Ομιλία του Προέδρου της ΠΟΞ κ. Γιάννη Χατζή στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της

Η ομιλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στην Τακτική Γενική Συνέλευση της.

Ολη η ομιλία του κ. Χατζή

Με πολύ μεγάλη χαρά βρισκόμαστε όλοι σήμερα, στην κορυφαία διαδικασία της Ομοσπονδίας μας. Όλος ο κλάδος, ενωμένος και ισχυρός. Είναι η πρώτη μας γενική συνέλευση από τις εκλογές, και θέλω με αυτή την ευκαιρία να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την εμπιστοσύνη σας και τη στήριξή σας. Προκλήσεις υπάρχουν, όπως απειλές γενικευμένης ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή, συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία & ακραία καιρικά φαινόμενα. Πάραυτα, ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει και αποτελεί το μεγάλο τροφοδότη της οικονομίας μας και στρατηγικό πυλώναγια τη ανάπτυξη στη χώρα μας.

Ο κλάδος είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, και όχι MONO σήμερα, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια σε όλες τιςαλλεπάλληλές συγκυρίες που η ελληνική κοινωνία διψάει για καλά νέα.

H απόδοση του κλάδου ενισχύει τις προοπτικές όλων μας.

(α) Στην στάσιμη Ευρωζώνη, ο τριτογενής τομέας δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης με 2%

(β) Ο ξενοδοχειακός κλάδος αυξάνει ενεργά τις θέσεις εργασίας στις 210,000 (2022 – 2023) +13%)

(γ) Όλοι μπορεί να ευαγγελίζονται το δίκαιο μέρισμα από την ανάπτυξη, εμείς οι ξενοδόχοι όμως το κάνουμε πράξη. Με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διασφαλίζει σαφώς υψηλότερους όρους αμοιβής για τους εργαζόμενους, από τα κατώτατα όρια που ισχύουν στην υπόλοιπη οικονομία. Πρωτοπόροι πάντα στις αυξήσεις, με ένα επιπλέον 5% για τουςεργαζόμενους μας από 1.1.2024, δίνοντας ΠΡΩΤΟΙ το θετικό παράδειγμα για να ακολουθήσει το κράτος με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου. Δίπλα στους εργαζόμενους στον κλάδο μας, τους οποίους θέλω και να ευχαριστήσω για την έμπρακτη συνεισφορά τους στην συν- διαμόρφωση της ελληνικής φιλοξενίας.

Φέτος οι κρατήσεις σε γενικό επίπεδο φαίνονται να κινούνται σε ήπια αύξηση από το 2023. Η ώρα της αυξημένης ζήτησης δεν είναι ώρα εφησυχασμού αλλά είναι ώρα στρατηγικού σχεδιασμού. Μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στον κλάδο μας για το μέλλον. Πιστεύουμε ακράδαντα στις δυνατότητες του τουρισμού και ανξεκλειδώσουμε αυτές τις δυνατότητες τότε μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Και για το δημόσιο, για τοεπιχειρείν, για το περιβάλλον και για την κοινωνία. Αυτό όμως που είναι προφανές για εμάς, δυστυχώς δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό όπως θα θέλαμε εκεί που λαμβάνονται αποφάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε τηναίσθηση πως τιμωρούμαστε επειδή πετυχαίνουμε.

 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΕΝ. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Σήμερα θα έπρεπε να έχει γίνει πράξη η δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή. Κι αντί αυτού, βρεθήκαμε να πληρώνουμε τοτέλος ανθεκτικότητας.

Μέσα στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, προτεραιότητα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και όχι ηαποδυνάμωσή της. Όταν μάλιστα το ξενοδοχειακό προϊόν είναι εκτεθειμένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων που παραμένουν ανεξέλεγκτες αφού οι όποιες ρυθμίσεις έχουν ήπιο εισπρακτικό χαρακτήραμόνο.

Όπως επίσης μπροστά στις προκλήσεις της βιωσιμότητας και της τεχνολογικής αναβάθμισης, προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής όλων των ξενοδοχειακών μανάδων, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις στα 220,000 δωμάτια 1 – 2 – 3 αστέρια.

Αντί ενός υποστηρικτικού πλαισίου, μέσα από μια συγκροτημένη στρατηγική για το ξεκλείδωμα της τουριστικήςδυναμικής, γίνεται τεχνηέντως θέμα της δημόσιας ατζέντας ο δήθεν «υπερτουρισμός». Μια επινόηση πίσω από την οποία κρύβονται τόσο οι μεγάλες ελλείψεις υποδομών όσο και η φθίνουσα απόδοση αυτών που υπάρχουν. Αλλά είναι κόντρα στην κοινή λογική να γίνεται συζήτηση για τον περιορισμό της ζήτησης αντί της αναβάθμισης της προσφοράς, ώστε να είναι σε θέση οι προορισμοί να διαχειριστούν σωστά την καθημερινότητά τους.

Το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας μπορεί και πρέπει να συμβάλει στον επιθυμητό μετασχηματισμό τουαναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας με αξιοποίηση των πραγματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, μετεχνολογική αναβάθμιση και σταθερή δέσμευση σε ένα πράσινο και βιώσιμο τουρισμό. Κι αυτό πρέπει να γίνει τώρα.Με τους διαθέσιμους υπερπολύτιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η χώρα έχει σήμερα τηνευκαιρία να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά εκεί που πραγματικά διαθέτει σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. ΑΦΕΝΟΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ που υπάρχουν στην απορρόφηση και ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ περισσότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ξενοδοχειακού κλάδου να δώσει νέεςυπεραξίες στην ελληνική οικονομία.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Από αυτό το θεσμικό βήμα, το βήμα της Γενικής Συνέλευσής μας, είμαι υποχρεωμένος να χτυπήσω ένα προειδοποιητικό «καμπανάκι». Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Αστοχίες όμως γίνονται. Και ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των είναι το έλλειμμα διαβούλευσης.

Όταν απουσιάζει ο ουσιαστικός και παραγωγικός διάλογος τότε έχουμε μόνο τετελεσμένα και δυσάρεστες εκπλήξεις. Καιείμαι υποχρεωμένος να το σημειώσω αυτό. Δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να παραγκωνίζεται και να μη λαμβάνονταιυπόψη οι συγκροτημένες και οι τεκμηριωμένες προτάσεις του. Κι αυτό δυστυχώς φαίνεται να είναι μια εξακολουθητική τακτική σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα το ξενοδοχείο και τον τουρισμό.Πολιτικές που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι ούτε παραγωγικές για τοντουρισμό, ούτε χρήσιμες για την πορεία της χώρας.

Θέλω λοιπόν να κάνω τρεις βασικές επισημάνσεις.

Α) Η ΠΟΞ έχει πάντα απλωμένο το χέρι της συνεργασίας. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμβάλλουμε στη διαμόρφωσηδημόσιων πολιτικών που θα απελευθερώνουν αντί να εγκλωβίζουν την τουριστική δυναμική της χώρας. Όπου ακούγεται η φωνή μας, το αποτέλεσμα είναι θετικό όπως συνέβη και με το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ». Χρειαζόμαστεπολλές περισσότερες θετικές δράσεις. Κράτος, Αυτοδιοίκηση και Ιδιωτικός Τομέας πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να τολμήσουμε. Να επενδύσουμε συγχρονισμένα στις επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού και να ξεκλειδώσουμεανεκμετάλλευτες μέχρι σήμερα δυνατότητες.

Β) Αφορά ενίσχυση της δικής μας ισχύος. Ισχυρή ΠΟΞ σημαίνει πρώτα απ’ όλα οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια. Έχουμε κάνει σπουδαία βήματα αφού καταφέραμε να υπερ- δεκαπλασιάσουμε το χορηγικό μας πρόγραμμα. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για το διοικητικό μας συμβούλιο, το οποίο εργάστηκε μεθοδικά και οργανωμένα, αξιοποιώντας ένα ευρύ δίκτυο σχέσεων στην αγορά. Θέλω να ευχαριστήσω όλους μας τους χορηγούς αλλά ιδιαίτερα την Εθνική Τράπεζα με την οποία υπογράψαμε σήμερα το μεγαλύτερο χορηγικό πλάνο στην ιστορία τηςΠΟΞ.

Γ) Ο στόχος μας είναι ένας και είναι αδιαπραγμάτευτος: Να θωρακίσουμε το ελληνικό ξενοδοχείο ώστε να μπορεί απερίσπαστο να συνεχίσει να αυξάνει τις υπεραξίες στην οικονομία και στην κοινωνία.

Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου να ενισχύουμε διαρκώς το θεσμικό κύρος που επιτρέπει να μεταφέρουμε δυνατά και καθαρά τη φωνή του Έλληνα ξενοδόχου εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Τουξενοδόχου, ο οποίος δεν μπορεί συνέχεια   μόνο να δίνει. Πρέπει η προσφορά αυτή, να βρει και ανταπόδοση.

Γι’ αυτό και η ένταση της φωνής μας θα κλιμακώνεται μέχρι να ακουστεί όπως πρέπει. Κι αυτό κάνουμε τιμώντας έμπρακτα τηνεντολή που έχουμε από όλους εσάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *