Πολιτική

Εκλογές 2019: Τι θέλουν οι Θεσσαλονικείς


Τις προτιμήσεις των Θεσσαλονικέων για τις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές του 2019 κατέγραψε έρευνα της ierax analytix..

Όπως προκύπτει, περίπου έξι στους δέκα δημότες του κεντρικού δήμου (58,2%) δεν επιθυμούν ο σημερινός δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, να είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα, ενώ περίπου το 36,9% δεν θέλει ο Απόστολος Τζιτζικώστας να διεκδικήσει εκ νέου τα καθήκοντα του αντιπεριφερειάρχη Κ. Μακεδονίας. 

Παράλληλα, για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών εντός του επόμενου εξαμήνου, το 57% δηλώνει πως συμφωνεί, το 20% πως διαφωνεί και το 10% είναι αναποφάσιστοι. 

Ποια χαρακτηριστικά είναι όμως εκείνα που θα λειτουργήσουν ως κριτήρια για την επιλογή των προσώπων που θα ψηφίσουν οι Θεσσαλονικείς το 2019; 

Ως σημαντικότερα κριτήρια δηλώνονται από τους ερωτηθέντες οι θέσεις των υποψηφίων για σημαντικά θέματα (45,1%), το να είναι νέοι άνθρωποι (30,3%), αλλά και έμπειροι πολιτικοί με γνώση των ευθυνών τους (19%) και να νιώθουν ότι βρίσκονται δίπλα στον πολίτη (12%) ενώ μόλις 3% δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα του νομού Θεσσαλονίκης γενικότερα, πρώτες έρχονται οι δημόσιες συγκοινωνίες με 46%, ακολουθούν η έλλειψη θέσεων εργασίας με 37% και σχεδόν μαζί βρίσκονται καθαριότητα, έλλειψη πάρκινγκ και καθαριότητα με περίπου 28%. 

Σημαντικό ότι ιδιαίτερα χαμηλά βρίσκονται προβλήματα προσωπικής απομόνωσης των κατοίκων και κακής συμπεριφοράς.

Η έρευνα διεξήχθη ηλεκτρονικά από τα social media και την ιστοσελίδα της εταιρείας, στο διάστημα 16-19 Σεπτεμβρίου 2018 και συμμετείχαν 672 άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, που ψηφίζουν στον νομό Θεσσαλονίκης. Το δείγμα σταθμίστηκε ως προς το φύλο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα