Κλείσιμο

Βρετανία: Στην τελική ευθεία για τα δεύτερα Greek International Women Awards

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Εκδήλωση με την οποία εγκαινιάστηκε η διαδικασία για τα δεύτερα Βραβεία για Διεθνείς Ελληνίδες (Greek International Women Awards - GIWA) πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην οικία του πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο.

Τα βραβεία είναι ένας θεσμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκαν το 2017 και αποτελούν δημιούργημα της επαγγελματία στον τομέα της επικοινωνίας Σοφίας Κωνσταντοπούλου, η οποία πλαισιώνεται από μία δυναμική ομάδα νεαρών Ελληνίδων του Λονδίνου που συνεισφέρουν εθελοντικά, τις Νάγια Μπολτέτσου, Ιωάννα Πασχαλίδου, Σόνια Χειμώνα, Φωτεινή Βογιατζή, Ηρώ Κουστιούμπα, Λίζα Κορομηλά, Μαρία Χατζηασλάνη, Μαίρη-Καίτη Μαριούκλα και Μαρία Σαραντοπούλου.

Σκοπός των βραβείων, όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου, είναι να αναγνωριστούν τα επιτεύγματα Ελληνίδων που διαπρέπουν διεθνώς στους επιμέρους τομείς που απαρτίζουν τις κατηγορίες των βραβείων.

«Είναι η μεγαλύτερη γιορτή επιτευγμάτων Ελληνίδων ανά τον κόσμο», σημείωσε η ιδρύτρια των GIWA, η οποία απευθυνόμενη στις Ελληνίδες ανά τον κόσμο τις προέτρεψε να θέσουν υποψηφιότητα γνωρίζοντας ότι η προσφορά και τα επιτεύγματα των περισσότερων εξ αυτών δεν τυγχάνουν της πρέπουσας αναγνώρισης και ανάδειξης.

Το 2017 υπήρξαν 195 υποψηφιότητες από 10 χώρες για τις 12 κατηγορίες, με περίπου 75.000 μέλη του κοινού να ρίχνουν την ψήφο τους για την τελική λίστα υποψηφίων και με τους κριτές να επιλέγουν την τελική νικήτρια.

Φέτος η πλατφόρμα για την υποβολή υποψηφιοτήτων θα ανοίξει στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Οι δύο κριτές ανά κατηγορίες θα καταρτίσουν μια τελική λίστα οκτώ υποψηφίων που θα τεθούν στην κρίση του κοινού δια δημόσιας ψηφοφορίας. Η νικήτρια θα αναδειχθεί μέσα από τρεις ψήφους: τις δύο των κριτών και την τρίτη να συνίσταται στην ψήφο του κοινού.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική τελετή στην Αθήνα στα μέσα Ιουνίου. Το 2017 την τελετή είχε φιλοξενήσει στο Λονδίνο το Βρετανικό Μουσείο.

Η οικοδέσποινα της εκδήλωσης της Παρασκευής Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη, διακεκριμένη καλλιτεχνική φωτογράφος και σύζυγος του Έλληνα πρέσβη Δημητρίου Καραμήτσου-Τζιρά σημείωσε στον εισαγωγικό χαιρετισμό της την «αναγκαιότητα πρωτοβουλιών για ενίσχυση και προβολή του έργου των γυναικών», σημειώνοντας ότι την εκφράζει ως πολίτη η επιλογή μιας γυναίκας, της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η φετινή διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εργασίας.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι χορηγοί των βραβείων και τονίστηκε ότι φέτος η επιθεώρηση της όλης διαδικασίας, ώστε να διασφαλιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας το αδιάβλητο αυτής, έχει ανατεθεί στην EY, έναν από τους τέσσερις μεγάλους διεθνείς ιδιωτικούς ελεγκτικούς οίκους.

Εκ μέρους των κριτών μίλησαν οι Λίτσα Παναγιωτοπούλου, συνιδρύτρια και πρόεδρος της EVIA Intelligence Performance, Ανδρέας Τσαβλίρης, επικεφαλής του ομώνυμου ναυτιλιακού ομίλου, Δρ Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλη, πρόεδρος και ιδρύτρια του μίνι Μαραθωνίου Σπετσών και διευθύνουσα σύμβουλος της Communication Lab και Ελπίδα Κόκοτα, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της MEXOXO.

Οι υποψήφιες, που μπορούν να αυτοπροταθούν ή να προταθούν από άλλους, πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, ελληνικής ή κυπριακής ιθαγένειας, με διεθνή διάσταση στην καριέρα τους.

Οι φετινές κατηγορίες είναι: Τέχνες και Πολιτισμός, Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα, Σχέδιο, Μόδα, Χρηματοοικονομικά, Φιλοξενία, Επιστήμη και Τεχνολογία, Ναυτιλία, Κοινωνική Υπευθυνότητα, Κοινωνικές Επιστήμες, Αθλητισμός και Young Star.

Θα απονεμηθεί, επίσης, ένα βραβείο για επιτεύγματα ζωής σε μία ξεχωριστή προσωπικότητα όπως είχε γίνει το 2017, στα πρώτα βραβεία, με την κα Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Πηγή: skai.gr