Συναγερμός στην Κύπρο για κορωνοϊό - Γιατρός του Νοσοκομείου Λευκωσίας το ένα κρούσμα

Στη λήψη 150 δειγμάτων για να εξεταστούν για κορωνοϊό, προχώρησαν χθες, βράδυ Δευτέρας, οι ιατρικές υπηρεσίες της Κύπρου, αφότου έγινε γνωστό πως το ένα εκ των δύο κρουσμάτων στη χώρα είναι o γιατρός Χρυσόστομος Κόκκινος, διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
 
Όπως δήλωσε στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έχουν ληφθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας γύρω στα 150 δείγματα, τα οποία και στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Γενετικής και αναμένονται τα αποτελέσματα, σύμφωνα με το Philenews.
 
«Ζητήθηκε από όλους όπως περιοριστούν», είπε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι ο αριθμός αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί τα άτομα αυτά βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο.
Έκανε παράλληλα έκκληση όπως «όσοι έχουν έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο γιατρό, να αυτοπεριοριστούν και να καλέσουν το 1420 για να ληφθούν δείγματα για εξετάσεις».
 
Όπως εξήγησε για τις πρώτες 48 ώρες έχουν ακυρωθεί όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, χειρουργεία, επισκέψεις και εισαγωγές στο Γενικό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Η κατάσταση όπως είπε θα επαναξιολογηθεί.

Σε ερώτηση αναφορικά με πειθαρχικές ευθύνες στον γιατρό ο Υπουργός απάντησε ότι «Το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι οι πειθαρχικές ευθύνες στον γιατρό. Αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστεί ο ιός, να έρθουμε σε επαφή με όλες του τις επαφές  και να διενεργηθούν τα τεστ ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση», όπως αναφέρεται στο Cyprusnews.

Όσον αφορά το Καρδιοχειρουργικό Τμήμα, στο οποίο και είναι διευθυντής o 64χρονος, έχει ανασταλεί επίσης η λειτουργία του, και θα αγοραστούν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.
 
Τέλος, σε ερώτηση που έγινε στον Υπουργό σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Δρ. Κόκκινος στο Philenews, ότι δηλαδή δεν είχε συμπτώματα μόλις έφτασε στην Κύπρο και πως ύστερα απευθύνθηκε άμεσα στους λοιμοξιολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οι οποίοι όπως είπε, τον αποθάρρυναν να υποβληθεί στη συγκεκριμένη εξέταση, ο υπουργός απάντησε λακωνικά «δεν θέλω να το σχολιάσω αυτό. Εγώ έχω τις πληροφορίες μου και είναι σωστές».

Και στα κατεχόμενα έφτασε ο κορωνοϊός, σύμφωνα με Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Γενί Ντουζέν, επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα και πρόκειται για Γερμανίδα τουρίστρια ηλικίας 65 ετών.

Σύμφωνα με το Philenews, η γυναίκα έφτασε στα κατεχόμενα το βράδυ της Δευτέρας και μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε πως φέρει τον κορωνοϊό. Η τουρίστρια έφτασε μαζί με γκρουπ άλλων 30 ατόμων.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και τέθηκε σε καραντίνα.

Σε καραντίνα τέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ στο ξενοδοχείο που διαμένουν.
 

Πηγή: Philenews