Άμυνα & Διπλωματία

Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: Οι προσδοκίες σε ένα βαρύ κλίμα


Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε τόσο χαμηλό επίπεδο. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσοι και Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίμονα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, κυρίως για τους S-400 αλλά και γενικότερα για την αμφισβήτηση της αμερικανικής κυριαρχίας και μέσα σε αυτό το κλίμα θα γίνει η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο Ντ.Τραμπ έχει άλλη άποψη, καθυστερεί να επιβάλει τις κυρώσεις έναντι της Άγκυρας κάτι που δεν φαίνεται να κάνει έναντι της Κίνας, της Ρωσίας ή ακόμη και της ΕΕ, ενώ και στη Συρία "έκανε το χατήρι" του Ερντογάν σε βάρος των κουρδικών συμφερόντων, σε μια ενέργεια που "ξεχύλισε" το ποτήρι της αντίδρασης κατά του Αμερικανού προέδρου στο εσωτερικό της χώρας.

Αναφορικά με τη συνάντηση, η Άγκυρα έχει αποκαλύψει την "ατζέντα" της συνάντησης, με βασικό τα τα εξοπλιστικά και της Συρία, αλλά και το ανοιχτό μέτωπο με την αμερικανική δικαιοσύνη με την τουρκική τράπεζα που σχετίζεται με το Ιράν.

Ωστόσο στα εξοπλιστικά είναι δύσκολη η αμερικανοτουρική εξίσωση καθώς F-35 και S-400 φαίνεται να λειτουργούν μαζί σε αυτή τη φάση, καθώς οι ΗΠΑ θέτουν βέτο και έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα να μη θέσει σε λειτουργία τους S-400, ενώ και τα μαχητικά πέμπτης γενιάς παραμένουν (πέντε συνολικά) παραμένουν στις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τη Συρία, ο Ερντογάν θα επιδιώξει νέα "ανοχή" για την εισβολή στη Συρία και σε αυτό το σημείο θα φανεί πόσο θα κάνει πίσω ο Ντ.Τραμπ στα αιτήματα του Τούρκου προέδρου.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα