίζω ότι οι τελευταίες ήταν εκλογές που στη ουσία συμβόλιζαν το τέλος μιας εποχής που στην πραγματικότητα ξεκίνησε με τον ερχομό της οικονομικής κρίσης το 2009 και άποψη μου είναι ότι αυτή η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε να διαρκέσει».

Ως προκλήσεις για την ελληνική οικονομία η εφημερίδα επισημαίνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που θα επιτρέψουν και την πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις, τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία.

Ως προς τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός σχολιάζει ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να μην υλοποιηθούν, σημειώνοντας ότι σχεδόν δεν περνά μέρα που να μη συναντήσει επενδυτές.

Ως προς τις ιδιωτικοποίησεις, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι «το 2020 θα είναι η χρονιά που θα αποδείξουμε ότι εννοούμε όσα λέμε».

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως οι μπουλντόζες που θα μπουν στο Ελληνικό θα προκαλέσουν ένα «ψυχολογικό σοκ» σε μια χώρα πιο πολύ συνηθισμένη σε καθυστερήσεις και παράλυση.

«Είναι ένα σημάδι πως θέλουμε να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι μιλάμε σοβαρά και ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε όσα λέμε», δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης.

Και σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θέλει την Ελλάδα στην προμετωπίδα της «επανάστασης των ανανεώσιμων».

Πηγή: skai.gr