Οικονομία

Delphi Economic Forum: Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για Αειφόρο Ισότητα στην Ευρώπη


«Μία άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία.Tο ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο γιατί βλέπουμε διαρκώς ακροδεξιά κόμματα να παίρνουν την εξουσία, αλλά και γιατί υπάρχει μία δυσανεξία και έλλειψη εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Γιατί υπάρχει οργή και θυμός, γιατί έχει μειωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών αλλά και επειδή επικρατεί φόβος για το αύριο. Αυτά τα συναισθήματα γεννούν προβλήματα, Αυτή η εικόνα της Ευρώπης πρέπει να αλλάξει», τόνισε η κα Λούκα Κατσέλη, Co-President, Independent Commission on Sustainable Equality, ξεκινώντας την εισήγησή της, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές του Φόρουμ.

Όπως τόνισε, οι κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη αυξάνονται, εκατομμύρια άνθρωποι φτωχοποιούνται, πάνω από το 1/3 των Ευρωπαίων βιώνουν την οικονομική ανασφάλεια, ένα μόλις 5% κατέχει το 40% του ιδιωτικού πλούτου.

«Το μήνυμα της έκθεσης είναι πως μία άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, με την προϋπόθεση να υπάρξει μία ατζέντα αλλαγής για τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό είναι που διαφοροποιεί αυτήν την έκθεση. Δεν διαπιστώνει απλώς το πρόγραμμα αλλά διαγράφει μία ρεαλιστική πορεία», τόνισε η κα Κατσέλη, προσθέτοντας πως «το όραμα συνοψίζεται στο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για μία Ευρώπη δημοκρατική αλλά για μία Ευρώπη που προάγει τη δημοκρατία για όλους, όχι για τους λίγους», υπογράμμισε η ίδια.

Ποιο είναι το καινοτόμο στοιχείο  αυτής της έκθεσης; Πως δημιουργεί ένα πλάνο πολιτικών βάσει πέντε μεγάλων πυλώνων πολιτικών.

Η πρώτη ενότητα πολιτικών είναι η κινητοποίηση των πολιτών. Η δεύτερη έχει το φιλόδοξο στόχο μεταμόρφωσης του καπιταλισμού.  Η τρίτη έχει να κάνει με την κοινωνική δικαιοσύνη. Η τέταρτη ενότητα, ιδιαιτέρως επίκαιρη, είναι η δίκαιη μετάβαση μπροστά στην πρόκληση της οικολογικής και τεχνολογικής εξέλιξης. Τέλος, η τελευταία ενότητα είναι οι τρόποι υποστήριξης της αλλαγής. 

Όπως τόνισε η κα Κατσέλη, έχει ήδη προταθεί η αλλαγή τίτλου του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις