Σκληρή απάντηση της ΕΕ για την Αγιά Σοφιά επιδιώκει η Αθήνα

Έντονη κινητικότητα και προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου και το διάταγμα Ερντογάν που μετατρέπει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Ήδη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έθεσε το θέμα της Αγίας Σοφίας στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Χαρακτήρισε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά καθώς και για την UNESCO.

Επόμενος διπλωματικός σταθμός είναι το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών που συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα και στο οποίο ήταν ήδη προγραμματισμένο να συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα.

Η Αθήνα θα θέσει με καθαρό τρόπο το θέμα της Αγίας Σοφίας στο γενικότερο πλαίσιο της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής με στόχο να υπάρξει μια σαφής, καθαρή και σκληρή τοποθέτηση από μέρους της ΕΕ.

Το μήνυμα της ελληνικής πλευράς, είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι ένα ζήτημα ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και από την ευρωπαϊκή διπλωματία.

Πηγή: skai.gr