Αθλητικά

Το «αιώνιο» ντέρμπι της ντροπής!


Πριν από 45 χρόνια, ένα ελληνικό El Classico είχε από όλα: Γκολ, ξύλο, δάκρυα, διακοπή και τιμωρίες

Το ντέρμπι της Κυριακής μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού είναι βαθμολογικά κρίσιμο και εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους φιλάθλους και οπαδούς των δύο ομάδων.
Ωστόσο, πάντα πριν από ένα El Classico, οι περισσότεροι φίλαθλοι θυμούνται και αναζητούν την προϊστορία των ντέρμπι των αιωνίων.
Δεν θα αναλωθούμε στα αποτελέσματα των προηγούμενων ντέρμπι, αλλά θα πάμε σε ένα άκρως επεισοδιακό ματς των δύο ομάδων, που έγινε πριν από 45 χρόνια, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.
Ο αγώνας που έγινε το 1973, επί Χούντας, κυριολεκτικά τα είχε όλα! Γκόλ (3-2), ξύλο μεταξύ ποδοσφαιριστών, δάκρυα, διακοπή και τιμωρίες.
«Το απόγευμα της ντροπής»
ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων της εποχής. Με όσα έγιναν τότε, το ματς της Ριζούπολης του 2003, μοιάζει με καυγά σε νηπιαγωγείο.

Παρόντες στο Στάδιο «Καραϊσκάκης», οι εκφραστές του καθεστώτος Στυλιανός Παττακός και ο τότε ΓΓΑ Γιώργος Βλαδίμηρος. Αντί για ποδόσφαιρο, άπαντες παρακολουθούν ένα ρεσιτάλ βίας από τους παίκτες των δύο ομάδων, με κλωτσιές, μπουνιές, φτυσίματα, αγκωνιές και απίστευτο μένος εκατέρωθεν.

Λίγο αργότερα, ο Παττακός κάνει δηλώσεις περί αποτρόπαιου θεάματος και ποδοσφαιριστές κανίβαλους. Ακολουθούν συσκέψεις επί συσκέψεων και οι αποφάσεις είναι αμείλικτες. Τιμωρίες του Παναθηναϊκού, των παικτών και απαγόρευση ζωντανών μεταδόσεων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον το σχετικό ρεπορτάζ του oldfootball.gr στο οποίο περιγράφει τις σκηνές που διαδραματίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου Γ. Καραϊσκάκης.

Ξύλο σε ζωντανή μετάδοση

pao

Ένα ντέρμπι που δεν θέλει να θυμάται κανείς ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό έγινε στις 11 Μαρτίου 1973, τελευταία Κυριακής της αποκριάς με τον διαιτητή Λάτσιο να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και την ιστορία να επικεντρώνεται στο ιστορικό κυνηγητό του Βασίλη Κωνσταντίνου στον Τάκη Συνετόπουλο σε ένα από τα πρώτα ματς που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη οι Έλληνες φίλαθλοι.

Στα 179 ματς που είχαν γίνει μέχρι τότε για το πρωτάθλημα είχαν χρησιμοποιηθεί 62 διαιτητές και αυτό έκανε ακόμη πιο εύθραυστες τις ισορροπίες για το ντέμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό με τον Παναθηναϊκό που δεν τελείωσε ποτέ και ο διαιτητής Λάτσιος έγραψε πως στο 82ο λεπτό της αναμέτρησης αποχώρησε η ομάδα του Παναθηναϊκού.

Κάτω από τον «γύψο» της Χούντας και την ένταση ενός πρωταθλήματος που είχε γκρίνιες σχεδόν από όλες τις ομάδες για άδικα σφυρίγματα. Χαρακτηριστικό της αμφισβήτησης που υπήρχε είναι πως για τα 179 παιχνίδια του πρωταθλήματος που είχαν γίνει μέχρι τότε χρειάστηκαν 62 διαιτητές, αφού αρκετοί σταμάτησαν να σφυρίζουν μετά τις εκατέρωθεν κατηγορίες. Αυτά είχαν συμβεί χωρίς να έχει έρθει η πιο μεγάλη μέρα του «πολέμου», το ντέρμπι ανάμεσα στους “ερυθρόλευκους” και τους “πράσινους” που είχε και απόλυτο βαθμολογικό ενδιαφέρον.

osfp

Ο Ολυμπιακός μοιραζόταν την πρώτη θέση με τον ΠΑΟΚ στους 56 βαθμούς και ακολουθούσε ο Παναθηναϊκός με 53 και έναν αγώνα λιγότερο, αφού εκκρεμούσε η τύχη της αναμέτρησης του με την Ομόνοια και ουσιαστικά είχε και εκείνος 56, αφού περίμενε την επικύρωση του αγώνα υπέρ του με 2-0.

Αυτή η μάχη κορυφής έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, η οποία ήταν φανερή και ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων από το πρώτο δευτερόλεπτο. Ο διαιτητής Λάτσιος που έκανε λάθη και προσπαθούσε στη συνέχεια να τα ισορροπήσει με νέα λάθη έκανε ακόμη χειρότερα τα δεδομένα, μέχρι που κατάφερε να βγάλει εκτός εαυτού και τις δύο πλευρές.

osfp1

Μόλις στο 22ό λεπτό οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού ήθελαν να φύγουν από το γήπεδο μετά την αποβολή του Παπαδημητρίου. Οι τύψεις για την αποβολή του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού έφεραν κόκκινη κάρτα στον Υβ Τριαντάφυλλο για ένα κανονικό μαρκάρισμα και έτσι ο χρόνος που κυλούσε τέντωνε τα νεύρα και λίγο μετά το οδόντα ξέφυγε οριστικά η κατάσταση...

Ο αγώνας διεκόπη ξαφνικά στο 83’.  Δύο λεπτά νωρίτερα ο διαιτητής ορθώς έδωσε φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού όταν ο Καψής εκτός της μεγάλης περιοχής ανέτρεψε τον Λοσάντα.

Τότε ο Αθανασόπουλος πήρε την μπάλα και την πέταξε στον κ. Λάτσιο, ο οποίος αμέσως τον έδειξε την κόκκινη κάρτα. Το τι έγινε έγινε στο γήπεδο δύσκολα περιγράφεται. Είδαμε τον Δημητρίου να τραβά τον τραυματισμένο Λοσάντα για να τον βγάλει εκτός γηπέδου.

Τον Δομάζο, τον Αθανασόπουλο και άλλους να έχουν περιτριγυρίσει τον κ. Λάτσιο και να τον σπρώχνουν. Τον Κωνσταντίνου να κυνηγά τον Συνετόπουλο (δεν νομίζουμε χωρίς αιτία). Τον κ. Πούσκας να αγωνίζεται απεγνωσμένα να συγκρατήσει τους παίκτες του και να περιορίσει τις διαμαρτυρίες τους.

Τον κ. Πετρόπουλο να προσπαθεί να μαζέψει τους παίκτες του ώστε να μην πάρουν μέρος στα επεισόδια. Τελικά είδαμε τον κ. Λάτσιο και τους επόπτες να κατευθύνονται στην καταπακτή. Ο κόσμος, όπως και εμείς νομίζαμε ότι ο διαιτητής διέκοψε το ματς σε βάρος του Παναθηναϊκού.

Έτσι οι κερκίδες άδειασαν και εμείς περιμέναμε να μάθουμε τι έγραψε στο φύλλο αγώνα. Μετά από δύο ώρες ανακοινώθηκε ότι ο κ. Λάτσιος ανέγραψε στο φύλλο αγώνα ότι ο Παναθηναϊκός δια του προέδρου του κ. Κίτσιου του εδήλωσε ότι αποχωρεί του αγώνος».

Οι εικόνες πανικού και οι «αξιοκατάκριτοι εμπτυσμοί κατ’ αλλήλων» μεταφέρθηκαν σε όλη τη χώρα μέσα από τη συχνότητα της ΥΕΝΕΔ που μετέδιδε ζωντανά την αναμέτρηση.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ

poines

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ασλανίδης ζήτησε να τιμωρηθούν όλοι παραδειγματικά. Μόλις τρεις ημέρες μετά τα γεγονότα, η ΕΠΟ ανακοίνωσε τις ποινές, οι οποίες ήταν... 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Μηδενισμός και αποκλεισμός του από το πρωτάθλημα για δύο αγωνιστικές ημέρες για τα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Αιγάλεω... 
Κατακράτηση για το ταμείο της ΕΠΟ του ποσοστού των εισπράξεων που αντιστοιχούσε στον Παναθηναϊκό από τα εισιτήρια του αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Παίκτες: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 4 αγωνιστικές και 500 δραχμές πρόστιμο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ 2 αγωνιστικές και 500 δραχμές πρόστιμο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 2 αγωνιστικές και 500 δραχμές πρόστιμο ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1 αγωνιστική και 500 δραχμές πρόστιμο ΣΥΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ 250 δραχμές πρόστιμο 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Εισήγηση για ποινή 6 αγωνιστικών

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΓΑ

derby

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 6 αγωνιστικές και 1.000 δραχμές πρόστιμο
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ αποκλεισμός ενός έτους από το πρωτάθλημα και δια παντός από την Εθνική ομάδα 
  • ΔΟΜΑΖΟΣ αποκλεισμός 45 ημερών
  • ΣΥΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ αποκλεισμός 4 μηνών από το πρωτάθλημα και ενός έτους από την Εθνική ομάδα.

Η φήμη πως οι Πράσινοι θα αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα διαψεύστηκε γρήγορα με επίσημη ανακοίνωση από την διοίκηση που τόνισε πως θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να καταπέσουν οι τιμωρίες των ποδοσφαιριστών της.
Στην προπόνηση, που ακολούθησε,  μετά την κοινοποίηση των «εξοντωτικών ποινών» οι ποδοσφαιριστές του Φέρεντς Πούσκας έπαιξαν βόλεϊ με την ομάδα του Μίμη Δομάζου να κερδίζει αυτή του Φραγκίσκου Σούρπη με 3-1 σετ.
Για την Πέμπτη 15 Μαρτίου 1973 είχε προγραμματιστεί φιλικό με την Καλλιθέα που έγινε στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας με 10.000 κόσμο στις εξέδρες να κρατούν μαύρα τριφύλλια και τις σημαίες του γηπέδου να είναι μεσίστιες.

Το φύλλο του αγώνα

Κυριακή 11 Μαρτίου 1973
Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-2 ΣΚΟΡΕΡ: 19’ Τριαντάφυλλος, 30’ Λοσάντα, 51’ Αργυρούδης – 16’ Παπαδημητρίου, 40’ Γονιός
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 25’ Τριαντάφυλλος - 22’ Παπαδημητρίου
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Λάκης Πετρόπουλος): Κελεσίδης, Βασιλόπουλος (46’ Αργυρούδης), Σιώκος, Γκλέζος, Κυράστας, Συνετόπουλος, Γιούτσος, Βιέρα, Λοσάντα, Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φέρεντς Πούσκας): Κωνσταντίνου, Αθανασόπουλος, Καψής, Σούρπης, Γονιός, Δημητρίου, Δομάζος, Ελευθεράκης, Παπαδημητρίου, Ντεμέλο, Βερόν. 
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Λάτσιος 
ΒΟΗΘΟΙ: Ζλατάνος – Κούγιας

epeisodia

Πηγή: www.oldfootball.gr


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα