Ακάρ: Ο βίος και η πολιτεία του «στρατηγού» που βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ

Στην «τριάδα» των τούρκων υπουργών με κομβικής σημασίας χαρτοφυλάκια που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ «φιγουράρει» και ο «γνωστός» μας (για τις προκλητικές δηλώσεις του έναντι της Ελλάδας) υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ  

Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται ιδίως τα υπουργεία — και προσωπικά οι υπουργοί — Άμυνας Ακάρ, Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία δεσμεύονται, και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια θα εμποδίζονται στο εξής.

Ο Ακάρ, γνωστός και με το προσωνύμιο «στρατηγός», καθόσον ανέλαβε τον υπουργικό θώκο τον Ιούλιο του 2018 αφότου υπηρέτησε ως αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού ως νεαρός αξιωματικός συμμετείχε στην εισβολή στην Κύπρο. 


Τον Ιανουάριο του 2017 ο τότε τούρκος ΑΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί στρατού, ναυτικού και αεροπορίας φωτογραφήθηκαν με φόντο τα Ίμια ανήμερα της επετείου από την κρίση του 1996.

Διατελούσε αρχηγός του τουρκικού στρατού τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Παρά το σημαντικό ενδεχόμενο ευθυνών του, και τις φήμες ότι «γνώριζε», ξεπέρασε τις μαζικές εκκαθαρίσεις του Ερντογάν αλώβητος, και πλέον θεωρείται ότι είναι ο «τοποτηρητής» του τούρκου προέδρου στο στράτευμα. 

Από τότε πάντως ο Ακάρ ήταν δίπλα στον Ερντογάν σε όλα του τα ταξίδια. Χαρακτηριστική περίπτωση το σημείωμα που έδωσε στον τούρκο πρόεδρο το Δεκέμβριο του 2017 μπροστά στις κάμερες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε ο Χουλουσί Ακάρ έδωσε ένα χαρτί στον Ερντογάν, που το πήρε και το διάβασε προσεκτικά.


Το περιεχόμενο του σημειώματος παραμένει άγνωστο σε όλους πλην του παραλήπτη του. Όμως πολλοί θεωρούν ότι παρέπεμπε στις μετέπειτα δηλώσεις του Ερντογάν που ζήτησε «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη σκοπιμότητα της επίσκεψής του στη χώρα μας.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας θεωρείται ως εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και σύμβουλος του τούρκου προέδρου και σε θέματα πέραν των στενών του αρμοδιοτήτων. Ο όρος Γαλάζια Πατρίδα σημαίνει τις θάλασσες, την υφαλοκρηπίδα αλλά και τις ΑΟΖ που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκουν, ενώ συνδυάζεται και με την Ναυτικές πολεμικές δυνάμεις που προασπίζονται τις θαλάσσιες περιοχές. Με τις γνώσεις και την εμπειρία του ο Ακάρ, διαδραματιζει ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στη Βορειοανατολική Συρία.

 



Η στρατιωτική πορεία του Ακάρ:

- Απόφοιτος τάξης 1972.
- Προέρχεται από το Πεζικό.
- Συμμετείχε στην εισβολή στην Κύπρο.
- Το 1998 προήχθη στον βαθμό του Ταξιάρχου.
- Για 2 χρόνια (2000-2002) υπηρέτησε σε Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Ιταλία.
- Το 2002 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και το 2007 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου.
- Τη διετία 2009-11 του ανατέθηκε η Δκση του 3ου Σώματος Στρατού.
- Το 2011 προήχθη στον βαθμό του Στρατηγού.
- Τη διετία 2011-13 ήταν Υπαρχηγός του Τ/ΓΕΕΔ.
- Τη διετία 2013-15 ήταν Αρχηγός της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων, ενώ τον Αύγουστο του 2015 ανέλαβε Αρχηγός του τ/ΓΕΕΔ.

 

skai.gr με πληροφορίες από AMΠΕ - militaire.gr