OPINIONS

ΠΑΟΚ: Άλλαξαν όλα μετά το διπλό στην Τρίπολη

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου αναλύει τα επακόλουθα της νίκης επί του Αστέρα, που έφερε ίσως και υπερβολική ηρεμία στην Τούμπα, αλλάζοντας τα δεδομένα στα μεταγραφικά του ΠΑΟΚ.

Μέχρι την νίκη στην Τρίπολη στον ΠΑΟΚ επικρατούσε… πανικός. Η φυγή του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, ο τραυματισμός του Πόντους Βέρνμπλουμ, η ήττα στον πρώτο αγώνα κυπέλλου με την Παναχαική στην Πάτρα είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα τουλάχιστον αγχωτικό.

Εκείνες τις ημέρες ο ΠΑΟΚ έβγαζε προς τα έξω ότι μέχρι την περασμένη Δευτέρα θα έχει κλείσει το θέμα της απόκτησης του επιθετικού που θα αντικαταστήσει τον Σέρβο. Ο Μάρκους Μπεργκ ήταν στη λίστα των υποψηφίων, στη δεύτερη θέση μετά τον Μπονατίνι, ακούγονταν ονόματα όπως αυτά του Γκουϊντέτι και του Ντέρτιγιοκ και όλα έδειχναν ότι ο ΠΑΟΚ «καίγεται» να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή με εμπειρία, με έφεση στο σκοράρισμα και πάνω από όλα όσο το δυνατόν έτοιμο να μπει στη μάχη για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Στα χαφ ο Μίσιτς ήταν μια επιλογή αλλά όχι η πρώτη με τον ΠΑΟΚ να ψάχνει κάτι καλύτερο για τη μεσαία του γραμμή.

Λογικά στο ημίχρονο του αγώνα στην Τρίπολη οι άνθρωποι του Δικέφαλου θα ήταν έτοιμοι να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα…. Ήρθε η νίκη με 3-0 σε μια από τις πλέον αφιλόξενες έδρες του πρωταθλήματος η διαφορά από το δεύτερο Ολυμπιακού παρέμεινε και όλοι ηρέμησαν.

ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Ίσως οι επιλογές που τελικά γίνονται να είναι ποδοσφαιρικά πάντα πιο λογικές. Ο ΠΑΟΚ στράφηκε στον 22χρονο Κάρολ Σβιντέρσκι έναν παίκτη άπειρο σχετικά, με μεγάλες ωστόσο προοπτικές για το μέλλον, που μπορεί σε μερικά χρόνια να αξίζει πολλαπλάσια χρήματα από τα 2 εκατομμύρια που πρόσφερε η ομάδα της Θεσσαλονίκης για να τον αποκτήσει, αλλά Πρίγιοβιτς δεν είναι…Όχι γιατί του λείπει το ποδοσφαιρικό ταλέντο. Κυρίως γιατί δεν έχει την αυτοπεποίθηση του Σέρβου, το υπέρμετρα αυξημένο «εγώ» του που τον έκανε να ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή που έφτασε στην Τούμπα.

Το θέμα για τον ΠΑΟΚ έρθει-δεν έρθει ο Πολωνός είναι πού θα βρει τα γκολ του Πρίγιοβιτς. «Θα αρχίσει να σκοράρει από τον Άκπομ», «θα λειτουργήσει πιο ομαδικά ο ΠΑΟΚ και θα σκοράρουν και οι υπόλοιποι», «ο ΠΑΟΚ χωρίς το Σέρβο θα είναι περισσότερο κινητικός στην επίθεση του». Αυτές είναι πάνω κάτω οι απόψεις που ακούγονται τώρα, αλλά δεν ακούγονταν πριν από τη νίκη στην Τρίπολη.

Στα χαφ η επιλογή ήταν ο Γιόζιπ Μίσιτς. Οι συμπατριώτες του λένε για αυτόν τα καλύτερα στηρίζοντας την άποψη τους στην παρουσία του στη Ριέκα μαζί με τον Μπάρμπαριτς που αγωνίζεται τώρα στην Κάλιαρι. Στην Πορτογαλία; Λίγα πράγματα… Ο ΠΑΟΚ όντως ψάχτηκε πολύ για κάτι καλύτερο, αλλά όταν δεν κατάφερε να αποκτήσει τον παίκτη που ήθελε μάλλον εύκολα επέστρεψε στην επιλογή του Κροάτη. Έστω και αν ο Μίσιτς από την αρχή της σεζόν αγωνίστηκε μόλις 73΄ σε τρεις συμμετοχές του στο πρωτάθλημα. Ο Γιώργος Σαββίδης δημοσιοποίησε την πρόθεση του ΠΑΟΚ να πάρει και άλλον χαφ και όντως υπάρχει κινητικότητα. Θα δείξει…

ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Το ερωτηματικό που προκύπτει είναι γιατί ο ΠΑΟΚ ως «οργανισμός, όπως είναι πλέον της ομάδας να λέγεται το περιβάλλον των ομάδων δείχνει ότι μετά την νίκη επί του Αστέρα δεν… «καίγεται» στις μεταγραφές. Ίσως αυτός να είναι και ο καλύτερος τρόπος. Ο προγραμματισμός μιας ομάδας δεν μπορεί να είναι… κοντόφθαλμος και να στρέφεται μόνο στους επόμενες τρεις τέσσερις μήνες. Θα πρέπει να βλέπει το μέλλον και όχι τόσο το παρόν.

Είναι προς την σωστή κατεύθυνση η προσπάθεια για τη μείωση του μέσου όρου της ηλικίας του ρόστερ αυτό είναι δεδομένο. Όπως είναι θετικό ότι έχουν πλέον καταλάβει στον ΠΑΟΚ ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε τα χρήματα που βάζει ο Ιβάν Σαββίδης από την τσέπη του κάθε χρόνο μειωθούν. Όχι τόσο για το φόβο του financial fair play, όσο διότι αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια δεν είναι φυσιολογικό.

Σωστά είναι όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση…εκτός από μια. Όταν μια ομάδα που θέλει να πάρει μετά από τόσα χρόνια το πρωτάθλημα, στο μισό της αγωνιστικής περιόδου βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με οκτώ πόντους διαφορά από το δεύτερο και χάνει τον πρώτο της σκόρερ τα τελευταία δύο χρόνια.

ΗΡΕΜΙΑ ΝΑΙ… «ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΟ» ΟΧΙ

Μπορεί η νίκη στην Τρίπολη να επανέφερε τη ψυχραιμία στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, να τους βοήθησε να ξεπεράσουν το σοκ της αποχώρησης του Πρίγιοβιτς ωστόσο θα είναι λάθος αν λειτούργησε ως «ηρεμιστικό». Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να εφησυχάσει και να θεωρήσει ότι το πρωτάθλημα έχει ήδη κατακτηθεί. Αυτό θα είναι μεγάλο λάθος. Το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει… ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί για να πάρει τον τίτλο, αλλά ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ