ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Ράις ενσαρκώνει το "no days off" του Παναθηναϊκού

MEDIA DAY ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
MEDIA DAY ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Λίγο πριν ξαναπατήσει το παρκέ της EuroLeague, ο Ταϊρίς Ράις μίλησε στο Sport24.gr για τη φιλοσοφία του "no days off", την αγαπημένη του κίνηση και τον... Μπομπ Σφουγγαράκη.

Η EuroLeague ανοίγει αυλαία το βράδυ (3/10, 21:00) για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ με το εντός έδρας παιχνίδι απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Οι πράσινοι υποδέχονται τους ερυθρόλευκους με τον Ταϊρίς Ράις να ξαναπατάει το παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, με σκοπό να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο ποιος είναι και τι μπορεί να καταφέρει.

Η αλήθεια είναι πως η μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2016, δεν είχε το αποτέλεσμα που περίμενε. Για τη ακρίβεια, τον πήγε πολύ πίσω δεδομένου ότι στη δεύτερη σεζόν του στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" έμεινε στη ναφθαλίνη, όντας υποχρεωμένος να φύγει από το προσκήνιο και να ψάξει μια -πρώτη- ευκαιρία να ξεσκουριάσει.

Πριν από δεκατρείς μήνες, η Μπάμπεργκ πήρε την απόφαση να δοκιμάσει τις πιθανότητες να τον ντύσει ηγέτη, κι αυτός δικαίωσε απόλυτα την επιλογή της γερμανικής ομάδας. Δεν είναι μόνο ότι αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Basketball Champions League, αλλά -κυρίως- ότι οδήγησε τη γερμανική ομάδα στο Final Four της διοργάνωσης της FIBA. Κάπως έτσι, επέστρεψε στον αφρό και κέρδισε τη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, μία κίνηση ο -πρώην προπονητής του τριφυλλιού- Ρικ Πιτίνο είχε χαρακτηρίσει έξυπνη.

Ο Νικ Καλάθης θα έχει... το κεφάλι του ήσυχο πλέον, αφού το alter ego του στο "1" είναι ένας... περπατημένος παίκτης στην EuroLeague, με ικανότητα στην προσωπική φάση και την πίεση πάνω στην μπάλα. Αλήθεια, δεδομένου ότι οι δύο πιο χαρακτηριστικές κινήσεις του είναι το floater και το σουτ μετά από step back, πώς θα προτιμούσε να "κλείσει" έναν αγώνα ο ίδιος;

" Εξαρτάται τι μου δίνει η άμυνα" αναφέρει για να εξηγήσει πως "δεν είμαι από αυτός που έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο να "χτυπήσουν" τον αντίπαλο. Αν δω ότι μένει πίσω ο προσωπικός μου αντίπαλος, σουτάρω, αν είναι πιο κοντά, επιχειρώ τη διείσδυση. Το step back και το floater είναι δύο αγαπημένες κινήσεις μου, πάντως αυτό μπορώ να το πω. Δουλεύω πάρα πολύ καθημερινά για να βελτιώνομαι και να είμαι αποτελεσματικός για την ομάδα μου".

Για να συνεχίσει, με το μυαλό στο καλάθι που "σκότωσε" την ΑΕΚ πριν από έξι μήνες, στέλνοντας την Μπάμπεργκ στο Final Four του Basketball Champions League αντί της Ένωσης: " Όταν δουλεύεις το παιχνίδι σου τόσες ώρες, είτε μιλάμε για την off season είτε για την αγωνιστική περίοδο, το κάνεις για να μπορείς να πάρεις την ευθύνη στο τέλος ενός αγώνα. Μπορώ να σου πω ότι υπάρχουν κάποια είδη σουτ, όπως το floater πέρσι κόντρα στην ΑΕΚ, που τα έχω κάνει χιλιάδες φορές στην καριέρα μου, είτε σε προπονήσεις είτε σε αγώνες. Οπότε σκέφτομαι, ότι μπορώ να τα καταφέρω ακόμη μία, κι ας είναι το γήπεδο γεμάτο και με αποδοκιμάζει. Δεν με νοιάζει. Νιώθω έτοιμος"!

2ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
2ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στη Γερμανία είχαν να λένε για τον επαγγελματισμό του και το γεγονός πως δεν έπαιρνε ρεπό, ακόμη κι όταν τον υποχρεώναν οι προπονητές του. Ο αριστερόχειρας γκαρντ έχει μετατρέψει σε φιλοσοφία της αθλητικής ζωής το "no days off", κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως τον λόγο για τον οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της... μάχης στην EuroLeague.

" Προετοιμάζεσαι κάθε μέρα για αυτό. Όλο το καλοκαίρι, δουλεύω το κορμί μου για να είμαι έτοιμος. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν βέβαια από το πνευματικό κομμάτι, αυτό είναι που καθορίζει την πορεία σου και τη διάρκεια που έχεις στο παιχνίδι. Προσωπικά, είμαι σκληρός σε αυτό" επισημαίνει πριν σταθεί στο γεγονός πως " είμαι της άποψης πως αν δεν δουλέψεις για κάτι, μπορεί να χάσεις τα κεκτημένα, οπότε δεν αφήνω κάτι στην τύχη. Προφανώς, υπάρχουν βραδιές που δεν είναι καλές, άλλες που τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα θέλεις. Δεν παύω όμως να δουλεύω για να είμαι καλός και να βοηθάω την ομάδα μου σε βάθος χρόνου".

ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

Όταν η κουβέντα πήγε στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και την ευκαιρία που έχει να παίξει μπροστά σε ένα κοινό εφάμιλλο αυτού της Μακάμπι Τελ Αβίβ, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση της EuroLeague το 2014, απάντησε πως " η παράδοση που υπάρχει εδώ (στον Παναθηναϊκό) είναι τέτοια, που δεν σου επιτρέπει να μην στοχεύεις ψηλά. Κοίτα εδώ (σ.σ.: δείχνει τα λάβαρα), δεν είναι εύκολο να παραβλέψεις την ιστορία και όσα έχουν γίνει. Μιλάμε για μια ομάδα που είναι στον... αφρό εδώ και πόσα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο όλο αυτό. Έξι κατακτήσεις της EuroLeague, δεκάδες πρωταθλήματα και η "στάμπα" της ομάδας που δεν θέλει να χάνει. Μ αρέσει αυτό! Δουλειά μου είναι να είμαι σε αυτό το επίπεδο, για να συνεχίσω την παράδοση".

Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Ταϊρίς Ράις έπαιξε -στο "Παύλος Γιαννακόπουλος" του ΟΑΚΑ- με το μικρό όνομα στο πίσω μέρος της φανέλας. Με το παρατσούκλι του, όπως αυτό τον συνοδεύει από τις εποχές που ήταν ακόμη έφηβος και έπαιζε στα ανοιχτά της Βιρτζίνια. Ρωτήθηκε για το γεγονός πως όλοι όσοι αναφέρονται από τον κόσμο με το μικρό τους όνομα, σημαίνει ότι κάνουν κάτι πολύ καλά. Ο Κόμπε, ο ΛεΜπρον, ο Giannis είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της σύγχρονης εποχής.

Ο Ράις ενσαρκώνει το "no days off" του Παναθηναϊκού
EUROKINISSI

Περιμένει να τον φωνάζουν κι αυτόν όλοι στην Αθήνα με το μικρό του; (γελάει) " Πες το κι έτσι! Στις ΗΠΑ, με φωνάζουν "Rese" οπότε είπα να το χρησιμοποιήσω στη φανέλα μου φέτος. Δεν θα έλεγα πάντως ότι μπορώ να μπω στην ίδια πρόταση με τον Κόμπε Μπράιαντ ή τον ΛεΜπρον Τζέιμς, αλλά θα δεχτώ αυτό που λες. Ακούγεται πολύ... κουλ, κι είναι ωραίο".

Για το φινάλε, αφήσαμε την ιδιαίτερη επιλογή του στα παπούτσια, όπως αυτή αποτυπώθηκε τουλάχιστον με τον " Μπομπ Σφουγγαράκη" που επέλεξε για να ντύσει ένα από τα ζευγάρια που φοράει. " Έχω πολλά περίεργα ζευγάρια, έχω έναν φίλο που αναλαμβάνει να μου φτιάξει τέτοια παπούτσια" απάντησε πριν αρνηθεί πάντως τον τίτλο του "Πι Τζέι Τάκερ της Ευρώπης" γιατί "αυτός είναι... τρελός με τα sneakers".

Η συνέχεια επί του παρκέ...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ