Οικονομία

Μνημόνια συνεργασίας με την Κένυα σε εμπόριο, ναυτιλία και αποφυγή διπλής φορολογίας


Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κένυας, Αμπαμπού Ναμγουάμπα, συναντώντας τον Έλληνα ομόλογο του Τέρενς Κουίκ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έγινε η αποτίμηση όλων των συναντήσεων του Κενυάτη αξιωματούχου, τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η βούληση της Κένυας να φιλοξενήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου τη συνεδρίαση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, που πρότεινε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου. Αποφασίστηκε ακόμα να επιταχυνθούν και από τις δύο πλευρές, όλες οι διαδικασίες ώστε εκείνο το διήμερο να υπογραφούν και όλα τα μνημόνια συνεργασίας που συμφωνήθηκαν για τους εξής τομείς: οικονομικών- εμπορικών σχέσεων, ναυτιλιακών μεταφορών, συνεργασίας λιμένων Μομπάσας- Πειραιά, τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, γεωργικού τομέα και αποφυγή διπλής φορολογίας.

Στη συζήτηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κένυας μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τις 40 ελληνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Ναϊρόμπι, την 10η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη στον κόσμο: Επιχειρήσεις κυρίως του κατασκευαστικού τομέα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εξέφρασε επίσης τη βούληση να αποτελεί η Ελλάδα πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και την Ευρώπη των εξαγώγιμων κενυατικών προϊόντων.

«Σήμερα αποχαιρέτισα έναν καλό φίλο της Ελλάδας και έναν προσωπικό μου φίλο. Στην εξωτερική πολιτική οι σχέσεις δεν χτίζονται με μαύρες τρύπες 46 ετών αδράνειας. Είναι η 5η φορά που συνεργάζομαι με τον κ. Namwamba μέσα σε ένα διάστημα 7 μηνών, με συναντήσεις που είχαμε και στην Κένυα και στις Βρυξέλλες και εδώ στην Αθήνα», επεσήμανε ο κ. Κουίκ.

Παράλληλα, δήλωσε πως «αυτή η σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, με μία χώρα που κυριαρχεί στην ανατολική πλευρά της Υποσαχαρικής Αφρικής, και με ισορροπημένες πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις, και με τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, και με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με τις δικές της γειτονικές χώρες».

Κλείνοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε το γεγονός ότι ο Κενυάτης φίλος του είναι προπαντός φίλος της Ελλάδας και λάτρης του αρχαίου πολιτισμού μας και σημείωσε: «Σήμερα μου ζήτησε να επισκεφθούμε μαζί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή για την ξενάγηση που φρόντισαν. Είχε προηγηθεί επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις