FIBA WORLD CUP

Η φάρμα του Λουίς Σκόλα είναι η δική του Γη της Επαγγελίας

Η φάρμα του Λουίς Σκόλα είναι η δική του Γη της Επαγγελίας
FIBA

Πού βρίσκεται, τελικά, το σπίτι στο οποίο ο Λουίς Σκόλα απομονώθηκε για μήνες δουλεύοντας ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου; Το Sport24.gr έψαξε και έχει τις απαντήσεις για τον παράδεισο του 39χρονου Αργεντινού θρύλου.

Είχαν περάσει λίγα μόλις λεπτά από τη νίκη της Αργεντινής επί της Γαλλίας , όταν ο Βενσάν Κολέ και ο Ρουντί Γκομπέρ έλεγαν στη συνέντευξη Τύπου της αναμέτρησης ότι δεν μπορούσαν να κάνουν απολύτως τίποτα απ' όσα είχαν σχεδιάσει γι’ αυτόν τον αγώνα εξαιτίας της επιθετικής άμυνας και της πίεσης των αντιπάλων τους από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

ΠΕΚΙΝΟ: Χάρης Σταύρου

Λίγη ώρα μετά από τους δύο Γάλλους, ήρθε η σειρά των Σέρτζιο Ερνάντεζ - Φακούντο Καμπάσο να μιλήσουν με τους δημοσιογράφους. Αυτή τη φορά ο γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης δεν δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και κάπως έτσι υπήρξε αρκετός… χώρος για τον προπονητή της Αργεντινής ώστε να εξηγήσει πόσο ξεχωριστός είναι ο Λουίς Σκόλα για την ομάδα. Ξεχωριστός γιατί είναι ο απόλυτος επαγγελματίας, ξεχωριστός γιατί με την εμπειρία του βοηθά και βελτιώνει όσους βρίσκονται γύρω του, ξεχωριστός γιατί έχει τον ρόλο του δασκάλου χωρίς να λέει πολλά.

" Είχαμε τους Παναμερικανικούς Αγώνες, δεν ξέρω, περίπου πριν από 60 μέρες. Εκείνος είχε περάσει 14 εβδομάδες στο σπίτι του στη μέση του πουθενά, έχει φτιάξει ένα γήπεδο μπάσκετ εκεί. Είχε μαζί του έναν προπονητή, έναν γυμναστή για 14 εβδομάδες πριν από τους Παναμερικανικούς Αγώνες. Συνεχίσαμε με την προετοιμασία, πήγαμε για 15 μέρες στην Μπαΐα Μπλάνκα και μέναμε στο γήπεδο.

Πήγαμε στους αγώνες, κερδίσαμε το χρυσό, συνεχίσαμε να προπονούμαστε, ταξιδέψαμε στη Γαλλία, στην Ιαπωνία, στην Κίνα. Αν τον κοιτούσατε τώρα στα αποδυτήρια, είχε το ίδιο ύφος. Είπε ότι έχουμε 25 λεπτά για να γιορτάσουμε, πριν κατεβάσουμε τους διακόπτες και κλείσουμε τα social media για να συγκεντρωθούμε στο επόμενο παιχνίδι. Έχουμε 40 λεπτά για να γράψουμε ιστορία. Αυτός είναι ο Λουίς Σκόλα".

Μπορεί να κρατήσει αρκετά στοιχεία από τις δηλώσεις του Ερνάντεζ κάποιος. Ποιο είναι όμως αυτό το μέρος στη μέση του πουθενά στο οποίο ο Σκόλα προετοιμαζόταν για τόσο καιρό;

Περιμέναμε υπομονετικά την προπόνηση της Αργεντινής, το βράδυ του Σαββάτου (14/9) για να μάθουμε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες. Ο άνθρωπος που μας μίλησε θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, μας εξήγησε όμως μερικά πράγματα για να καταλάβουμε ότι ο Λουίς Σκόλα συμπεριφέρεται σαν… ρομπότ πριν από μεγάλες διοργανώσεις της εθνικής ομάδας της χώρας του. Η φανέλα της Αργεντινής είναι για εκείνον κάτι πραγματικά ιερό.

Το σπίτι στη μέση του πουθενά, λοιπόν, είναι μια φάρμα. Κυριολεκτικά μια φάρμα, στην οποία ο Σκόλα εκτρέφει ζώα και έχει φτιάξει μισό γήπεδο μπάσκετ. Η ομοσπονδία της Αργεντινής είχε δημοσιεύσει ένα μικρό video στον λογαριασμό της στο Twitter, στον οποίο φαίνεται ο 39χρονος ψηλός να κάνει ασκήσεις και από αυτό το μικρής διάρκειας κλιπ είναι ξεκάθαρο πως γύρω από αυτή την εγκατάσταση δεν υπάρχει τίποτα πέρα από… πρασινάδα.

Η συγκεκριμένη φάρμα βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα μακριά από το Μπουένος Άιρες, στο οποίο ο Σκόλα ζει πλέον μόνιμα. Πούλησε τις κατοικίες που είχε αγοράσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς έπαιζε μέχρι πέρυσι στην Κίνα και πλέον έχει ένα υπερπολυτελές σπίτι σε ένα προάστιο της γενέτειράς του και αυτή την φάρμα που μοιάζει με τη δική του Γη της Επαγγελίας.

Μαζί του ο Σκόλα είχε όντως έναν προπονητή μπάσκετ, τον Μαρσέλο Λόπεζ που εργάζεται και στην Εθνική Αργεντινής ως assistant coach, αλλά και έναν γυμναστή που παρακολουθεί το σώμα και την διατροφή του. Τις περισσότερες ώρες των διπλών καθημερινών προπονήσεων τις περνάει κάνοντας drills για τον χειρισμό της μπάλας και ασκήσεις φυσικής κατάστασης, δεν δίνει μεγάλη έμφαση στο σουτ και στις κινήσεις κοντά στο καλάθι, άλλωστε αυτά τα δύο τα έχει ακόμη στον υπερθετικό βαθμό. Δεν ήταν τελικά τυχαίο το γεγονός ότι τον είδαμε να κάνει δύο coast-to-coast στο ξεκίνημα του αγώνα με την Γαλλία και να τελειώνει τις φάσεις.

Στη διάρκεια του αγώνα με τη Σερβία, απέναντι στη φροντ λάιν των Γιόκιτς, Ραντούλιτσα, Μιλουτίνοβ, Μαριάνοβιτς ο Σκόλα έπαιξε κάποια λεπτά ως πάουερ φόργουορντ για δύο λόγους: για να ανοίξει το γήπεδο στην επίθεση, για να μη φθαρεί με φάουλ στην άμυνα και για να πάρει μερικές ανάσες. Έκανε συντήρηση δυνάμεων και στο τέταρτο δεκάλεπτο καθάρισε τους αντιπάλους του. Απέναντι στη Γαλλία επανέλαβε αυτή την τακτική και δικαιώθηκε ξανά.

Στο τέλος δεν πανηγυρίζει ή έστω δεν πανηγυρίζει έντονα. " Κοίτα, θα σου δείξω ένα video για να καταλάβεις πόσο προσγειωμένος και πόσο συγκεντρωμένος είναι" μας είπε ο… άνθρωπος που μας βοήθησε στην… παραγωγή αυτού του κειμένου. Ήταν ένα video από τα αποδυτήρια, μόλις οι παίκτες της Αργεντινής μπήκαν σε αυτά έχοντας προκριθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου . Κάποιοι γδύνονταν και χόρευαν, κάποιοι χτυπούσαν τα ντουλάπια με δύναμη, κάποιοι αγκαλιάζονταν. Ο Λουίς Σκόλα καθόταν στην τελευταία θέση , σε μια γωνία και παρακολουθούσε τις στιγμές που διαδραματίζονταν γύρω του.

Η φάρμα του Λουίς Σκόλα είναι η δική του Γη της Επαγγελίας
FIBA FIBA

Κάτι παρόμοιο έγινε και στο φινάλε του ματς με τη Σερβία, στα προημιτελικά της διοργάνωσης στην Ντονγκουάν. Ήμασταν εκεί, τον είδαμε να αγκαλιάζει έναν-έναν τους συμπαίκτες και τους προπονητές του και στη συνέχεια να περπατά μόνος πίσω από τον πάγκο της ομάδας του. Όταν όλοι μπήκαν στο παρκέ για να γιορτάσουν, εκείνος έσκυψε στο προστατευτικό μαξιλαράκι που υπάρχει στις διαφημιστικές πινακίδες και βούρκωσε, πριν αγκαλιάσει τον προπονητή του που είχε επίσης δακρύσει.

Τι μας αφήνει η συνολική συμπεριφορά του Λουίς Σκόλα; Έναν βετεράνο που βαδίζει προς το τέλος της καριέρας του και προσπαθεί να ρουφήξει τις τελευταίες στιγμές της δόξας του. Και σε αυτό συμφωνούν και άνθρωποι της εθνικής ομάδας της Αργεντινής, που ξέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να τον δουν να αποσύρεται μετά από το τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο στους οποίους όλα δείχνουν ότι ο 39χρονος σέντερ θα είναι και σημαιοφόρος της χώρας του.

Photo credits: FIBA

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ