Τι θα προτείνει η Αθήνα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Στις 17 Φεβρουαρίου ξεκινά η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά θα προτείνει μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση τακτικής αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα και τη δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Έβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων.

«Εμείς πάντα θέλουμε να προωθούμε κανόνες καλής γειτονίας, αλλά η τουρκική προκλητικότητα είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σοβαρά βήματα προόδου και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και γενικά στην επικοινωνία των 2 πλευρών. Και ζητάμε να υπάρξει αποκλιμάκωση και σε επίπεδο ενεργειών και σε επίπεδο ρητορείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ΜΟΕ, η Αθήνα θα επαναλάβει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το πρωί έως το απόγευμα της Πέμπτης, τουρκικά μαχητικά έκαναν μπαράζ παραβιάσεων με 22 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Αεροσκάφη F -16 πέταξαν πάνω από τη νήσο Παναγιά και τις Οινούσες 2 φορές το πρωί και μία το απόγευμα, ενώ το μεσημέρι ένα ακόμα ζεύγος τουρκικών F 16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς και το Αγαθονήσι.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις έγιναν 14 ώρες μετά τη συνάντηση του υπουργού άμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε την ανάγκη να απέχει η Τουρκία από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.  

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης συμμαχιών σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Στο τέλος του μήνα η φρεγάτα Ψαρά θα συμμετάσχει στη ναυτική δύναμη του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr