Τσιόδρας: Ο ιός θα υπάρχει και μετά το εμβόλιο - Οι 4 μελέτες που «τρέχουν» στην Ελλάδα

Σχετικά με τις απόψεις που έχουν εκφράσει πολλοί αξιωματούχοι ότι ο ιός δεν θα φύγει ποτέ τοποθετήθηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε ο καθηγητής «όταν δεν υπάρχει ανοσία και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι δύσκολο να προβλέψεις πόσο καιρό θα υπάρχει» ο ιός ανάμεσά μας.

Τόνισε, δε , ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο να τον περιορίσουμε, καθώς όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο ιός «θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ακόμα και μετά το εμβόλιο».

«Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει ενδημικός ιός. Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας, επεσήμανε ότι είναι ψευδείς ειδήσεις πως τελειώσαμε με τον ιό και είπε πως συμπεριφορές μαζικών συναθροίσεων δε συστήνονται.

Όπως είπε, μάλιστα, σε πολλές χώρες μετά την άρση των μέτρων σημειώθηκαν νέες επιδημικές εξάρσεις. Στη Γουχάν, για παράδειγμα, θα κάνουν μαζικούς επανελέγχους λόγω νέων κρουσμάτων, ενώ πολλές χώρες επαναφέρουν τα lockdown.

Στην πατρίδα μας από τα δεδομένα φαίνεται ότι  μικρός αριθμός ατόμων. Συνολικά έχει νοσήσει λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού.

Σχετικά με τις μελέτες που γίνονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσιόδρας είπε πως θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή στην χώρα γίνονται μελέτες αντισωμάτων και οροεπιδημιολογικές μελέτες τόσο για το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού, όσο και σχετικά με την γεωγραφική εξάπλωση του ιού.

Συνολικά, 4 μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα:

1)    Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα, να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμφάνισαν αντισώματα.
2)    Οροεπιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και το Υπουργείο Υγείας, για την ανοσία.
3)    Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. 
4)    Πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για κορωνοϊό από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Μια πρόσφατη ισπανική μελέτη, που ανέφερε ο καθηγητής, έδειξε ότι υπήρξε υποδιάγνωση της νόσου. Υπολογίστηκε, μάλιστα, κίνδυνος θανάτου υψηλότερος από εκείνον της γρίπης.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως κάποιοι θα έχουν υψηλότερα ποσοστά σε κρούσματα, όπως για παράδειγμα, οι υγειονομικοί που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

«Πρέπει να συνεχίσουμε σαν υπεύθυνοι πολίτες με υπερβολική προσοχή στα μέτρα να έχουμε τον έλεγχο του ιού στα χέρια μας.», τόνισε κλείνοντας.
 

Πηγή: skai.gr