Διεθνή

Οι κάλπες δεν έβγαλαν νικητή στο Ισραήλ


Σε προσωρινή ακυβερνησία οδηγεί το Ισραήλ το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών,καθώς κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν μπορεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το δεξιό Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κέρδισε 55 έδρες έναντι 54 του βασικού αντιπάλου του που είναι ο νεοπαγής σχηματισμός του απόστρατου στρατηγού Γκάντς.
Ο συνασπισμός των αραβικών και ριζοσπαστικών αριστερών κομμάτων συγκεντρώνει 13 έδρες και το σιωνιστικό υπερθρησκευόμενο κόμμα “Ενωμένος ιουδαϊσμός της Τοράχ” εφτά έδρες.
Με βάση τον εκλογικό νόμο και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Βουλή, ούτε ο Νετανιάχου ούτε ο Γκάντς μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Η «Ενωμένη Λίστα» των αραβικών κομμάτων, η οποία αναδείχτηκε τρίτη δύναμη με 13 βουλευτές στην Κνεσέτ, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τον Γκαντς για πρωθυπουργό.
Με τη στήριξη των αραβικών κομμάτων, ο Γκαντς συγκεντρώνει 57 βουλευτές και ο Νετανιάχου, εφόσον εξασφαλίσει τη στήριξη των υπερορθόδοξων κομμάτων, 55. Αυτό σημαίνει ότι κανείς από τους δύο δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 61 βουλευτών.Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν που  άρχισε χθες διαβουλεύσεις με τα κόμματα, τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης  «σταθερής» κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετέχουν αφενός ο Λικούντ του Νετανιάχου και αφετέρου του «Μπλε – Λευκό» του Γκαντς.

Ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τους δύο πολιτικούς προσπαθώντας να έρθει σε συμβιβασμό μεταξύ τους, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η διατήρηση της πρωθυπουργίας αποτελεί και κρίσιμο προσωπικό θέμα για τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου, ο οποίος θα κληθεί να απολογηθεί στις αρχές του Οκτωβρίου για κατηγορίες περί διαφθοράς, απάτης και κατάχρησης εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα