Tα νέα κρούσματα στην Κίνα δείχνουν ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί

Ανησυχία προκαλεί στους κινέζους επιστήμονες το ενδεχόμενο μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού. Ηδη Κινέζοι γιατροί, σύμφωνα με το Bloomberg, βλέπουν τον κορωνοϊό να εκδηλώνεται διαφορετικά μεταξύ των ασθενών στα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις βορειοανατολικές περιοχές, σε σύγκριση με το αρχικό ξέσπασμα στην Γουχάν, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός μπορεί να αλλάζει με άγνωστους τρόπους και να περιπλέκει τις προσπάθειες για την εξάλειψή του.

Οι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στις βόρειες επαρχίες Jilin και Heilongjiang φαίνεται να μεταφέρουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν, δήλωσε ο Qiu Haibo ένας από τους κορυφαίους γιατρούς της Κίνας.

Πολλές από τις περιπτώσεις ασθενών φαίνεται επίσης να εκδηλώνουν συμπτώματα με καθυστέρτηση μίας έως δύο εβδομάδων σε σχέση με ασθενείς της Γουχάν. Αυτή η καθυστερημένη έναρξη καθιστά δυσκολότερο για τις αρχές να εντοπίσουν νέα κρούσματα πριν εξαπλωθούν. Περίπου 46 τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε τρεις πόλεις – Shulan, Jilin και Shengyang – σε δύο επαρχίες.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πλήρως εάν ο ιός αλλάζει με σημαντικούς τρόπους και οι διαφορές που βλέπουν οι Κινέζοι γιατροί μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι είναι σε θέση να παρατηρήσουν τους ασθενείς πιο προσεκτικά και πιο νωρίς σε σχέση με την Γουχάν.  

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο ιός μεταλλάσσεται με σημαντικό τρόπο για να γίνει πιο μεταδοτικός.

Στις περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας όπου έχουν εντοπιστεί τα νέα κρούσματα η ιχνηλάτιση επαφών έδειξε ότι η μόλυνση ήταν εισαγόμενη από την Ρωσία.

Πηγή: BLOOMBERG