Τράπεζες

Πειραιώς: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τους 350 του RBU


Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τα σωματεία της τράπεζας Πειραιώς για την παράταση της εκκρεμότητας με τους εργαζόμενους του πρώην RBU, που δεν μετακινήθηκαν στη νέα εταιρεία, διαχείρισης απαιτήσεων δανείων με την Intrum (AFS).

Οι 350 περίπου εργαζόμενοι δεν έχουν τοποθετηθεί σε νέες θέσεις, αφού η διεύθυνση διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (RBU) δεν υφίσταται πλέον και παραμένουν για 7η εβδομάδα εκτός εργασίας, σε δικαιολογημένη άδεια με αποδοχές, με το μέλλον τους στην τράπεζα να διαγράφεται αβέβαιο.

Αντιδρώντας στη διατήρηση του κλίματος επισφάλειας, τρείς σύλλογοι εργαζομένων της τράπεζας (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ, Ε.Σ.Ε.Τ.Π., Σ.Υ.Γ.Τ.Ε.) και δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις (Αγωνιστικό Μέτωπο και Συσπείρωση), πραγματοποίησαν σήμερα (29/10) συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά από το κεντρικό κατάστημα της Πειραιώς επί της οδού Πανεπιστημίου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διένειμαν φυλλάδιο με κοινή ανακοίνωση των τριών συλλόγων και των δύο παρατάξεων, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) Μανώλης Μπεμπένης δήλωσε ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα και σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Η ανακοίνωση των συλλόγων για το RBU είναι η ακόλουθη:

«350 εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς παραμένουν εκτός εργασίας για 7η εβδομάδα. Το αμάρτημά τους; Αρνήθηκαν, παρά τις απειλές και τις αφόρητες ψυχολογικές πιέσεις της Διοίκησης, να εγκαταλείψουν την Τράπεζα για να εργαστούν σε σουηδική εισπρακτική εταιρεία, δίνοντας εδώ και δέκα μήνες έναν υπερήφανο αγώνα με πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η διαχείριση των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών φεύγει από την Τράπεζα Πειραιώς και την αναλαμβάνει η νέα εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δανειολήπτες.

Οι εργαζόμενοι, με πολυετή πείρα και εξειδίκευση, αντιμετωπίζουν πλέον την εκδικητική σε βάρος τους μεταχείριση. Αντί να αξιοποιηθούν στα υποστελεχωμένα καταστήματα και υπηρεσίες της Τράπεζας, προς όφελος του συναλλασσόμενου κοινού που ταλαιπωρείται από την έλλειψη προσωπικού, τους προτείνεται καταχρηστικά να εργαστούν χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Οι εργαζόμενοι της Αττικής καλούνται να ξεσπιτωθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, οι αντίστοιχοι της Θεσσαλονίκης στην Κρήτη (!!!). Οι επιπτώσεις αυτών των πρακτικών τόσο στις οικογένειες, όσο και στην ψυχική υγεία των εργαζομένων είναι προφανείς.

Οφείλουμε όλοι μας να συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αυτό αγώνα των 350 εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί με πολλά δις ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού!»

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ήδη οι 350, που δεν αποδέχτηκαν την μεταφορά τους, παραμένουν όλο αυτό το διάστημα στο σπίτι τους σε ιδιότυπη αναγκαστική άδεια μετά αποδοχών (η τράπεζα την ονομάζει ως περίοδο αξιολόγησης και μετεκπαίδευσης) βιώνοντας καθημερινά, οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειας τους, το ψυχολογικό bulling, το άγχος και την αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον.

Στόχος αυτών των απίστευτων χειρισμών εκ μέρους της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς είναι η εξώθηση των 350 περίπου υπαλλήλων της τράπεζας ή στην αναγκαστική μετακίνησή τους στην νέα εταιρεία A.F.S. (Intrum) ή σε παραίτηση και ανεργία.

Επίσης, λειτουργώντας τιμωρητικά προς τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, εκβιάζουν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους οι οποίοι αποδέχτηκαν τον δανεισμό τους στην A.F.S. (Intrum), ώστε να αποδεχθούν ως μονόδρομο την οριστική μετακίνησή τους στην A.F.S. και να μη κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους παρέχεται από την ανωτέρω συμφωνία, δηλαδή να παραμείνουν στην Τράπεζα και να αξιοποιηθούν σε άλλες μονάδες της, στις οποίες αποδεδειγμένα υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοινώνει επίσημα προοπτική ανάπτυξης 2,8% και έτσι οι προβλέψεις για τις ελληνικές τράπεζες είναι θετικές για την ανάπτυξη, που θα επεκτείνει τις τραπεζικές εργασίες και τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Κατά συνέπεια, οι 350 αυτοί εργαζόμενοι θα είναι απολύτως αναγκαίοι καθώς είναι έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

  1. Έχουν εκτιμήσει σωστά τις διαστάσεις του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες αφορούν στο εργασιακό μέλλον, 350 εργαζόμενων σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση άλλων 250 (μετά τη λήξη του δανεισμού τους) εργαζόμενων σε αυτή;
  2. Οι ενέργειες αυτές δίνουν την σωστή εικόνα για την αξιοπιστία και φερεγγυότητα των συστημικών τραπεζών και συνολικά για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνησή σας έχει επικεντρωθεί στην προσέλκυση νέων επενδύσεων;
  3. Οι μεθοδεύσεις αυτές της τράπεζας συνάδουν με την υπεράσπιση του δικαιώματος των εργαζομένων για πραγματική απασχόληση και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση για την κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού;
  4. Σε τελευταία ανάλυση και αφού το κόστος διατήρησης των εργαζομένων της Πειραιώς δεν είναι τόσο μεγάλο, με το δεδομένο ότι θα καταστούν αναγκαίοι για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών, που αναμένεται στον τραπεζικό τομέα το 2020, προτίθενται να απαιτήσουν από την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς την αυστηρή και ουσιαστική τήρηση της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με την ΟΤΟΕ για την διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων των υπηρεσιών που μεταφέρθηκαν από την τράπεζα (RBU) και την αποφυγή οποιασδήποτε ψυχολογικής πίεσης στους εργαζόμενους, προκειμένου να τους αναγκάσουν σε υποχρεωτική μετακίνησή τους στην νέα εταιρεία ή σε παραίτηση;»

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα