ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γουέσλι Τζόνσον: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Γουέσλι Τζόνσον: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Έχει μέντορα τον Κόμπι Μπράιαντ, ο Τζέιμς Χάρντεν τον έκανε viral και είναι το 4ο υψηλότερο draft-pick που έχει περάσει από την Ελλάδα. Διαβάστε ποιος είναι ο Γουέσλι Τζόνσον.

Παίκτες απευθείας από το ΝΒΑ έχουν περάσει πολλοί από τα μέρη μας, ειδικά στα "χρυσά" χρόνια του ελληνικού μπάσκετ. Παίκτες που έχουν επιλεγεί πάντως τόσο υψηλά στο Draft (Νο. 4), αυτό είναι κάτι που δεν το βλέπουμε και πολύ συχνά. Ανεξάρτητα λοιπόν από την καριέρα που έκανε (ή θα μπορούσε να κάνει) στο ΝΒΑ, ο Γουέσλι Τζόνσον αποτελεί σημαντικό μέγεθος για το ελληνικό μπάσκετ. Ειδικά στα χρόνια μας.

Το Sport24.gr ξεχώρισε πέντε πράγματα που αξίζει να γνωρίζει κανείς για την διαδρομή του 32χρονου σμολ φόργουορντ που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Παναθηναϊκό . Έναν παίκτη που μπήκε στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου με προοπτική να γίνει σταρ, είχε μέντορα τον Κόμπι Μπράιαντ και εν τέλει έγινε viral σε παγκόσμιο επίπεδο για... λάθος λόγο.

1. Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΩΘΗΣΕ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Γεννήθηκε σε μία μικρή πόλη 25.000 κατοίκων μερικά χιλιόμετρα έξω από το Ντάλας, την Κορσικάνα, όπου είχε ενδιαφέρον για δύο αθλήματα: το μπάσκετ και το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Το ότι ασχολήθηκε μόνο με το μπάσκετ στην πορεία, το οφείλει στον μεγαλύτερο αδερφό του, ο οποίος τον ώθησε στο άθλημα στο οποίο έχει το μεγαλύτερο ταλέντο. Εν τέλει αυτή αποδείχθηκε ότι ήταν και η σωστή απόφαση. Ακολούθησε μία πολύ καλή τριετία στο Άιοβα Στέιτ και (κυρίως) στο Σίρακιουζ, όπου είχε την τρίτη χρονιά του 18,9 πόντους, 9,8 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ, 1,9 κλεψίματα και 2,1 τάπες κατά μέσο όρο. Αριθμοί αρκετά καλοί για να τον κάνουν υποψήφιο lottery pick.

Οι μετρήσεις του Draft Combine βοήθησαν και αυτοί ώστε να συμβεί αυτό, αφού εκείνη τη χρονιά (2010) ο Τζόνσον είχε το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών μεταξύ των σμολ φόργουορντ (215 εκατοστά) και το δεύτερο μεγαλύτερο επιτόπιο άλμα (97 εκατοστά). Στη Μινεσότα εντυπωσιάστηκαν αρκετά, ώστε να επιλέξουν τον Τζόνσον στο Νο. 4 του Draft. Η επιλογή τους, βέβαια, δεν τους δικαίωσε. Στα δύο χρόνια που έπαιξε στους Τίμπεργουλβς είχε 7,7 πόντους και 2,9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, κι ενώ πιο χαμηλά σε εκείνο το Draft είχαν επιλεγεί σμολ φόργουορντ όπως ο Γκόρντον Χέιγουορντ (9) και ο Πολ Τζοζρτζ (10), ενώ ήταν διαθέσιμοι και οι ΝτεΜάρκους Κάζινς (5), Ερικ Μπλέντσο (18), Χασάν Γουάιτσαϊντ (33), Λανς Στίβενσον (40).

2. ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ DRAFT-PICK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μεταξύ των ξένων παικτών που έχουν περάσει από την Ελλάδα, μόνο τρεις επιλέχθηκαν στο Draft του ΝΒΑ ψηλότερα από τον Γουέσλι Τζόνσον: ο Ντόμινικ Γουίλκινς (Νο. 3 το 1982, ήρθε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό το 1995), ο Μπενόιτ Μπέντζαμιν (Νο. 3 το 1985, ήρθε για το Περιστέρι το 1997) και ο Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ (Νο. 3 το 1990, πέρασε από τον Άρη τη σεζόν 2006/07). Ο Τζόνσον ήρθε στην Ελλάδα σε μικρότερη ηλικία απ' όλους, αφού μόλις έκλεισε τα 32 χρόνια. Ο Γουίλκινς ήταν 35 ετών όταν ήρθε στην Ελλάδα, ο Αμπντούλ-Ραούφ 37 και ο Μπέντζαμιν 33.

3. ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΜΠΙ ΜΠΡΑΪΑΝΤ

Ο Γουέσλι Τζόνσον μεγάλωσε έχοντας ως πρότυπο τον Κόμπι Μπράιαντ. Στην πορεία ο "Black Mamba" έγινε κάτι παραπάνω από αυτό. Έγινε ο μέντορας του. Ο Τζόνσον συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Μπράιαντ σε μία προπόνηση πριν από το Draft του 2010 (είχαν τον ίδιο ατζέντη) και έκτοτε δεν έπαψαν να έχουν επαφή. Ο σούπερ σταρ των Λέικερς έδινε συχνά συμβουλές στον νεαρό φόργουορντ, με τον οποίον πέρασε μάλιστα και ένα καλοκαίρι κάνοντας ατομικές προπονήσεις. Οι δυο τους έγιναν φυσικά και συμπαίκτες για δύο σεζόν, από το 2013 έως το 2015.

Γουέσλι Τζόνσον: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις
AP Photo/John Bazemore AP PHOTO/JOHN BAZEMORE

4. ΔΕΝ ΤΟΝ ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ...

Αν και έχει παίξει μία δεκαετία στο ΝΒΑ, έχοντας βιώσει μάλιστα και την εκτόξευση του salary cap στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, ο Γουέσλι Τζόνσον δεν είναι από τους παίκτες που θεωρούνται καλοπληρωμένοι. Κάθε άλλο. Ο 32χρονος σμολ φόργουορντ έχει αμειφθεί συνολικά με 31.878.131 δολάρια στην αμερικανική λίγκα, δηλαδή με περίπου 3,2 κατά μέσο όρο ανά σεζόν. Χρήματα πολύ λίγα για έναν παίκτη που επιλέχθηκε στο Νο. 4 του Draft και έπαιξε μία δεκαετία στο ΝΒΑ.

Ο Τζόνσον υπέγραψε τέσσερα συμβόλαια από τότε που μπήκε στο ΝΒΑ. Το 2010 πήγε για 2+1 χρόνια στη Μινεσότα, ενώ το 2014 πήρε μονοετές συμβόλαιο από τους Κλίπερς, οι οποίοι του προσέφεραν διετές μίνιμουμ το επόμενο καλοκαίρι (2015). Το 2016 έμεινε ελεύθερος προκειμένου να υπογράψει νέο τριετές συμβόλαιο με την ομάδα του Λ.Α. για 17,6 εκατομμύρια δολάρια, το τελευταίο του στο ΝΒΑ. Για την ιστορία η πιο πλουσιοπάροχη χρονιά του βάσει συμβολαίου ήταν η περσινή, όταν έπαιρνε 6.134.520 δολάρια.

5. Ο ΧΑΡΝΤΕΝ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ VIRAL ΜΕ ΜΙΑ ΝΤΡΙΜΠΛΑ

Πριν από ένα χρόνο ο Τζόνσον έγινε viral για έναν όχι και τόσο κολακευτικό λόγο . Τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ήταν ακόμα παίκτης των Κλίπερς, ο Τζέιμς Χάρντεν τον υποχρέωσε να πέσει στο παρκέ με μία σταυρωτή ντρίμπλα και εν συνεχεία περίμενε προκλητικά μέχρι να σηκωθεί, πριν σουτάρει. Το Shaqtin' a Fool δεν τον άφησε φυσικά σε ησυχία...

Η φάση έγινε viral σε τόσο μεγάλο βαθμό, που λίγη ώρα αργότερα μπήκε κάποιος στην σελίδα του Τζόνσον στην Wikipedia και αντικατέστησε το παρατσούκλι του (Γουές) με το... "χωρίς αστραγάλους" (no ankles).

Photo credits: AP Photo/David Zalubowski

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ