Τράπεζες

Ποιοί μπαίνουν στο ΔΣ της Εθνικής – Ο έλεγχος στο ΤΧΣ


 Το ΤΧΣ που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας, αποκτά και ανάλογη  άτυπη εκπροσώπηση στο Διοικητικό της Συμβούλιο, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τον έλεγχο.

Στο ΔΣ μπαίνουν έξι νέα πρόσωπα της επιλογής του Ταμείου. Τα 4 καταλαμβάνουν θέσεις παραιτηθέντων, ενώ με τα άλλα δύο αυξάνεται ο αριθμός των μελών από 11 σε 13.

 Οι αλλαγές αυτές και η αύξηση του αριθμού των μελών θα επικυρωθούν τυπικά από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου.

Τις δύο νέες θέσεις καταλαμβάνουν ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, που ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά και ο πολύπειρος μάνατζερ επιχειρήσεων Αβραάμ Γούναρης.

Στις θέσεις των παραιτηθέντων μελών θα εκλεγούν δύο γυναίκες με μακρά θητεία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα – οι κ.  Αικατερίνη Μπερίτση και  Χριστίνα Θεοφιλίδη -  και δύο ξένοι τραπεζίτες, που αποτελούν προφανώς επιλογή/υπόδειξη του SSM.

Όπως έγινε γνωστό, στη ΓΣ των μετόχων θα τεθεί προς έγκριση πρόταση για εκλογή ως νέων ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών  Διοικητικού Συμβουλίου του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη και του Αβραάμ Γούναρη.

 Ο πρώτος δεν χρειάζεται.. συστάσεις – είναι γνωστός από τη θητεία του σε τραπεζικές και κυβερνητικές θέσεις.

 Ο Α. Γούναρης έχει διατελέσει ανώτατο στέλεχος στον δημόσιο τομέα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα αναδιάρθρωσης. Τώρα είναι μη εκτελεστικός πρόεδροες του Ομίλου Folli Follie, ηγούμενος της προσπάθειας αναδιάρθρωσης. Μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος ΔΣ της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος καθώς και μέλος ΔΣ της εισηγμένης εταιρείας «Ευρωσύμβουλοι».

Τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις  4 κενωθείσες θέσεις μελών ΔΣ:

* Η Αικατερίνη Μπερίτση – που προορίζεται για αντιπρόεδρος –  έχει διατελέσει ανώτατο στέλεχος σε ελληνικές τράπεζες και υπήρξε μέλος ΔΣ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Proton Bank κλπ. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών και στην αντιμετώπιση θεμάτων εσωτερικού ελέγχου.  Στην Εθνική θα επωμισθεί το βάρος για εφαρμογή προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

* Ο Ολλανδός Wietze Reehoorn, έμπειρο ανώτατο τραπεζικό στέλεχος με θητεία σε σειρά ανώτατων διευθυντικών θέσεων. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του IFN Group. Η εμπειρία του σε θέματα Στρατηγικής και Διαχείρισης Κινδύνων, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το ΔΣ σε αυτούς τους τομείς καίριας σημασίας.

* Η Ρουμάνα Elena Ana Cernat, τραπεζίτης καριέρας με θητεία στην Alior και την Romaneaska  Bank, εξειδικευμένη σε θέματα ανάπτυξης επιχειρήσεων και καινοτομίας. Για την Εθνική Τράπεζα θα είναι πολύτιμη η εμπειρία της στη λιανική τραπεζική, την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, τις στρατηγικές ψηφιακών και πολυκαναλικών μέσων.

* Η Χριστίνα Θεοφιλίδη, στέλεχος της Εθνικής, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας και  Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής από τον Δεκέμβριο του 2018.  Εχει εργαστεί επίσης στη Citibank και στη Societe Generale

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα