LONGREADS

Λιονέλ Μέσι - Κριστιάνο Ρονάλντο: Η ισοπαλία στα 600 γκολ έχει ένα νικητή

Λιονέλ Μέσι - Κριστιάνο Ρονάλντο: Η ισοπαλία στα 600 γκολ έχει ένα νικητή

Μέσι και Ρονάλντο έχουν ταυτόχρονα 600 γκολ στην καριέρα τους με τους συλλόγους. Δύο συγκλονιστικές καριέρες, 1.200 γκολ, αμέτρητες μεγάλες στιγμές. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την ιστορική ισοπαλία και εξηγεί γιατί από αυτήν βγαίνει νικητής ο Αργεντινός και το μεγαλείο του Messimpossible.

"Μην σπαταλιέσαι με ζήλιες. Κάποιες φορές είσαι μπροστά, κάποιες άλλες είσαι πίσω. Η κούρσα είναι μεγάλη και στο τέλος έχεις μοναδικό αντίπαλο τον εαυτό σου". Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το τραγούδι που έβγαλε ο σκηνοθέτης Μπαζ Λούρμαν με τις συμβουλές για τη ζωή, που μεταξύ άλλων μας έλεγε να φοράμε αντιηλιακό.

Μέσι και Ρονάλντο δεν επέλεξαν την κούρσα. Τους έφερε σε διπλανά κουλουάρ η μοίρα, τους έβαλε στην ίδια χρονική περιόδο, να τρέχουν δίπλα-δίπλα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος, το ποδόσφαιρο έζησε και ζει ακόμα κάτι μοναδικό: μια κούρσα προσώπων, έναν αγώνα που τρέχει παράλληλα με το άθλημα.

Λες και είναι τένις, λες και είναι ατομικό παιχνίδι, το Μέσι-Ρονάλντο εδώ και πάνω από μια δεκαετία είναι ένας αυτόνομος αγώνας. Γκολ, νίκες, φάουλ, προκρίσεις, αποκλεισμοί, τρόπαια, τελικοί, βραβεία, Χρυσές Μπάλες, Χρυσα Παπούτσια, πρωταθλήματα, Champions League, ρεκόρ, συμβόλαια, Πορτογαλία, Αργεντινή, Euro, Copa America, Μουντιάλ.

Και κάπου εδώ, τον Μάιο του 2019, ήρθε σε απόλυτη ισορροπία η ξεχωριστή κούρσα αυτού που λατρεύει ο κόσμος. Στην ποδοσφαιρική συνείδηση τίποτα δεν μετράει περισσότερο από το γκολ. Και πλέον Μέσι και Ρονάλντο έχουν από 600 γκολ με τις ομάδες τους σε όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις. Χίλια διακόσια γκολ μόνοι τους, οι δυο τους.

Πως; Κάπως έτσι.

Λιονέλ Μέσι - Κριστιάνο Ρονάλντο: Η ισοπαλία στα 600 γκολ έχει ένα νικητή

Οι δυο τους μπήκαν στη φετινή σεζόν στο Ρονάλντο 573 - Μέσι 552. Το "γκάζι" του Αργεντινού σε συνδυασμό με το "κάλμα" του Πορτογάλου έφερε την ισοφάριση λίγα μέτρα πριν το τέλος της φετινής σεζόν. Ο Μέσι έβαλε 48 μέχρι εδώ, ο Κριστιάνο "μόνο" 27 και κάπως έτσι καλύφθηκε η ψαλίδα των 21 γκολ που τους χώριζε τον Αύγουστο.

Η απόλυτη ισορροπία του 600 μπορεί σίγουρα να αλλάξει λίγο στα ελάχιστα ματς που απομένουν. Ο Μέσι έχει σίγουρα πέντε ματς ακόμη και μεγάλες πιθανότητες για ένα έκτο, τον τελικό του Champions League. Και χωρίς αυτόν έχει ακόμα τρία ματς πρωταθλήματος, τον επαναληπτικό του Άνφιλντ και τον τελικό του Κυπέλλου με τη Βαλένθια. Ο Ρονάλντο από την άλλη έχει μόνο τα τέσσερα τελευταία ματς της Serie A, αφού η Γιουβέντους δεν αποκλείστηκε μόνο από το Champions League στους προημιτελικούς, αλλά κι από το Κύπελλο, από την Αταλάντα.

Ο Μέσι είχε πλησιάσει τις τελευταίες εβδομάδες, φαινόταν πως έρχεται η στιγμή της ισοφάρισης. Ο Ρονάλντο έπιασε πρώτος το φράγμα των 600 γκολ το Σαββατοκύριακο κόντρα στην Ίντερ και ο Μέσι "απάντησε" με τα δυο γκολ απέναντι στη Λίβερπουλ.

Πλέον το "ματς" είναι στο 600-600 για πρώτη φορά από τότε που αγωνίζονται και οι δύο μαζί, για πρώτη φορά ο Μέσι έχει όσα γκολ έχει και ο Κριστιάνο.

Ο ΜΕΣΙ ΠΑΝΤΑ ΣΚΟΡΑΡΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Όμως, στην πραγματικότητα, ο Αργεντινός είχε πάντα περισσότερα και δεν κυνηγούσε ποτέ. "Μα τι λες", στο γράφημα η κόκκινη γραμμή του Ρονάλντο είναι πάντα από πάνω". Ναι, πολύ σωστά. Ρίξτε όμως μια ματιά και στο κέντρο του γραφήματος. Μπορεί στο σύνολο τώρα να ήρθαν στα ίσια, αλλά ο Μέσι πάντα σκόραρε περισσότερο.

Ο μέσος όρος καριέρας Αργεντινού είναι 0.98 γκολ ανά 90', ενώ του Ρονάλντο είναι 0.83. Ο Μέσι έχει ένα γκολ κάθε 92(!) λεπτά, ο Ρονάλντο σκοράρει κάθε 108. Αδιανόητες επιδόσεις και για τους δύο, αλλά του Μέσι πολύ πιο μπροστά.

Πάμε να το δούμε καλύτερα. Στο επόμενο γράφημα δεν θα δούμε την κούρσα των γκολ χρονολογικά, αλλά ηλικιακά. Κι αυτό γιατί οι δυο τους ούτε ξεκίνησαν ταυτόχρονα, ούτε έχουν δώσει τον ίδιο αριθμό επίσημων αγώνων. Αυτή είναι η εικόνα με βάση την ηλικία τους.

Λιονέλ Μέσι - Κριστιάνο Ρονάλντο: Η ισοπαλία στα 600 γκολ έχει ένα νικητή

Ο Μέσι ήταν πάντα μπροστά, εκτός από τις δύο πρώτες σεζόν. Κάθε χρόνο που μεγάλωνε είχε περισσότερα γκολ από τον Ρονάλντο στην αντίστοιχη ηλικία. Σκόραρε με μεγαλύτερο ρυθμό κι ήταν νομοτελειακό πως κάποια στιγμή θα πιάσει και θα ξεπεράσει τον μεγάλο Πορτογάλο. Αρκεί να σκεφτείτε το εξής. Ο Ρονάλντο έπιασε τα 600 γκολ σε ηλικία 34 χρόνων και τριών μηνών, ενώ ο Μέσι σχεδόν δύο μήνες πριν κλείσει τα 32.

Ακόμα πιο σημαντικός είναι ο αριθμός των αγώνων, ο χρόνος που έχουν περάσει στο χορτάρι. Αμφότεροι μετρούν αυτή τη στιγμή 600 γκολ, όμως ο Ρονάλντο έχει παίξει 9.862 λεπτά περισσότερα. Σχεδόν 110 γεμάτα 90λεπτα περισσότερα από τον Μέσι. Ή αλλιώς, ο Μέσι έχει τα ίδια γκολ παρότι έχει παίξει 9.862 λεπτά λιγότερα.

Γι'αυτό και λέμε πως αυτή η μυθική ισοπαλία της Πρωτομαγιάς του 2019 έχει νικητή. Η πρώτη ματιά λέει πως οι δύο ζωντανοί θρύλοι είναι στα ίσια, αλλά η δεύτερη λέει πως ο κοντός είναι πιο εξωγήινος από τον εξωγήινο Ρονάλντο.

ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ

Πάμε να δούμε και τους ρυθμούς σκοραρίσματος, ξανά ανά ηλικία. Οι γραμμές δείχνουν τα γκολ ανά 90' που είχαν Μέσι (μπλε) και Ρονάλντο (κόκκινο) σε κάθε σεζόν τους από τα 17 μέχρι και σήμερα.

Λιονέλ Μέσι - Κριστιάνο Ρονάλντο: Η ισοπαλία στα 600 γκολ έχει ένα νικητή

Ο Ρονάλντο έζησε την καλύτερη πενταετία του από τα 26 μέχρι τα 30, όπως ήταν αναμενόμενο. Από το 2011-12 μέχρι τη σεζόν 2015-16, για πέντε σερί χρονιές κατάφερε να έχει καλύτερους μέσους όρους σκοραρίσματος από τον Μέσι, χωρίς βέβαια να καταφέρει ποτέ να αγγίξει τις εκτός λογικής επιδόσεις του Αργεντινού τη διετία 2011-12. Στα 24-25 ο Μέσι έβαλε 73 γκολ και μετά προσέθεσε άλλα 60. Το φοβερό είναι πως στη δεύτερη σεζόν αγωνίστηκε πολύ λιγότερο και έτσι ο μέσος όρος του ανα παιχνίδι ανέβηκε στο 1.32: δηλαδή ένα γκολ κάθε 68 λεπτά, ενώ την προηγούμενη είχε γκολ κάθε 71 λεπτά.

Πάμε να το δούμε και χωρίς τα πέναλτι.

Λιονέλ Μέσι - Κριστιάνο Ρονάλντο: Η ισοπαλία στα 600 γκολ έχει ένα νικητή

Και πάλι τα καλύτερα χρόνια του Ρονάλντο είναι αυτά από τα 26 ως τα 30, η πενταετία 2011-16.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΩΝ ΓΚΟΛ

Καθόλου τυχαία είναι τα χρόνια που ο Πορτογάλος εγκατέλειψε οριστικά τις θέσεις στα άκρα της επίθεσης. Στην αρχή άρχισε απλώς να πηγαίνει ολοένα και συχνότερα στην περιοχή, μέχρι που σταδιακά το κουτί έγινε ο κύριος χώρος δράσης του. Είναι και λογικό. Για να αυξηθούν τα γκολ μειώθηκαν τα υπόλοιπα. Οι κούρσες έγιναν λιγότερες κι η αλλαγή καθρεφτίστηκε και στους δείκτες. Οι ντρίμπλες πχ σταδιακά μειώθηκαν. Καταγραφή έχουμε από το καλοκαίρι του 2009 και μετά, και το πράγμα είναι ξεκάθαρο.

Στην πρώτη του χρονιά στη Ρεάλ στα 24 του ο Ρονάλντο είχε 3.3 πετυχημένες ντρίμπλες ανά 90' στους αγώνες του πρωταθλήματος. Με αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού έβαλε 26 γκολ στο πρωτάθλημα (22 χωρίς πέναλτι) και 33 σε όλες τις διοργανώσεις.

Για να έρθει το τσουνάμι των γκολ από το 2011 και μετά οι ντρίμπλες μειώθηκαν δραματικά. Ο Ρονάλντο δεν πέρασε ποτέ ξανά τις 2.5 πετυχημένες ντρίμπλες ανά 90' στο πρωτάθλημα και ο μέσος όρος του από τότε μέχρι σήμερα είναι 1.7 ντρίμπλες ανά 90'. Σχεδόν οι μισές από την πρώτη χρονιά.

Παρόμοια αλλαγή και στις τελικές. Στο επόμενο γράφημα βλέπετε το ποσοστό των τελικών του Ρονάλντο που έγιναν εντός περιοχής, χωρίς φυσικά να μετράμε τα πέναλτι. Πάντα μετράμε από το 2009-10 μέχρι και σήμερα, γιατί από τότε έχουμε πλήρη καταγραφή των στοιχείων.

Λιονέλ Μέσι - Κριστιάνο Ρονάλντο: Η ισοπαλία στα 600 γκολ έχει ένα νικητή

Η μεταμόρφωση μπροστά στα μάτια σας. Μέχρι και το 2012-13, ο Ρονάλντο ποτέ δεν εκτελούσε περισσότερο εντός περιοχής, πάντα η πλειοψηφία των τελικών του ερχόταν από μακριά. Όταν το "κουτί" άρχισε να παίρνει τη μερίδα του λέοντος ήρθε η αύξηση στα γκολ και, καθόλου τυχαία, ταυτόχρονα ήρθαν και τα τρόπαια του Champions League με τη Ρεάλ.

ΓΙ'ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΓΚΡΙΤΟΣ Ο ΜΕΣΙ

Εκεί, στον παραλληλισμό, στο διπλανό κουλουάρ κρύβεται και το μοναδικό μεγαλείο του Μέσι. Κανέναν δεν έχουμε δει να σκοράρει όσο ο Ρονάλντο, να πετυχαίνει τόσα πολλά και καθοριστικά γκολ. Κι ο κοντός δεν έχει καταφέρει μόνο να έχει τον ίδιο αριθμό γκολ σε πολύ μικρότερη καριέρα. Έχει καταφέρει να έχει τα ίδια γκολ, χωρίς ποτέ να χρειαστεί να θυσιάσει άλλα στοιχεία του παιχνιδιου του. Οι ντρίμπλες του παραμένουν στα ύψη: 4.6 είχε το 2010, 4.5 έχει φέτος, εννέα(!) έκανε απέναντι στη Λίβερπουλ.

Το τρομερό είναι πως ο Μέσι διατηρεί υψηλά επίπεδα σκοραρίσματος, παρότι απομακρύνεται από το γκολ. Φέτος υποδέχεται κατά μέσο όρο την μπάλα πιο χαμηλά από ποτέ στο γήπεδο. Εντός περιοχής εκτελεί λιγότερο από ποτέ: οι 2.4 τελικές ανά 90' μέσα στο κουτι είναι η μικρότερη απειλή που είχε από το καλοκαίρι του 2009 που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία.

Η δημιουργία του αυξάνεται: φέτος φτιάχνει κατά μέσο όρο σε πρωτάθλημα και Champions League 3.1 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Αυτός ο μέσος όρος είναι ο υψηλότερος της καριέρας του από το 2009.

Είναι 31 χρόνων, ντριμπλάρει όσο ντρίμπλαρε πάντα, δημιουργεί περισσότερο από ποτέ, παίζει πιο μακριά από την περιοχή από ποτέ και έχει φέτος 48 γκολ, με πέντε παιχνίδια να απομένουν. Στο Champions League έχει 12 σε μόλις 747 λεπτά: σκοράρει κάθε 62 λεπτά. Κι όλα αυτά ενώ σου δίνει διαρκώς την αίσθηση πως φέτος προσπαθεί λιγότερο από ποτέ, πως τον βλέπεις λίγο στο γήπεδο, πως δεν κάνει δα και τόσα πολλά.

MESSIMPOSSIBLE

Κανονικά ένας ποδοσφαιριστής που κάνει τόσα πολλά στο γήπεδο δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει ίδιο αριθμό γκολ με τον απόλυτο εκτελεστή Ρονάλντο. Ο Μέσι το έχει καταφέρει, χωρίς να θυσιάσει ούτε στο ελάχιστο τα υπόλοιπα στοιχεία του απίστευτου πακέτου που διαθέτει.

Ξέρουμε ότι το έχει καταφέρει, αλλά δεν γνωρίζουμε το πως αυτό είναι δυνατόν. Αν δεν το ζούσαμε, δεν θα το πιστεύαμε. Και τώρα που το ζούμε και πάλι είναι δύσκολα αποδεκτό ως πραγματικότητα. Δεν είναι possible, είναι Messimpossible.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ