Καραπάντσιος σε ΣΚΑΪ για παρουσία κορωνοϊού στα λύματα Θεσσαλονίκης: Αύξηση ασυμπτωματικών

Στην αύξηση ασυμπτωματικών και μετρίως ασυμπτωματικών ασθενών του κορωνοϊού, απέδωσε ο καθηγητής τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θοδωρής Καραπάντσιος την αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα της πόλης στα επίπεδα Απριλίου χωρίς ανάλογη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη σημείωσε ότι ο συντονιστής του έργου του ΑΠΘ είναι ο ίδιος ο πρύτανης (σ.σ Νίκος Παπαϊωάννου) που μιλάει με τους ανθρώπους της πολιτείας και τον ΕΟΔΥ. «Ήδη από 18 Ιουνίου ενημερώσαμε για αυτή την ανησυχητική τάση, και μάλιστα τούς είπαμε ότι τρέχουμε και τα μοντέλα, τις μετρήσεις από το Παρίσι, όπου και εκεί μετράμε αυξητικά και ανησυχούν για γενικευμένο λοκντάουν».


«Αυτό που κάνουν εκεί και δεν κάνουμε εδώ, και θα θέλαμε να το κάνουμε, είναι να έχουμε πολλά σημεία δειγματοληψίας να μην καταγράφουμε ένα σημείο στην είσοδο του βιολογικού καθαρισμού, αλλά να μπορούμε να ξέρουμε διαφορετικές περιοχές και να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο τέλος να κλείσουμε μια μεγάλη περιοχή, αλλά να μπορούμε να κάνουμε τοπικά λοκντάουν, αν χρειαστεί βεβαίως» εξήγησε.  

«Παρακολουθούμε τα λύματα της Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο. Μετρήσεις γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, και στις μετρήσεις μας παρατηρούσαμε φθίνουσα εξέλιξη όλο το διάστημα της καραντίνας μέχρι τις αρχές Μαΐου, συμπτωματικά με την ίδια ημερομηνία που είχαμε άρση καραντίνας σταματήσαμε να τον ανιχνεύουμε τελείως στα λύματα. Αυτό κράτησε για τρεις εβδομάδες, και ξανά προς το τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου αρχίσαμε να πιάνουμε ξανά τον κορωνοϊό με αυξητικές τάσεις στα λύματα» διευκρίνισε για την έρευνα σοκ του ΑΠΘ. 

Όπως τόνισε ο κ. Καραπάντσιος «οι τωρινές μετρήσεις μας μάς πάνε στις τιμές που είχαμε στα τέλη Απριλίου ενώ ήμασταν μέσα σε καραντίνα. Aλλα αν συγκρίνετε με την κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης που είναι ήρεμη, και εδώ υπάρχει κάτι που μοιάζει να είναι διαφορετικό. Δηλαδή ενώ έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις η εικόνα είναι ήρεμη. Υπάρχει διεθνής βιβλιογραφία τις τελευταίες εβδομάδες που λέει ότι μάλλον αυξάνονται οι ασυμπτωματικοί ή οι μετρίως συμπτωματικοί που νομίζουν και οι ίδιοι ότι δεν χρειάζονται νοσοκομείο όποτε δεν καταγράφονται μέσα σε αυτούς που κουβαλάνε το ιικό φορτίο και μπορεί να το μεταδώσουν».


«Η πρόταση μας προς την πολιτεία μια και ζούμε σε περίοδο τουριστικής δραστηριότητας είναι να παίρνουμε δείγματα και από τουριστικούς προορισμούς, λουτροπόλεις και από μεγάλα ξενοδοχεία, για να παρακολουθούμε έγκυρα τι γίνεται με τον ιό στα λύματα. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι ξέρουμε τι γίνεται μέσα σε 24 ώρες με τον ιό, δε χρειάζεται να νοσήσει κάποιος να περάσουν 5 ή 7 μέρες για να τον καταγράψουμε. Έτσι μπορούμε να δώσουμε έγκαιρα μια πληροφορία». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η διαδικασία (που ακολουθεί το ΑΠΘ) λέγεται επιδημιολογία λυμάτων, και κερδίζει διαρκώς περισσότερο έδαφος στην παγκοσμία πρακτική. «Την εφαρμόζουμε με μια πρωτοτυπία, επειδή είδαμε ότι τα λύματα έχουν μεταβλητό φορτίο τόσο από χώμα όσο και από οργανικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν την καταγραφή και την ποσοτική ανίχνευση αναπτύξαμε κάποιο μοντέλο, που δεν υπάρχει αλλού το έκανε η ομάδα του ΑΠΘ, διορθώνουμε τις μετρήσεις που έχουμε στα λύματα για να δούμε ποιο είναι το σωστό φορτίο να το συγκρίνουμε σε σχέση με προηγούμενες μέρες. Βλέπουμε διορθώσεις έως και 5 φόρες όταν έχουμε βροχή και υπάρχει μεγάλη παροχή νερού ή η λάσπη που έρχεται στα λύματα είναι πολύ μεγάλη». 

Πηγή: skai.gr