Κλείσιμο

Βουλή: Έβγαλαν «μαχαίρια» Φίλης - Κεραμέως για τους απόφοιτους κολεγίων

Της Ναντιν Χαρδαλιά

Τα «μαχαίρια» βγήκαν στη Βουλή ανάμεσα στην Υπουργό Παιδείας και τον Νίκο Φίλη, με αιχμή τη ρύθμιση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ισοδυναμίας των πτυχίων κολεγίων με εκείνα των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων για συμμετοχή σε διαγωνισμό του δημοσίου, όπου ο Νίκος Φίλης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ με βαριές εκφράσεις εναντίον της κ. Κεραμέως χαρακτηρίζοντας την ίδια και την κυβέρνηση «ντελίβερι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», με την ίδια να περνά στην αντεπίθεση με σφοδρότητα καταθέτοντας έγγραφα περί υιοθέτησης της ίδιας πρακτικής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Φίλη, καταγγέλλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για άκρατη υποκρισία.

Ν. Φίλης κατά Κεραμέως: Είστε ντελίβερι των κολεγίων χαμηλής στάθμης

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρώην υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, κατήγγειλε «νομοθετική σκευωρία», χαρακτήρισε την τακτική της κ. Κεραμέως «ύπουλη και επικίνδυνη», την επίμαχη ρύθμιση «casus belli» ζητώντας την απόσυρσή της, καταλόγισε στην Υπουργό ψεύδη ως προς την επίκληση ενσωμάτωσης σχετικής κοινοτικής οδηγίας, καταλήγοντας να καταγγείλει την ίδια προσωπικά και την κυβέρνηση ως «ντελίβερι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

«Είναι ψέμα ο ισχυρισμός της Υπουργού ότι επιβάλλεται η ρύθμιση από ευρωπαϊκή οδηγία. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως ντελίβερι των κολεγίων χαμηλής στάθμης. Διαβουλεύεστε ύπουλα και κρυφά σε βάρος των συμφερόντων της νεολαίας. Έπρεπε να διορθώσει η εφημερίδα που έλεγε την υπουργό μεσίτρια ακινήτων αμερικανικού κολεγίου σε πωλήτρια ετοιμοπαράδοτων ξένων πτυχίων με εθνική αναγνώριση. Είστε ντελίβερι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Ντροπή», είπε μεταξύ άλλων σε υψηλούς τόνους ο Νίκος Φίλης.

Ν. Κεραμέως: Υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ - εφάρμοζε τη ρύθμιση- την κατήργησε προεκλογικά προς άγραν ψήφων

Η αντίδραση της Υπουργού Παιδείας ήταν άμεση, σε αυστηρό ύφος, σε εξίσου υψηλούς τόνους, με ντοκουμέντα που όπως υποστήριξε αποδεικνύουν περίτρανα την άκρατη «υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Φίλη προσωπικά και αιχμές περί μικροκομματικών σκοπιμοτήτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ίδια, αφού διέψευσε κατηγορηματικά ότι η κοινοτική οδηγία δεν αφορά και τους εκπαιδευτικούς, ξεκαθαρίζοντας ότι αντιθέτως επιβάλλει την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με εκείνα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων στην Ε.Ε., εμφανίζοντας μάλιστα την επιστολή της Κομισιόν στην εθνική αντιπροσωπεία αλλά αποφεύγοντας να την καταθέσει για λόγους - όπως είπε - δημοσίου συμφέροντος, «βομβάρδισε» την αξιωματική αντιπολίτευση με σωρεία προσκλήσεων για πρόσληψη εκπαιδευτικών στο δημόσιο, που είχαν εκδοθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις υπογραφές Κώστα Γαβρόγλου και Νίκου Φίλη και οι οποίες όπως τόνισε αναγνώριζαν την επαγγελματική ισοδυναμία των αποφοίτων κολεγίων.  

«Πόση υποκρισία. Τέσσερα χρόνια όλα μέλι γάλα. Εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ το μέτρο. Αλλά ήρθε το 2019 που είχαμε εκλογές. Και τότε λίγους μήνες πριν τις εκλογές, για να γίνει αρεστός σε συγκεκριμένο ακροατήριο, αποφάσισε να κηρύξει τάχα πόλεμο στα κολέγια και ψήφισε διάταξη που απέκλειε τους αποφοίτους κολεγίων από διαγωνισμούς μόνο εκπαιδευτικών», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

«Η ρύθμιση εξασφαλίζει ίσα μέτρα και ίσα σταθμά στην Ε.Ε.- Φτάνει ο λαϊκισμός»

Υπεραμυνόμενη, δε, της προωθούμενης διάταξης, η Υπουργός Παιδείας, υποστήριξε ότι αυτή αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη κυκλοφορία κι εγκατάσταση των εργαζομένων της Ε.Ε. «Ας βάλουμε τέλος στον λαϊκισμό. Ίσα μέτρα και ίσα σταθμά στην Ε.Ε. Εξασφαλίζει η ρύθμιση αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια και κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε η ίδια.  

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τελικά μεθαύριο Πέμπτη μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί τριών άρθρων. 

Πηγή: skai.gr