Τράπεζες

Νέες ομαδικές απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων!


Ο ασκός του Αιόλου για απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο άνοιξε με τους 24 της Πειραιώς και οι συνέπειες αρχίζουν να γίνονται ευρύτερα αισθητές στον χώρο, καθώς μέσα σε λίγες μέρες εκδηλώνεται νέα ομαδική καρατόμηση τραπεζοϋπαλλήλων.

Αυτή τη φορά οι ομαδικές απολύσεις έρχονται από την ψηφιακή τράπεζα λιανικής, Praxia Bank, η οποία αν και δεν βρίσκεται σε κανονική λειτουργία (είναι λειτουργική από το φθινόπωρο σε έναν κύκλο “Friends & Family” πελατών), ανακοίνωσε την Παρασκευή (13/12), ότι προκειμένου να καταστεί ελκυστική σε επενδυτές προτίθεται από τις19 Δεκεμβρίου – μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα – να λειτουργεί με δραστικά περιορισμένο προσωπικό!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστικών κύκλων, η Praxia Bank, που απασχολεί γύρω στους 220 εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους με ειδίκευση στην ψηφιακή τραπεζική, σκοπεύει να απολύσει αρκετές δεκάδες τραπεζοϋπαλλήλων. Παράγοντες του τραπεζικού χώρου ανεβάζουν τον αριθμό των εργαζομένων που απολύονται σε 120 με 150, δηλαδή πάνω από το μισό του υπάρχοντος προσωπικού!

Η προαναγγελία των απολύσεων, ανακοινώθηκε από την Praxia Bank ως εξής:

«Όσο η Διοίκηση εργαζόταν για την υλοποίηση του επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδιασμού της, ο μέτοχος ανέθεσε στην UBS τον Ιούλιο του 2019 την αναζήτηση επενδυτών για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εν συνεχεία τον Νοέμβριο του 2019 την αναζήτηση επενδυτών για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Στην παρούσα φάση, η AMC ( σ.σ. Atlas Merchant Capital του Μπομπ Ντάιαμοντ) αξιολογεί τις επιλογές της και θεωρεί απαραίτητο να προβεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Praxia bank. Από τις 19 Δεκεμβρίου 2019, η Praxia bank θα λειτουργεί με μία λιτή δομή η οποία προϋποθέτει τη λύση των συμβάσεων εργασίας.

Έχοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο, η Διοίκηση της Praxia bank εξασφάλισε συμφωνία με τον μέτοχο, ώστε η μεταβολή αυτή να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για όλους τους εργαζομένους που από την αρχή στήριξαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα». Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της τράπεζας η λύση των συμβάσεων εργασίας, ,που θα οδηγήσει δεκάδες τραπεζοϋπάλληλους στην ανεργία  θα γίνει μέχρι και την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου».  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως έγραψε το «Σin» οι ελληνικές τράπεζες βασίζουν την αύξηση κερδών τους στην περαιτέρω μείωση προσωπικού και καταστημάτων τους, που θα συνεχιστεί με ένταση και το 2020, καθώς μάλιστα διευκολύνεται από τις απολύσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε θεαματική μείωση των δαπανών προσωπικού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατά το α' εξάμηνο του 2019, παρότι ήδη έχουν αποχωρήσει, τα προηγούμενα χρόνια, χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι. Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού των ελληνικών τραπεζών καταγράφονται μειωμένες κατά 161 εκατ. ευρώ (-13,4%) κατά το α' εξάμηνο του 2019, στα 1,039 δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ, την ίδια περίοδο του 2018.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Πειραιώς

Στο μέτωπο της τράπεζας Πειραιώς, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την ανάκληση των απολύσεων 24 τραπεζοϋπαλλήλων του πρώην RBU.  

apergia peiraios

Σήμερα (16/12) πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 12 το μεσημέρι στο μηχανογραφικό κέντρο της Πειραιώς (Χειμάρρας 11), ενώ εργαζόμενοι και συνδικαλιστές απέκλεισαν το κτίριο (φωτο) γι’ αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κινητοποίηση προκλήθηκαν δυσλειτουργίες στα συστήματα της τράπεζας.

Για αύριο (17/12) η ΟΤΟΕ έχει κηρύξει νέα 4ωρη στάση εργασίας αρχής γενομένης από την έναρξη του ωραρίου, στις υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς που στεγάζονται στο κτήριο Βασ. Σοφίας 94 και Κερασούντος 1α.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα