Ο «Έλληνας» Τέο Τζέιμς επισκέφθηκε οικογένειες προσφύγων στη χώρα μας

Την Ελλάδα επισκέφθηκε, μαζί με αντιπροσωπεία τη Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ανερχόμενος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Τέο Τζέιμς, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των προσφύγων που ζουν στη χώρα και να εκφράσει την αλληλεγγύη του σε αυτούς.

Ο ηθοποιός
συναντήθηκε με οικογένειες προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας στην Αλεξάνδρεια και τα Λαγκαδίκια, στο λιμάνι του Πειραιά και τον Μαραθώνα και δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ανθρώπους σαν εσένα και εμένα, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους από απόλυτη ανάγκη».



Ο Τέο Τζέιμς (ή Θεόδωρος Πίτερ Τζέιμς Ταπτικλής, όπως είναι το πραγματικό του όνομα) έχει ελληνική καταγωγή και η οικογένειά του έχει βιώσει την προσφυγιά. Ο παππούς του, δρ. Νικόλαος Ταπτικλής, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περνώντας στην Τουρκία μέσα σε μία βάρκα και συνέχισε το ταξίδι του προς τη Δαμασκό της Συρίας. Μετά τη λήξη του πολέμου, ο δρ. Ταπτικλής δούλεψε με την οργάνωση-πρόδρομο της Ύπατης Αρμοστείας στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας, βοηθώντας στην καταπολέμηση του τύφου και της φυματίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Η μόνη άλλη
επιλογή γι' αυτούς ήταν ο πόλεμος και ο θάνατος. Το έργο της Ύπατης Αρμοστείας με εταίρους, κυβερνήσεις και τους πολίτες των χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας για τα εκατομμύρια των προσφύγων, αλλά και για την κληρονομιά που θα αφήσουν πίσω τους» πρόσθεσε Τέο Τζέιμς.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά από τους πολίτες να υπογράψουν την έκκληση #WithRefugees, με την οποία άνθρωποι από όλον τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο ζήτημα των προσφύγων. Η υπογραφή της έκκλησης μπορεί να γίνει στον σύνδεσμο: http://www.unhcr.org/refugeeday/.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ