Οικονομία

Πάνω από 1 δισ. ευρώ για τη σχολική στέγη της Ελλάδας


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τίθεται σε εφαρμογή, με την ευθύνη της ΚΤΥΠ ΑΕ, ένα πολυδιάστατο και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη σχολική στέγη της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, συμβάλλει δραστικά και με αναπτυξιακό τρόπο στο γενικότερο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, που υλοποιεί η Κυβέρνηση, μετά την οριστική έξοδο από την κρίση και την εποχή των μνημονίων.

Το σχέδιο στοχεύει:

  • στην ανέγερση τουλάχιστον 800 νέων, σύγχρονων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη την χώρα, που θα καλύψουν μόνιμα τις στεγαστικές ανάγκες δεκάδων χιλιάδων μαθητών και τα οποία ήδη η ΚΤΥΠ ΑΕ προετοιμάζει, ώστε να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου.
  • στην επένδυση άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην πραγματική οικονομία της χώρας μέσω της κατασκευής νέων έργων εκπαίδευσης, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίες και θα βοηθήσουν δεκάδες οικονομικούς κλάδους που έχουν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.
  • στην άμεση αντιμετώπιση των επιτακτικών αναγκών σχολικής στέγης που δημιουργούνται στο πλαίσιο της εφαρμογής της προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καλύπτοντας προσωρινά, τις ανάγκες περισσοτέρων των 15.000 νηπίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο με αναπτυξιακό πρόσημο, που προτάθηκε και μελετήθηκε από την Διοίκηση της ΚΤΥΠ ΑΕ, υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Γιάννη Χαρωνίτη, σε συνεργασία με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.  Πολύτιμη ήταν η συμβολή του Προέδρου της Εταιρείας, Γιώργου Μπιτάκου, των Γενικών Διευθυντών και όλου του προσωπικού της Εταιρείας. Το σχέδιο της ΚΤΥΠ ΑΕ που αφορά στην κάλυψη των άμεσων αναγκών και στην ανέγερση των νέων Νηπιαγωγείων, αποτελεί πλέον Νόμο του Κράτους ο οποίος ψηφίστηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2019.

Το σχέδιο προβλέπει:

  • Την προετοιμασία και ωρίμανση των μελετών για πάνω από 120, έως τώρα, έργων σχολικής στέγης σε όλη την Ελλάδα, προεκτιμώμενης αξίας άνω των 600 εκ. ευρώ, προκειμένου να είναι έτοιμα, ώστε να κατασκευαστούν στο πλαίσιο του επόμενου χρηματοδοτικού προγράμματος 2021-2027.  Πρόκειται για μελέτες αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ανατέθηκαν στην ΚΤΥΠ ΑΕ από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και αφορούν σε διάφορους Δήμους της χώρας, οι οποίοι φρόντισαν να διαθέτουν τα κατάλληλα ακίνητα. Συνεχώς ο προγραμματισμός επεκτείνεται, καθώς η Εταιρεία εκμεταλλεύεται τα αδιάθετα ποσά από τις εκπτώσεις των διαγωνιστικών διαδικασιών ώστε να εντάξει  ακόμα περισσότερα έργα. 
  • Την άμεση και προσωρινή κάλυψη αναγκών, που προκύπτουν στο πλαίσιο της προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με την τοποθέτηση σε όλη την χώρα, συνολικά 680 Αιθουσών Νηπιαγωγείων ελαφριάς προκατασκευής, που πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθούν 200 αίθουσες και έπειτα θα ακολουθήσουν άλλες 480 αίθουσες με συνολική δυναμικότητα 15.000 μαθητών. Οι αίθουσες αυτές, σύμφωνα με τον Νόμο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για σχολική χρήση αυστηρά μόνο έως 4 χρόνια με δυνατότητα παράτασης δυο ετών.

Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, οι μαθητές πρέπει να στεγαστούν σε μόνιμες κτιριακές υποδομές και η ευθύνη για αυτό ανήκει στους Δήμους, οι οποίοι πρέπει είτε να υλοποιήσουν οι ίδιοι τα έργα που απαιτούνται είτε να τα αναθέσουν στην ΚΤΥΠ ΑΕ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν φροντίσει να διαθέτουν τα απαραίτητα, κατάλληλα και «καθαρά» ακίνητα.   

Η ευθύνη των Δήμων προκύπτει από τα: άρθρο 5 στην παράγραφο 12 του Ν.1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α), παρ. 12 του άρθρου 5 του Ν.1894/1990, άρθρο 75 του Ν.3463 /2006 (ΦΕΚ 114 Α, τομέας Ι, παράγραφος στ), άρθρο 94 (παρ. 4) του νόμου Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α) που ορίζουν πλήρως τις αρμοδιότητες για έργα κάθε είδους, που αφορούν σε δημόσια σχολεία, ενώ σύμφωνα με τα: άρθρο 132 παρ.2.1 του Ν.4199/2013 (ΦΕΚ 216 Α /11-10-2013) είναι «συντρέχον φορέας» και εντάσσει έργα στον προγραμματισμό της, λαμβάνοντας τις προτάσεις των Δήμων.

Ο προεκτιμώμενος προϋπολογισμός των έργων που πρέπει να γίνουν για την μόνιμη στέγαση των Νηπιαγωγείων, ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ . Η ΚΤΥΠ ΑΕ δύναται να αναλάβει σε συνεργασία με τους Δήμους, την προετοιμασία αυτών των έργων, ώστε να είναι έτοιμα για υλοποίηση στο επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2021-2027.

Έργα αξίας άνω των 250.000.000 ευρώ σε φάση κατασκευής ή δημοπράτησης

Εξάλλου, η ΚΤΥΠ ΑΕ αυτή τη στιγμή κατασκευάζει και δημοπρατεί έργα σε όλη την Ελλάδα, συνολικής αξίας περίπου 250.000.000 ευρώ.

Σε φάση κατασκευής βρίσκονται 29 έργα, συνολικής αξίας περίπου 197.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 16 αφορούν στην ανέγερση 20 νέων σχολείων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας , Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Επιπλέον, η Εταιρεία έχει αναλάβει και το έργο ολοκλήρωσης της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο. 

Κατασκευάζονται επίσης, έξι έργα Δικαιοσύνης συνολικής αξίας περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και έξι μεγάλα έργα Υγείας συνολικής αξίας περίπου 145.000.000 ευρώ, τα οποία αφορούν στα Νοσοκομεία Βέροιας, Πτολεμαΐδας (Μποδοσάκειο), Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ), Χαλκίδας και Καρπάθου, τα οποία βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και θα παραδοθούν έως τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η ΚΤΥΠ ΑΕ παρέδωσε και το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας το οποίο εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

Επιπλέον, η ΚΤΥΠ ΑΕ διενεργεί 36 διαγωνισμούς έργων, συνολικής αξίας άνω των 56 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτούς, οι 22 αφορούν σε έργα Παιδείας, 12 σε έργα Δικαιοσύνης και 2 σε έργα Υγείας.

Ακόμα, διενεργούνται  17 διαγωνισμοί προμηθειών, συνολικής αξίας περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ,  ενώ το τελευταίο διάστημα υπογράφηκαν οκτώ συμβάσεις για προμήθειες, συνολικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ. 

ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Πολύ σημαντικό είναι ότι η ΚΤΥΠ ΑΕ είναι ο οργανισμός με τις περισσότερες δημόσιες συμβάσεις για τους πρώτους μήνες του 2019, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Επιπλέον, η ΚΤΥΠ ΑΕ απορροφά όλους τους διαθέσιμους πόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εταιρεία έχει υπερκαλύψει τους στόχους του ΠΕΠ Αττικής. 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΡΓΟΥ

Εξάλλου, η ΚΤΥΠ ΑΕ επεκτείνει τις δραστηριότητες και πέραν των έργων Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης αναλαμβάνοντας μελέτες και έργα ανάδειξης της δημόσιας περιουσίας και στέγασης δημόσιων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών.  Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει:

  • την τεχνική διαχείριση των κτιρίων Δικαιοσύνης της Περιφέρειας Αττικής, για πρώτη φορά με σύμβαση 2 συν 1 ετών, ενώ αναμένεται να της ανατεθεί η τεχνική διαχείρισης όλων των δικαστικών κτιρίων της χώρας.
  • εμβληματικά έργα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και της Αρχιεπισκοπής Κρήτης
  • την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Καστελόριζου
  • την ανάδειξη μνημείων στην Χάλκη
  • την αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών στην Πάτμο

Επιπρόσθετα, η ΚΤΥΠ ΑΕ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη,  προκειμένου να αναλάβει την κατασκευή των νέων Αστυνομικών Διευθύνσεων σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς, ενώ αναμένεται να της ανατεθεί και το έργο τεχνικής διαχείρισης των υφιστάμενων Αστυνομικών Διευθύνσεων σε όλη την χώρα.

Σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με διάφορους φορείς βρίσκεται και η ανάληψη των εξής έργων:

  • κατασκευή Μουσείου στην Μικρή Δοξιπάρα Έβρου
  • κατασκευή του Αρχαιολογικού και Εκκλησιαστικού Μουσείου Ιεράπετρας
  • αναστήλωση του Ι.Μ.Ν. Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης
  • ανακατασκευή και μετατροπή του Παλατιού Θεσσαλονίκης σε εκθεσιακό χώρο
  • μετατροπή της πρώην Ναυτικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης σε ξενώνα Αξιωματικών
  • κατασκευή Φοιτητικών Εστιών σε Θεσσαλονίκη, Μεσολόγγι και Ηράκλειο Κρήτης
  • ανάληψη της αρμοδιότητας όλων των κτιρίων του Υπουργείου Οικονομικών
  • κτίρια ΙΚΑ σε όλη την χώρα
  • αναστήλωση, ανάδειξη Ανεμόμυλων Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις