Οικονομία

Εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα: Ανοιχτό 32 Κυριακές τον χρόνο


Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δίνεται η δυνατότητα στo εκπτωτικό χωριό McArthour Glen και το εμπορικό πάρκο Smart Park στα Σπάτα να ανοίγουν στις 32 Κυριακές που ορίζονται ως τουριστική περίοδος.

Στην απόφαση του κ. Γεωργιάδη, με την οποία τροποποιείται η παρ. 7 του άρθρου 1 της υπουργικής απόφασης 75812/06-07-2017 (Β ́2332), αναφέρεται πως η περιοχή του Επιχειρηματικού Πάρκου Γιαλού - Άγιος Δημήτριος - Πύργος στο Δήμο Σπάτων του Νομού Αττικής εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και δικαιολογεί την αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω του ότι βρίσκεται πλησίον του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα ζώα. Παράλληλα, στην ίδια απόφαση σημειώνεται πως η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στον ίδιο Δήμο που έχει έδρα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, που αποτελεί μία από τις βασικότερες πύλες εισόδου αλλοδαπών ταξιδιωτών στην χώρα μας, δικαιολογεί τον τουριστικό χαρακτήρα αλλά και την τουριστική δυναμική που έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια η περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στο συμπληρωματικό μνημόνιο, που πέρασε το 2017 από την Βουλή, προβλέπεται η λειτουργία των καταστημάτων από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο όλες τις Κυριακές - πλην μίας τον Αύγουστο σε τουριστικές περιοχές, μεταξύ των άλλων και της Αττικής. Την αρχή είχαν κάνει τέσσερις αλυσίδες στην περιοχή του αεροδρομίου και στη συνέχεια ακολούθησαν τα περισσότερα καταστήματα στην οδό Ερμού και σε άλλες περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι διαχειριστές των McArthour Glen και Smart Park είχαν προσπαθήσει από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος το 2017 να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα καταστήματα του αεροδρομίου, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Υπενθυμίζεται ότι στο Smart Park που το περασμένο φθινόπωρο ολοκλήρωσε την επέκταση 15.000 τ.μ.  λειτουργεί το μοναδικό σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Σκλαβενίτη που ανοίγει Κυριακές ακολουθώντας τη συμφωνία του πάρκου που είχε υπογράψει ο προκάτοχος του καταστήματος (Μαρινόπουλος).

Έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας

Tην έντονη αντίδραση των συνδικάτων και ιδιαίτερα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχει προκαλέσει η υπουργική απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη. Η ΟΙΥΕ κάνει λόγο για απόφαση που ευνοεί τα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα στο χώρο του λιανικού εμπορίου και επίσης τονίζουν ότι το επιχείρημα ότι η εν λόγω απόφαση πάρθηκε λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται κοντά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δημιουργεί επικίνδυνο "δεδικασμένο". Η Ομοσπονδία προετοιμάζεται επίσης για κινητοποιήσεις.

ΕΣΕΕ: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Στην απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης έχουν ήδη αντιδράσει τόσο το Εμπορικό Επιμελητήριο όσο και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επίχειρηματικότητας, που χαρακτηριστικά έκαναν λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» στους μικρομεσαίους εμπόρους. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, το νομικό επιτελείο της συνομοσπονδίας ετοιμάζει την αντίδραση των εμπόρων οι οποίοι, όπως σημείωσε, αισιοδοξούν ότι θα απορριφθεί η απόφαση, όπως έγινε και στο παρελθόν. Μέχρι τις ‪13 Φεβρουαρίου‬ 2020 η ΕΣΕΕ θα ασκήσει το δικαίωμά της από κοινού με εμπόρους που έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ΣτΕ. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει πως τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων, δεν θα λειτουργούν επιπλέον Κυριακές, καθώς είναι συνταγματική η εξαίρεσή τους από τον νόμο που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις