Ελλάδα

Φωτίου: Ο νόμος για τα ασυνόδευτα ανήλικα αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον των παιδιών


«Σήμερα έρχομαι εδώ με ένα δώρο, το νόμο της επιτροπείας. Ο νόμος αυτός εδράζεται σε όλες του τις διατάξεις στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, όπως ορίζεται από διεθνείς συμβάσεις, ευρωπαϊκές οδηγίες και το ελληνικό δικαιικό σύστημα» επισήμανε μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τίτλο: «Όλα τα παιδιά έχουν όνομα».

«Ο νόμος για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανήλικων, παρακολουθεί το ασυνόδευτο ανήλικο από την πρώτη στιγμή που έρχεται στην πρώτη υποδοχή» ανέφερε η κ. Φωτίου. «Αφού διαπιστωθεί η ανηλικότητά του παιδιού κι η ταυτότητά του, κατά δήλωσή του, εγγράφεται - κι αμέσως ορίζεται ο προσωρινός επίτροπός του, δηλαδή ο εισαγγελέας ανηλίκων ή ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, αν δεν υπάρχει εισαγγελέας ανηλίκων.

Τα στοιχεία του εγγράφονται παράλληλα σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, την οποία κρατά το ΕΚΚΑ. Όταν γράφεται το παιδί στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΕΚΚΑ, αποκτά έναν ηλεκτρονικό φάκελο, που ενημερώνεται συνεχώς κατά την πορεία του στην Ελλάδα. Έπειτα ορίζεται ο προσωρινός επίτροπος, που ενημερώνεται από το ηλεκτρονικό μητρώο» συνέχισε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε:

«Στο Ε.Κ.Κ.Α τηρούνται ακόμη δύο μητρώα: το μητρώο Επαγγελματιών Επιτρόπων και το μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Με αυτά τα τρία μητρώα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους ηλεκτρονικά, παρέχεται η δυνατότητα στον προσωρινό επίτροπο να επιλέξει αμέσως το κέντρο φιλοξενίας που διαθέτει κενή θέση για το ανήλικο - και τον μόνιμο επίτροπο που διαβιεί κοντά σε αυτό και ο οποίος θα αναλάβει τη φροντίδα αλλά και να γίνει το έμπιστο πρόσωπο αναφοράς του παιδιού. Ταυτόχρονα, με τη λειτουργία των τριών μητρώων τα οποία θα ενημερώνονται με εβδομαδιαίες εκθέσεις, η Πολιτεία θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την εξέλιξη για κάθε παιδί ξεχωριστά».

«Πρέπει να εξετάσουμε πώς θα δημιουργείται το μητρώο των επιτρόπων, και ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, είναι πόσα παιδιά μπορεί να έχει ένας επίτροπος. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να λύσουμε ώστε να μπορέσει ο νόμος να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες» ανέφερε η κ. Φωτίου. «Με τη βοήθεια της UNICEF International έχουμε φτιάξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που προσπαθούμε να κάνουμε ταύτιση δομών, ατόμων, κλινών κλπ. με παιδί κι επιτρόπους ώστε να το παρακολουθούμε. Αυτό είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που μας βοηθάει στο μεγάλο πρόγραμμα». Καταλήγοντας, η κ. Φωτίου τόνισε πως «άμεσα ιδρύουμε 460 νέες θέσεις σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και παράλληλα, σε κτίρια της Πρόνοιας και των ΚΑΠΗ, ανοίγουμε πάνω από 120 θέσεις στην Ήπειρο (Πωγωνιανή, Κόνιτσα, Ζίτσα, Αμφιλοχία) και ακόμα 250 θέσεις σε Βόλο, Αθήνα και Πειραιά σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας. Έχουμε πράγματα να κάνουμε, είμαστε σε μία καλή στιγμή, θα τα κάνουμε».

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις